Το υπ. Πολιτισμού αναλαμβάνει την αποκατάσταση του Ελληνικού Ωδείου και του κινηματογράφου Ideal

Το υπ. Πολιτισμού αναλαμβάνει την αποκατάσταση του Ελληνικού Ωδείου και του κινηματογράφου Ideal

Kατέρρευσε πάνω στον κινηματογράφο Ideal το ιστορικό κτίριο του Ελληνικού Ωδείου, επί της οδού Φειδίου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Αμεσα σωστικά μέτρα αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού για το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου, στην οδό Φειδίου 3, όπως επίσης και για τον κινηματογράφο Ideal επί της Πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι χτες κατέρρευσε ο νότιος τοίχος του Ελληνικού Ωδείου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές και στον κινηματογράφο Ideal ο οποίος βρίσκεται από την μπροστινή πλευρά του ίδιου τετραγώνου.

Αμέσως μόλις συνέβη η κατάρρευση του τμήματος της τοιχοποιίας, μετέβη επιτόπου κλιμάκιο της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, το οποίο πραγματοποίησε αυτοψία και προχώρησε σε εκτίμηση των άμεσων σωστικών ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ετοιμορροπίας. 

Σε συνεννόηση με την ιδιοκτησία του κινηματογράφου «Ιντεάλ», στον οποίο προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές, προχωρά άμεσα η αποκατάστασή τους, καθώς και τα σωστικά μέτρα.

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, το κτίριο του Ωδείου – ένα ιστορικό μνημείο – ήταν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, χωρίς συντήρηση και χρήση για 50 χρόνια.

Για την αποκατάστασή του εκπονούνται τάχιστα οι μελέτες, το κόστος των οποίων καλύπτεται από ιδιώτη χορηγό, με στόχο η αποκατάσταση του κτιρίου να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η αποκατάσταση του κτηρίου του «Ελληνικού Ωδείου» εντάσσεται στο πρόγραμμα πολιτικής του ΥΠΠΟΑ για τη διάσωση και ανάδειξη σημαντικών κτηρίων της Αθήνας, με αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία, όπως οι Οικίες Κωλέττη, Παλαμά και το Μουσείο Ελύτη.

Η ιστορία του κτιρίου του Ελληνικού Ωδείου

Το αρχικό κτίριο του 1836, έργο του Αυστριακού αρχιτέκτονα K. Roesner σε επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Gustav Adolph Lueders, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της αρχιτεκτονικής της πρώτης οθωνικής περιόδου. Την περίοδο εκείνη τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη της νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη.

Το υπ. Πολιτισμού αναλαμβάνει την αποκατάσταση του Ελληνικού Ωδείου και του κινηματογράφου Ideal-1
φωτ. Μουσείο Μπενάκη/ΥΠΠΟΑ

Στην ιστορική του πορεία, εκτός από οικία γνωστών οικογενειών (Prokesch von Osten, Τοσίτσα, Α. Schliemann Μελά) το κτίριο αποτέλεσε τη στέγη του «Ελληνικού Ωδείου» στο οποίο φοίτησε η Μαρία Κάλλας. Σήμερα, έχει σε μεγάλο μέρος του καταστραφεί από επανειλημμένες πυρκαγιές και από την διαδικασία της κατάσβεσης, καθώς και από την έκθεσή του στα καιρικά φαινόμενα.

Το κτίριο, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του ΕΦΚΑ, παραχωρήθηκε προς χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον συντονισμό των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή