Καιρός: Ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο με 40άρια

Καιρός: Ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο με 40άρια

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα σε όλη τη χώρα, με τα θερμόμετρα σήμερα και αύριο να αναμένεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές και στην Αθήνα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα σε όλη τη χώρα, με τα θερμόμετρα σήμερα και αύριο να αναμένεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές και στην Αθήνα – και έως 41-42 βαθμούς Κελσίου σε πιο θερμούς ηπειρωτικούς τόπους. Οπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, «τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή της εποχής», οδηγώντας σε θερμοκρασίες πάνω από τις συνήθεις τιμές για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Με τα διαθέσιμα δεδομένα, χθες η ομάδα του meteo.gr ανέφερε πως η θερμή περίοδος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου. Αν και δεν πρόκειται για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η μεγάλη διάρκεια και η σημαντική διαφοροποίηση από τις σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών αναμένεται να προκαλέσουν δυσφορία και να «κουράσουν».

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη 26 Ιουλίου, με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά ηπειρωτικά. Ωστόσο η ζέστη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς τουλάχιστον έως και την Πέμπτη 28 Ιουλίου.

Από Ευρώπη και Β. Αφρική

Οπως σημειώνει η ΕΜΥ, «οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας, θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα».

Για σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη (41 με 42 βαθμούς). Ιδιαίτερα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Θερμή αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα, με υψηλότερες θερμοκρασίες κυρίως στα ηπειρωτικά.

Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα το θερμόμετρο δεν αναμένεται να ανέβει πάνω από τους 33 με 35 βαθμούς.

Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Το θετικό είναι πως στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ ευτυχώς δεν θα είναι πολύ υψηλή η ελάχιστη θερμοκρασία τη νύχτα, που αναμένεται γενικά να κινηθεί κάτω από τους 22 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, η μέγιστη θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ελάχιστη δεν θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς.

Οσον αφορά τους ανέμους, θα εξασθενίσουν και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά θα σημειωθούν και ορισμένες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν μικρές τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή