Μοβ μέδουσες: Γιατί βλέπουμε πια λιγότερες – Τι θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο

Μοβ μέδουσες: Γιατί βλέπουμε πια λιγότερες – Τι θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο

Ο θαλάσσιος βιολόγος Χρήστος Τακλής εξηγεί στην «Κ» τι συμβαίνει με την παρουσία των μοβ μεδουσών σε αυτή τη φάση του καλοκαιριού

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως από τα μέσα Μαΐου και για λίγο καιρό επικράτησε σχεδόν… υστερία σχετικά με το θέμα των μοβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.

Η αλήθεια είναι πως ορισμένες περιοχές της χώρας δέχτηκαν όντως για κάποιο διάστημα επέλαση από Pelagia Noctiluca (όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα).

Τον τελευταίο καιρό, όμως, οι αναφορές από κατοίκους σε παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και από λουόμενους είναι πως οι μοβ μέδουσες… αραίωσαν τις εμφανίσεις τους.

Ρωτήσαμε τον Χρήστο Τακλή, θαλάσσιο βιολόγο και διαχειριστή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, αν η παραπάνω παρατήρηση αληθεύει.

Ο ίδιος μας απάντησε τα εξής: «Όπως έχει χιλιο-ειπωθεί από την αρχή της συζήτησης για τις μοβ μέδουσες, πρόκειται για μια φυσιολογική έξαρση η οποία θα κάνει και αυτή τον κύκλο της και θα μας αφήσει για κάποια χρόνια. Αυτές οι εξάρσεις κρατάνε το μέγιστο 4 χρόνια και πάντα μετά τον τρίτο χρόνο αρχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα σε πληθυσμούς. Έχοντας ξεκινήσει αυτή η έξαρση τον Οκτώβριο του 2020, σίγουρα αναμέναμε την αρχή της κατακόρυφης πτώσης τους- τουλάχιστον για το Αιγαίο- από το φθινόπωρο του 2022 και έπειτα».

Γιατί λοιπόν βλέπουμε νωρίτερα αυτή την πτώση; Σύμφωνα με τον κ. Τακλή οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής τρεις:

  1. Τα μελτέμια του Αιγαίου τις έδιωξαν προς τον Νότο, καθαρίζοντας τις περισσότερες παραλίες και νησιά του Βόρειου Αιγαίου που είχαν μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ και η διάσπαση τους σε μικρότερους πληθυσμούς στα νησιά των Κυκλάδων δεν δημιουργεί τόσο έντονο πρόβλημα στους λουόμενους. Το θέμα του Ιονίου Πελάγους πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά γιατί εκεί είδαμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση των μοβ μεδουσών πιθανόν από τη Μάλτα, το οποίο σημαίνει πως μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά από την πληθυσμιακή έξαρση του Αιγαίου.
  2. Οι εμφανίσεις νεαρών μεδουσών (χρώματος πορτοκαλο-καφέ) δεν ήταν τόσες πολλές τη φετινή άνοιξη, όπως ήταν πέρσι την ίδια εποχή. Επίσης, τον Ιούλιο οι καταγραφές νεαρών μοβ μεδουσών είναι πολύ λίγες (ειδικά στην Αττική), σημάδια που μας δείχνουν ότι με τη νέα χρονιά θα έχουμε ελάχιστες εμφανίσεις μοβ μεδουσών στο Αιγαίο, ίσως και καθόλου για του χρόνου το καλοκαίρι. Αυτό βέβαια εξαρτάται πάντα από τις εμφανίσεις νεαρών μοβ μεδουσών στα τέλη του φθινοπώρου.
  3. Δεν είχαμε μεγάλες πληθυσμιακές εξάρσεις φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν, όπως άλλες χρονιές.

Το μόνο σίγουρο κατά τον κ. Τακλή είναι ότι η παρουσία τους έχει φθίνουσα πορεία και κανένα στοιχείο δεν μας δείχνει νέα πληθυσμιακή έξαρση στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά όπως σημειώνει ο ίδιος: «Μπορεί τώρα να βλέπουμε λιγότερες, ειδικά λόγω των μελτεμιών, αλλά με τον καιρό του Αυγούστου θα μπορούσαμε να ξαναδούμε περισσότερες μέδουσες σε κάποια σημεία, ειδικά στο νότιο Αιγαίο».

Πού θα μπορούσαμε να τις πετύχουμε αυτό Σαββατοκύριακο;

Στο παραπάνω ερώτημα ο κ. Τακλής μας απάντησε πως δεδομένου ότι η Αττική έχει «καθαρίσει» σε μεγάλο βαθμό αλλά και λόγω των βόρειων ανέμων που επικρατούν σήμερα και αύριο, η πλειοψηφία των παραλιών τουλάχιστον από την πλευρά του Αργοσαρωνικού αναμένεται να είναι χωρίς μοβ μέδουσες ή τέλος πάντων οι εμφανίσεις τους να είναι μεμονωμένες.

Από την άλλη, οι δυτικοί άνεμοι του Ιονίου ίσως να δυσκολέψουν τους παραθεριστές σε κάποια νησιά που έχουν εμφανώς πρόβλημα με την έξαρση όπως π.χ. Κέρκυρα, Λευκάδα κ.α, ειδικά αν είχανε και τις προηγούμενες ημέρες έντονη παρουσία από μοβ μέδουσες.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή