Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μεγάλα μέτωπα σε Δαδιά, Βατερά, Μεσσηνία και Γρεβενά

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μεγάλα μέτωπα σε Δαδιά, Βατερά, Μεσσηνία και Γρεβενά

Πέντε τα μέτωπα στο δάσος της Δαδιάς, ενώ η φωτιά πλησιάζει το χωριό. Δραματικές στιγμές στη Λέσβο. Έφτασε τη Βάλια Κάλντα η πυρκαγιά στα Γρεβενά. Μεγάλη κινητοποίηση και στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει τώρα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» σε όλη τη χώρα δημιουργεί ο καύσωνας διαρκείας που ξεκίνησε από σήμερα, καθώς και τα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών που προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε δάση, πανίδα και περιουσίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Τα κύρια πύρινα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, στα Βατερά Λέσβου, στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας και στα Γρεβενά. Αργά το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα Πρέβεζας που βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια.

Αυτήν την στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο ΕΣΚΕΔΙΚ στο πλαίσιο των «τακτικών ενημερώσεων του» για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, ενώ κατά την παραμονή του εκεί αναμένεται να ενημερωθεί και από τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη για την αυριανή μετάβαση κυβερνητικού κλιμακίου στη Δαδιά Έβρου.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μεγάλα μέτωπα σε Δαδιά, Βατερά, Μεσσηνία και Γρεβενά-1

Προς το χωριό της Δαδιάς κατευθύνεται η φωτιά – Πέντε πύρινα μέτωπα

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μεγάλα μέτωπα σε Δαδιά, Βατερά, Μεσσηνία και Γρεβενά-2

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μεγάλα μέτωπα σε Δαδιά, Βατερά, Μεσσηνία και Γρεβενά-3

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δραματικές στιγμές στα Βατερά Λέσβου

Σε τρία μέτωπα μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στα Βατερά Λέσβου, με περιουσίες και δάση να έχουν καεί και τις φλόγες να φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μεγάλα μέτωπα σε Δαδιά, Βατερά, Μεσσηνία και Γρεβενά-4

Στην περιοχή των Βατερών, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό όπου έχουν καεί κατοικίες και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κίνδυνος έχει διαφύγει από τα Βατερά, όπου νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από την νοτιοανατολική πλευρά και έκαψε δύο σπίτια και δύο αποθήκες, ενώ ένα επιπλέον σπίτι έχει ζημιες. Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά βορειοδυτικά προς χωριό Βρίσα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Λιμενικό προχώρησε στον απεγκλωβισμό 9 ατόμων από την παραλία των Βατερών.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστρί, της Δυτικής Λέσβου επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 7 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μεγάλα μέτωπα σε Δαδιά, Βατερά, Μεσσηνία και Γρεβενά-5

Με περισσότερους από 60 αστυνομικούς, 23 οχήματα και πτητικό μέσο συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, ως αποτέλεσμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα το πρωί.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν προβεί σε προληπτικές εκκενώσεις – απομακρύνσεις περισσότερων των 450 πολιτών από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Εντολή για εκκένωση χωριού στη Μεσσηνία

Δύσκολα φαίνεται πως είναι τα πράγματα και με το πύρινο μέτωπο στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε εντολή για εκκένωση της Χρυσοκελλαριάς, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα. Οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι κάτοικοι μεταφέρονται στο διπλανό χωριό Χαρακοπιό.

H φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωριού. Έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέτωπο προς την Χρυσοκελλαριά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν να την διασπάσουν πριν φτάσει στον οικισμό και όσο κινείται σε ορεινή περιοχή. Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα Πλανέικα, από όπου η φωτιά πέρασε πολύ κοντά στις οικίες.

Την ίδια ώρα, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο και πλέον επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Κορώνης – Φοινικούντας και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μην παρεμποδίζεται η κίνηση των οχημάτων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Η φωτιά στα Γρεβενά έφτασε στη Βάλια Κάλντα

Από το απόγευμα της Τετάρτης, καίει σε δύσβατη περιοχή φωτιά σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών. Η πυρκαγιά κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης. Η Π.Υ. Κοζάνης ανέλαβε πλέον την επιχειρησιακή διαχείριση.

Στο σημείο βρίσκονται 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, καθώς και 10 άτομα μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) από τα Ιωάννινα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Ε/Π.

Η πυρκαγιά εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχει κάψει τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς.

Όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει πια τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή στην Πρέβεζα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας, η οποία εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα σε ελαιώνα της περιοχής.

Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες απείλησαν τον οικισμό. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά και ο Δήμος Πρέβεζας με βυτία και μηχανήματα.

Συνολικά, στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή