Πυρκαγιές: Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Αντιπυρικές ζώνες στη Δαδιά, συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Λέσβο

Πυρκαγιές: Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Αντιπυρικές ζώνες στη Δαδιά, συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Λέσβο

Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση πυρόσβεσης στη Δαδιά - Τι αποφασίστηκε στην πρωινή σύσκεψη

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Νωρίς το πρωί, όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσίων, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθησε σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Εκεί, αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες δυτικά και νοτιοδυτικά της περιμέτρου της πυρκαγιάς στη Δαδιά, με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης, αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της πυρκαγιάς και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά. Στο βόρειο τμήμα υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο θεωρείται πως είναι σε απόσταση ασφαλείας από τον οικισμό στη Δαδιά.

Ως προς τον άνεμο, επικρατεί άπνοια προσώρας, ωστόσο τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω του έντονου καπνού στην περιοχή. Επί του παρόντος, στην περιοχή επιχειρούν μόνο ελικόπτερα (2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson), ενώ όταν βελτιωθούν οι συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού και τα αεροσκάφη.

Πυρκαγιές: Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Αντιπυρικές ζώνες στη Δαδιά, συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Λέσβο-1
Πυρκαγιές: Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Αντιπυρικές ζώνες στη Δαδιά, συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Λέσβο-2

Στυλιανίδης: Πρέπει να φέρουμε το χρέος μας εις πέρας

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη». «Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί». «Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι’ αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».

Όπως είπε ο κ. Αμυράς, έχουν ήδη οργανωθεί οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης της περιοχής και με τα δασαρχεία και τις ΜΚΟ οργανώνεται σταθμός πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις. «Κατά δεύτερον», πρόσθεσε, «από τώρα ήδη σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο». Ευχαρίστησε και αυτός για τη συνεργασία «την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, με μεμονωμένους πολίτες έτσι ώστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όπως τού αξίζει, το δάσος της Δαδιάς».

Σημειώνεται πως το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται εκτός του κ. Αμυρά, από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Λέσβος: Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο

Στη Λέσβο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη προκειμένου να προλάβουν μια αναζωπύρωση στη νότια πλευρά της πυρκαγιάς, προς τα Βατερά.

Πλέον, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, το οποίο είναι ενεργό, ενώ έχει σχηματιστεί ζώνη προς τη Βρίσα. Στην περιοχή επιχειρούν 3 τράκτορες, 2 CL415 και ένα Mi8.

«Οι άνεμοι αυτήν την ώρα έχουν πέσει, η φωτιά καίει στο δάσος αφού απομακρύνθηκε από τα Βατερά» ανέφερε νωρίς το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. 

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι από τη φωτιά κάηκαν πέντε οικίες και μία επιχείρηση στα Βατερά, τα οποία είχαν εκκενωθεί χθες το μεσημέρι. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο μηχανισμός εκκένωσης λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Φωτιά στη Ζωφριά

Την κινητοποίηση της πυροσβεστικής έχει προκαλέσει ακόμη μία φωτιά, η οποία ξέσπασε στη Ζωφριά Άνω Λιοσίων, στην Αττική.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11:30 το πρωί, στο τέρμα της οδού Θέτιδος του δήμου Φυλής και μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ειδικότερα, επιχειρούν 41 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 9 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Μεσσηνία: Σε εξέλιξη η φωτιά στο Ακριτοχώρι

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Τις τελευταίες ώρες, η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι καλύτερη. Στην περιοχή επιχειρούν και κάνουν διαβροχή ένα Erickson, ένα Mi8, 2 VL215 και δύο τράκτορες.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Καλλονή Τροιζηνίας

Αντιμέτωπες με ένα ακόμη πύρινο μέτωπο βρέθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς νέα φωτιά ξέσπασε σήμερα, Κυριακή, το πρωί στην περιοχή Καλλονή, στον δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, τέθηκε γρήγορα υπό μερικό έλεγχο. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Πυρκαγιά και στα Γρεβενά

Χθες, Σάββατο, εκδηλώθηκε φωτιά και στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Βρυσούλα Πρεβέζης.

Από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής έως τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή