Πυρκαγιές: Συνεχής μάχη με τις φλόγες σε Έβρο, Ηλεία, Λέσβο – Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα

Πυρκαγιές: Συνεχής μάχη με τις φλόγες σε Έβρο, Ηλεία, Λέσβο – Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν παράλληλα να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Λέσβο. Νωρίς το πρωί, εκδηλώθηκε ακόμη μία πυρκαγιά, αυτή τη φορά στην Πέλλα

7' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν παράλληλα να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Λέσβο

Σήμερα, Δευτέρα, εκδηλώθηκε ακόμη μία φωτιά, αυτή τη φορά στην Πέλλα, αλλά και τρεις πυρκαγιές στη Χαλκιδική.

Δαδιά: Στο νοτιοδυτικό μέτωπο η μεγάλη μάχη

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού και στον Έβρο, για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που καίει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στο δάσος της Δαδιάς. 

Το πρωί, η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν καλύτερη, με τη βροχή που ξεκίνησε να πέφτει να δίνει ελπίδες για τον περιορισμό της. Το χωριό της Δαδιάς δεν απειλείται πλέον, καθώς η φωτιά στράφηκε από χθες προς την Εθνική Οδό.

Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο ρυθμιστής της πορείας και εξέλιξης της πυρκαγιάς, καθώς η όποια μεταβολή στην ένταση και στην κατεύθυνση του ανέμου προκαλεί νέες αναζωπυρώσεις. Η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς συνεχίζεται με ανέμους έντασης έως 4 μποφόρ.

Στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ, οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, διατίθενται 42 αστυνομικοί και 21 οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτική εκκένωση-απομάκρυνση περισσοτέρων των 400 πολιτών από τις οικίες τους.

Στη Δαδιά βρίσκεται για δεύτερη ημέρα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με επιτελικά στελέχη του υπουργείου και της Πυροσβεστικής. Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «ήταν μία ακόμη δύσκολη βραδιά, εδώ στη Δαδιά με αναζωπυρώσεις. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία».

«Σήμερα το πρωί τώρα είχαμε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής. Πήραμε αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό  μέτωπο και εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να “κλείσουν” τις εστίες. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου» τόνισε.

Επεσήμανε, δε, ότι «πρόκειται για μια δύσκολη μάχη, είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, στον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Δήμαρχο, τους εθελοντές και τους Πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι Πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις» κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έζησαν μία εφιαλτική νύχτα, με τη φωτιά να απειλεί το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και, αφού άλλαξε πορεία, να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών.

Τρίτη ημέρα μάχης με τις φλόγες στη Λέσβο

Σοβαρές αναζωπυρώσεις προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Κουφέλο, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων έντασης 7 μποφόρ καίνε στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σαββάτο και βορειοδυτικά του οικισμού της Βρίσας, χωρίς όμως να απειλεί τον οικισμό».

Να εκκενωθούν εκ νέου τα χωριά Βρίσα και Σταυρός ζήτησε ο δήμος Δυτικής Λέσβου, μετά την αναζωπύρωση των πύρινων μετώπων και δεδομένου ότι αρκετοί κάτοικοι είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους νωρίτερα, όταν η πυρκαγιά παρουσίαζε καλύτερη εικόνα.

Η ανακοίνωση του δήμου Δυτικής Λέσβου, όπως αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook:

«Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ζητείται κατανόηση εκ μέρους των δημοτών που φιλοξενούνται ακόμα εκτός των οικιών τους από το Σταυρό και τη Βρίσα και ζητούν να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Η εκκένωση των οικισμών έγινε προληπτικά και μέχρι οι δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς να διαπιστώσουν πως διασφάλισαν τη Βρίσα και τον Σταυρό, δεν μπορεί να επιστρέψει κανείς στο σπίτι του.«Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, οι εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας και της Αυτεπιστασίας θα προβούν άμεσα στις σχετικές ανακοινώσεις και στις απαραίτητες ενέργειες για να γυρίσουν οργανωμένα και με ασφάλεια όλοι οι συμπολίτες μας στο σπίτι τους, όταν αυτό θα επιτραπεί», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση».

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης έκανε λόγο για σχετική ύφεση τις βραδινές ώρες, ωστόσο όπως τόνισε, τώρα πνέουν δυτικοί άνεμοι που απειλούν τα χωριά Βρίσα και Σταυρό.

Όπως τόνισε, η εντολή προς τους κατοίκους των δύο χωριών είναι να πάνε προς τη θάλασσαα, όπου έχει σβήσει η φωτιά.

Κατ’ εκτίμησή του, έχουν καεί ήδη 20.000 στρέμματα από τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στη Λέσβο. Ανέφερε, δε, ότι αυτήν την ώρα επιχειρούν μόλις τέσσερα εναέρια μέσα, σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερα.

Πυρκαγιές: Συνεχής μάχη με τις φλόγες σε Έβρο, Ηλεία, Λέσβο – Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα-1
Φωτ. Ανθή Παζιάνου/ kathimerini.gr

Καλύτερη εικόνα στην Ηλεία

Καλύτερη ήταν το πρωί η εικόνα από την πυρκαγιά στην Ηλεία. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Όσον αφορά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, οι άνεμοι δεν έχουν μεγάλη ένταση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος. «Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, ο κ. Μπαλιούκος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια». «Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά όταν σβήσει η φωτιά», τόνισε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Στην περιοχή των Κρεστένων αναμενόταν το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πυρκαγιές και στη Χαλκιδική

Με τη συνδρομή εναέριων μέσων και ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το πρωί σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή του Κασσανδρινού, κοντά στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στη θέση «Ζαΐτη», όπου καίγεται πευκοδάσος. Στο σημείο, εκτός από επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Καρβουνάς, στο Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας, αλλά και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα. Και οι τρεις φωτιές εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν ύστερα από πτώσεις κεραυνών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε σε χαράδρα σε ορεινή περιοχή της δημοτικής ενότητας Μενηίδος, στην Πέλλα, καίγοντας εκτάσεις με θάμνους. Στο σημείο επιχειρεί και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μεσσηνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία και στην συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Πάντως, στο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή