Η επίθεση στην Ευελπίδων και ο «τοξοβόλος»

Η επίθεση στην Ευελπίδων και ο «τοξοβόλος»

Πού οδηγούν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την έκρηξη στα δικαστήρια

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη βομβιστική επίθεση στη ΔΟΥ Αμαρουσίου στις αρχές Ιουλίου συσχετίζει η αστυνομία την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι άτομα που κινούνται στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο προσπαθούν να αναβαθμίσουν τη δράση τους αναπληρώνοντας το κενό που έχει δημιουργήσει η εξάρθρωση ή απενεργοποίηση ομάδων που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της αποκαλούμενης «ένοπλης βίας». Αφορμή γι’ αυτό, σύμφωνα πάντοτε με τις πηγές ενημέρωσης, είναι η συνεχιζόμενη απεργία πείνας του κρατούμενου αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος ζητάει την υπό όρους αποφυλάκισή του.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κοντά στο κτίριο 13 των δικαστηρίων, εξερράγη βόμβα χωρίς να προκληθεί ισχυρή έκρηξη λόγω λανθασμένης συνδεσμολογίας.

Ο μηχανισμός βρέθηκε περίπου 2 ώρες μετά τα μεσάνυχτα 5-6 μέτρα μακριά από την εξωτερική περίφραξη των δικαστηρίων, κοντά στο κτίριο 13. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου, ο οποίος μιμούμενος πρακτικές οργανώσεων του παρελθόντος πραγματοποίησε προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην ιστοσελίδα «Zougla» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δίνοντας χρονικό περιθώριο 25 λεπτών μέχρι την πυροδότηση του μηχανισμού.

Η βόμβα πάντως πυροδοτήθηκε χωρίς να προκληθεί ισχυρή έκρηξη λόγω λανθασμένης συνδεσμολογίας. Μάλιστα, οι πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. που πήγαν στο σημείο χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν έρευνα στην περίμετρο μέχρις ότου βρουν τον μηχανισμό.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε πλαστικό τάπερ και βρέθηκε σε σακίδιο πλάτης. Αν και δόθηκε χρονικό περιθώριο μέχρις ότου σημειωθεί έκρηξη, ο μηχανισμός δεν ήταν ωρολογιακός. Στη συνδεσμολογία δηλαδή δεν υπήρχε ρολόι. Από το τάπερ με την εκρηκτική ύλη και τους πυροκροτητές εξείχε βραδύκαυστο φιτίλι μέσω του οποίου θα ενεργοποιούνταν η βόμβα. Αξιολογώντας τα έως τώρα δεδομένα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πιθανό οι δράστες της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης στα δικαστήρια να είναι οι ίδιοι που τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση στα γραφεία της ΔΟΥ Αμαρουσίου. Τότε, οι δράστες κινούμενοι επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου είχαν πετάξει μέσα στην περίφραξη της εφορίας ένα μασούρι δυναμίτιδας, το οποίο και εξερράγη προκαλώντας υλικές ζημιές. Για εκείνη την επίθεση είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης από την ομάδα «Εμπρακτα αλληλέγγυοι αναρχικοί». Στο κείμενό τους που είχε δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα Athens Indymedia έκαναν εκτενή αναφορά στην απεργία πείνας του Γιάννη Μιχαηλίδη. «Πραγματοποιήσαμε συμβολική επίθεση με δύο κιλά εκρηκτικής ύλης στην ΔΟΥ Αμαρουσίου σε ένδειξη αλληλεγγύης στον από 23-05-2022 αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη», έγραφαν. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα κάνουν και οι δράστες της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, σε περίπτωση που προχωρήσουν σε ανάληψη ευθύνης.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός πάντως που βρέθηκε κοντά στην περίφραξη των δικαστηρίων –οι δράστες δεν πλησίασαν φοβούμενοι πιθανόν την ύπαρξη καμερών ασφαλείας– έχει μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να γίνει έρευνα για δακτυλικά αποτυπώματα ή DNA. Ο Μιχαηλίδης που εκτίει ποινή φυλάκισης για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστείες ζητάει την αποφυλάκισή του με το επιχείρημα ότι έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις της υφ’ όρον απόλυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή