Παρενόχληση με μονιμότητα

Κακεντρεχή σχόλια και σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο αποκαλύπτει μελέτη

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περνούσα από το γραφείο και μου φώναζε ο ένας “τι κορμάρα είσαι εσύ;”, πήγαινα να βγάλω το μπουφάν μου και μου φώναζε ο άλλος “βγάλ’ τα όλα, ρε μωρό, τι περιμένεις;”» «μου είπε συνάδελφος “ξέρεις, σε αυτά τα ξενοδοχεία (σ.σ. ημιδιαμονής) μπορούμε να πάμε μαζί”», «το αποκορύφωμα ήταν ότι αυνανιζόταν μπροστά σε εμένα και τη συνάδελφο, μπροστά σε τόση ξεδιαντροπιά, δεν ξέρεις τι να κάνεις, παγώνεις».

Οι παραπάνω περιγραφές αποτελούν μερικές μόνο από τις μαρτυρίες γυναικών που εργάζονται στο καθ’ όλα ευυπόληπτο Δημόσιο, το όνειρο… κάθε ελληνικής οικογένειας. Τα ευρήματα που προκύπτουν από τη μελέτη για τη σεξουαλική παρενόχληση στον δημόσιο τομέα, που πραγματοποίησε διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια του Παντείου Μαρία Στρατηγάκη, ειδήμονα στα θέματα ισότητας, για λογαριασμό του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, προκαλούν (δυσάρεστη) έκπληξη. Η έρευνα είχε δύο σκέλη, στο πρώτο απάντησαν μέσω ερωτηματολογίου 697 υπάλληλοι, άνδρες και γυναίκες, στο δεύτερο διενεργήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις με 26 εργαζόμενες και 2 πληροφοριοδότες.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μάρτυρες αλλά και οι γυναίκες δεν αντιδρούσαν, γιατί ο δράστης είχε διασυνδέσεις, οπότε δεν μπορούσαν να στραφούν εναντίον του», λέει η κ. Στρατηγάκη.

«Τα ευρήματα καταρρίπτουν μια σειρά από μύθους», ανέφερε εισαγωγικά χθες η κ. Στρατηγάκη, παρουσιάζοντας στο υπουργείο Εσωτερικών και προσωπικά στον υπουργό, Μάκη Βορίδη, τα αποτελέσματα της έρευνας. «Πολλοί πίστευαν πριν ξεκινήσουμε ότι δεν υφίσταται το πρόβλημα στο Δημόσιο επειδή είναι κατοχυρωμένη η μονιμότητα, ήταν επίσης παγιωμένη η αντίληψη ότι ο θύτης είναι πάντοτε ανώτερος ιεραρχικά, ότι τα συμβάντα στο Δημόσιο καταγγέλλονται και τιμωρείται ο θύτης», σημείωσε η κ. Στρατηγάκη, «όμως τίποτα από τα τέσσερα δεν επαληθεύτηκε». Η πλειονότητα των συμμετεχόντων έχει επίγνωση για κακεντρεχή προσωπικά σχόλια και κακοποιητική συμπεριφορά (σ.σ. στη μελέτη διερευνάται και η ηθική κακοποίηση), αλλά και για εκδηλώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Συνέπειες για τους θύτες δεν υπάρχουν ούτε πρωτόκολλο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Οι γυναίκες απάντησαν ότι φοβούνταν ή βίωσαν αντίποινα μετά την παρενόχληση, δύο που προχώρησαν σε καταγγελία, περιμένουν ακόμα την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ενώ πολλά θύματα παραδέχθηκαν ότι σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους. «Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μάρτυρες αλλά και οι γυναίκες δεν αντιδρούσαν, γιατί ο δράστης είχε διασυνδέσεις ή επειδή μεγάλο μέρος των υπαλλήλων συμμετείχε σε παρανομίες μαζί του, οπότε δεν μπορούσαν να στραφούν εναντίον του», υπογράμμισε η κ. Στρατηγάκη. Οι συντάκτες της μελέτης πρότειναν στον υπουργό την άμεση προσθήκη της σεξουαλικής παρενόχλησης ως διακριτού αδικήματος στον πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η αναφορά στην «προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας» φαίνεται ότι δεν αρκεί, αλλά και της ρητής αναφοράς στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Με ένα κλικ

Τον Μάιο που μας πέρασε οι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι είχαν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο – 596.182 άτομα. Την ίδια εποχή από τη μεγάλη «οικογένεια» του Δημοσίου αποχωρούσαν 24 υπάλληλοι είτε λόγω πειθαρχικών είτε λόγω παράνομης πρόσληψης. Οι παραπάνω πληροφορίες, μέχρι πρότινος δυσεύρετες, διατίθενται πλέον online στον ανανεωμένο ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, www.apografi.gov.gr (σ.σ. κατηγορία «στατιστικά»). «Από το 2013 και έπειτα αναρτώνται τα αποτελέσματα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων», ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση της βελτιωμένης έκδοσης του site ο κ. Μάκης Βορίδης. Ο προηγούμενος ιστότοπος δεν ήταν εύχρηστος, η απεικόνιση ήταν προβληματική και το «κατέβασμα» δεδομένων αργό. Ετσι, έπειτα από πολύμηνη δουλειά, «που έγινε ενδοϋπηρεσιακά», παραδίδεται στο κοινό ένας ιστότοπος δίγλωσσος και λειτουργικός ακόμα και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο. Αξιοποιώντας εξατομικευμένα φίλτρα αλιεύουμε ενδιαφέροντα στοιχεία, μέσω των οποίων διακρίνονται οι πολιτικές επιλογές κάθε κυβέρνησης. Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται μηνιαίως θα συμβάλουν στον δημόσιο διάλογο για μια σειρά θεμάτων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, όπως οι προσλήψεις γιατρών, πυροσβεστών και κληρικών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή