Μάχη με την αναξιοκρατία το… 2024

Μάχη με την αναξιοκρατία το… 2024

Καθυστερεί η εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής και εξέλιξης πανεπιστημιακών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τομή στο σύστημα επιλογής και εξέλιξης πανεπιστημιακών θα καθυστερήσει έναν… χρόνο. Αυτό επέλεξε το υπουργείο Παιδείας, εγείροντας ερωτήματα, καθώς δίνει μεγάλο περιθώριο στην πανεπιστημιακή κοινότητα να «κλείσει εκκρεμότητες» πριν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα αυστηρότερα κριτήρια. Από την πλευρά τους, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στην «Κ», απέδωσαν την αργή έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου στα προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραδέχεται ότι ο τρόπος με τον οποίο εκλέγονται και εξελίσσονται σήμερα οι καθηγητές ΑΕΙ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου, καθώς το υφιστάμενο σύστημα χαρακτηρίζεται από φαινόμενα αυθαιρεσίας, οικογενειοκρατίας, νεποτισμού, αναξιοκρατίας. Για τον λόγο αυτό ψηφίστηκε πρόσφατα νέο πλαίσιο ενταγμένο στον νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, το οποίο θεωρείται ριζική τομή στη λειτουργία των ΑΕΙ. Θεσμοθέτηση μητρώων γνωστικών αντικειμένων και εκλεκτόρων, υποχρεωτική ηλεκτρονική κλήρωση των εκλεκτόρων είναι ορισμένα από τα στοιχεία της νέας ρύθμισης. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αυξάνονται τα φίλτρα και οι δικλίδες ασφαλείας με στόχο την ενίσχυση της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και του αδιάβλητου.

Η εκλογή νέων μελών ΔΕΠ αρχίζει από 1.5.2023 γιατί απαιτείται χρόνος προσαρμογής, λέει το υπουργείο, ενώ στην πανεπιστημιακή κοινότητα ακούγεται ότι δίνεται μεγάλο χρονικό περιθώριο για να κλείσουν εκκρεμότητες.

Μεταβατικές διατάξεις

Ωστόσο, οι μεταβατικές διατάξεις μεταθέτουν την εφαρμογή του συστήματος για το 2024. Οπως ορίζει το άρθρο 463 του νόμου, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις εξέλιξης των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου (Κεφάλαιο ΙΖ΄), θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Εάν το αίτημα για εξέλιξη κάποιου επίκουρου ή αναπληρωτή υποβληθεί έως τις 31.12.2023, τότε η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου νόμου. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το νέο σύστημα για την εκλογή πανεπιστημιακών θα εφαρμοστεί για τις θέσεις που θα προκηρυχθούν από την 1η Μαΐου 2023 και εξής. Διαδικασίες εκλογής σε θέσεις νέων μελών ΔΕΠ που έχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν έως και τις 30 Απριλίου 2023 θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο.

«Η εκλογή νέων μελών ΔΕΠ αρχίζει από 1.5.2023 κι αυτό γιατί απαιτείται χρόνος προσαρμογής: α) Για την έκδοση των απαιτούμενων ΚΥΑ, β) για την κατάρτιση των μητρώων γνωστικών αντικειμένων σε όλα τα τμήματα της χώρας από τα αρμόδια όργανα και γ) την κατάρτιση μητρώων εκλεκτόρων, δ) την προσαρμογή του ΠΣ ΑΠΕΛΛΑ στις αλλαγές», είναι η εξήγηση που δόθηκε στην «Κ» αρμοδίως από το υπουργείο Παιδείας. Πάντως, «το υπουργείο φυσικά οφείλει να μην αιφνιδιάσει τους ενδιαφερομένους. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή», ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός. Αλλωστε, στην πανεπιστημιακή… Ιερουσαλήμ λέγεται ότι δίνεται μεγάλο χρονικό περιθώριο να κλείσουν εκκρεμότητες και να μη διαταχθεί η πανεπιστημιακή «ρουτίνα» μέχρι τα μέσα του 2023 και ίσως τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή