Προς αποδέσμευση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Προς αποδέσμευση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Ανοίγει ο δρόμος για τον απόπλου του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Lana» και την απελευθέρωση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν στο Ιράν

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέρριψε την προσφυγή της Times Navigation ο Αρειος Πάγος και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τον απόπλου του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Lana» και την απελευθέρωση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν στο Ιράν υπό καθεστώς ομηρίας από τους «Φρουρούς της Επανάστασης». Η ναυτιλιακή Times Navigation του εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη είχε προσφύγει στις 17 Ιουνίου στον Αρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας, η οποία απέρριπτε το αίτημα των ΗΠΑ για δέσμευση του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε στις δεξαμενές του το «Lana». Το θέμα συζητήθηκε τη 19η Ιουνίου και την Τρίτη το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και απέρριψε την προσφυγή της Times Navigation. Οπως προκύπτει από το 11σέλιδο έγγραφο της απόφασης, ο Αρειος Πάγος δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά έκρινε ότι η Times Navigation «δεν είναι δικαιούχος άσκησης αναίρεσης». Τέτοιο δικαίωμα έχουν, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο εισαγγελέας και αυτός τον οποίο αφορά το αίτημα δικαστικής συνδρομής, εν προκειμένω η ιδιοκτήτρια του φορτίου, ιρανική Saman Costar Samirom Services. Παραμένει επομένως σε ισχύ η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Εύβοιας δυνάμει της οποίας απορρίφθηκε το αίτημα δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ και διατάχθηκε επαναμετάγγιση του πετρελαίου πίσω στις δεξαμενές του «Lana» από το πλοίο «ICE Energy» που είχε μισθώσει για λογαριασμό των ΗΠΑ η Times Navigation του Γιάννη Καραγεώργη.

Απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο η προσφυγή της ναυτιλιακής εταιρείας Times Navigation για αναίρεση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», χθες ολοκληρώθηκε η πετρέλευση του «Lana», ενώ το ιρανικό δεξαμενόπλοιο επρόκειτο να επισκεφθούν πραγματογνώμονες για τυπικού χαρακτήρα ελέγχους αναφορικά με το αξιόπλοο του πλοίου. Το πετρέλαιο που είχε προσωρινά αφαιρεθεί από το «Lana» (στον κόλπο της Καρύστου) θα μεταφερθεί πίσω στις δεξαμενές του πριν αφεθεί να συνεχίσει το ταξίδι του. Εξάλλου, η Τεχεράνη φέρεται να έχει διαμηνύσει στις ελληνικές Αρχές και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εξωτερικών ότι θα επιτρέψει τον απόπλου των δύο ελληνικών τάνκερ που κρατούνται στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν («Φρουροί της Επανάστασης») μόνο όταν και εφόσον το «Lana» βρεθεί να πλέει στην ανοικτή θάλασσα. Αριστα ενημερωμένες πηγές αποκάλυψαν στην «Κ» ότι ήδη από το περασμένο Σάββατο βρίσκονται στο Bandar Abbas ο υπεύθυνος διαχείρισης κρίσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Θανάσης Καφόπουλος και η πρόξενος της Ελλάδας στην Τεχεράνη, περιμένοντας εξελίξεις στην υπόθεση και συγκεκριμένα τον απόπλου των δύο δεξαμενόπλοιων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελληνες ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «Prudent Warrior», κατέθεσαν στις 13 Ιουλίου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Times Navigation. Οι Ελληνες ναυτικοί στρέφονται κατά της συγκεκριμένης ναυτιλιακής και των νομικών ενεργειών της τόσο στο Πρωτοδικείο Πειραιά όσο και στον Αρειο Πάγο με το επιχείρημα ότι τυχόν αποδοχή τους θα είχε ως άμεση και αντανακλαστική συνέπεια τη συνέχιση της δέσμευσης του δεξαμενόπλοιου και της κράτησης των Ελλήνων ναυτικών από τις Αρχές του Ιράν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή