Άγνωστο ναυάγιο εντοπίστηκε δυτικά της Κύθνου (φωτογραφίες)

Άγνωστο ναυάγιο εντοπίστηκε δυτικά της Κύθνου (φωτογραφίες)

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα άγνωστο ναυάγιο έφερε στο φως η έρευνα στις θάλασσες του Αιγαίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ερευνητής Κώστας Θωκταρίδης, το ναυάγιο εντοπίστηκε σε βάθος 110 μέτρων δυτικά της Κύθνου και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως είχε σημειωθεί έκρηξη στην πλώρη του, ενώ είχε καταρρεύσει και η πρύμνη του.

«Η γενική εικόνα και η ιδιαίτερη ναυπηγική του ναυαγίου που δεν φέρει αμπάρια καταδεικνύει ένα πολύ παλαιό και κατά πάσα πιθανότητα, πολεμικό πλοίο» αναφέρει ακόμη ο Κώστας Θωκταρίδης που, μετά την υποβρύχια έρευνα, θα περάσει στην ιστορική προκειμένου να βρεθούν στοιχεία που θα επιτρέψουν την ταυτοποίηση του.

Άγνωστο ναυάγιο εντοπίστηκε δυτικά της Κύθνου (φωτογραφίες)-1

Από την υποβρύχια έρευνα με υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα (R.O.V.) προκύπτει στο μεταξύ πως το συνολικό μήκος του ναυαγίου, είναι περίπου 40 μέτρα.

Το ναυάγιο έχει χαμηλό προφίλ μόλις 3 μέτρα ύψος ενώ εντύπωση προκαλεί η μικρή απόσταση μεταξύ των εγκάρσιων ναυπηγικών γραμμών των νομέων (frame lines) που αποτελούν τον σκελετό του σκάφους.

Η πλώρη του ναυαγίου έχει κατεύθυνση βόρεια. Σε απόσταση 30 μέτρων από την πρύμνη του ναυαγίου βρέθηκαν συντρίμμια με μεγάλη διασπορά στο βυθό, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση ότι προκλήθηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη επί του πλοίου όταν αυτό ήταν στην επιφάνεια.

Άγνωστο ναυάγιο εντοπίστηκε δυτικά της Κύθνου (φωτογραφίες)-2

Ελάσματα (λαμαρίνες) από τις πλευρές και από το κατάστρωμα έχουν εκτιναχτεί εκτός ναυαγίου. Από τις ζημιές που έχουν προκληθεί εκτιμάται ότι βυθίστηκε πάρα πολύ γρήγορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή