Στην Ελλάδα η αποστολή των Γάλλων πυροσβεστών

Στην Ελλάδα η αποστολή των Γάλλων πυροσβεστών

«Η παρουσία σας αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί του ελληνικού πυροσβεστικού σώματος με τους Γάλλους πυροσβέστες» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα βρίσκεται η αποστολή των Γάλλων πυροσβεστών, ώστε να συνδράμουν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους στη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αποστολή αποτελείται από 25 Γάλλους πυροσβέστες (μηχανοκίνητα τμήματα) και θα βρίσκονται στην Αθήνα έως το τέλος του Αυγούστου.

«Η παρουσία σας αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί του ελληνικού πυροσβεστικού σώματος με τους Γάλλους πυροσβέστες. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών Ελλάδας- Γαλλίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στην τελετή υποδοχής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης (pre-positioning pilot project) αποδεικνύεται ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί στην πράξη.

«Είμαι σίγουρος ότι και η δική σας παρουσία σήμερα κάτω από τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γαλλία αποδεικνύει ότι αυτό που λέμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αδελφικές σχέσεις Γαλλίας – Ελλάδας, αποδεικνύονται στην πράξη σε δύσκολες στιγμές, όπου παρά τις δικές μας δυσκολίες εντούτοις τρέχουμε να συντρέξουμε τον αδελφό που είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε ότι πριν λίγες μέρες κατάφεραν και έστειλαν βοήθεια, 2 Canadair, στη Γαλλία για την αντιμετώπιση των δύσκολων πυρκαγιών στα νοτιοδυτικά της χώρας.

«Είναι για εμάς μια ξεχωριστή μέρα, για τους Έλληνες και ειδικά για το Πυροσβεστικό Σώμα ότι η γαλλική αποστολή είναι και πάλι μαζί μας σε μια δύσκολη περίοδο που είναι γνωστό ότι κι εσείς στη Γαλλία αντιμετωπίζετε πολλές δυσκολίες από τις φετινές δασικές πυρκαγιές. Δεν σας κρύβω ότι η επιτυχία αυτού του προγράμματος προεγκατάστασης είναι μία απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να λειτουργεί με συγκεκριμένα αποτελέσματα στην πράξη. Ήταν χαρακτηριστικό σε μία επίσκεψή μας πριν λίγες μέρες στην Τρίπολη, στην Πελοπόννησο, που ακόμα και οι απλοί άνθρωποι ρωτούσαν πότε θα μας έρθουν οι Γάλλοι φέτος. Οι συνάδελφοί σας οι Έλληνες πυροσβέστες μετά την περσινή εμπειρία αλλά και προηγούμενες εμπειρίες σας περιμένουν για να δράσετε από κοινού σε ένα δύσκολο πεδίο όπως είναι η σημερινή, η φετινή περίοδος των πυρκαγιών λόγω της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γαλλικής αποστολής, Σιλβάν Σεβάλ, δήλωσε: «Θα είμαστε στην Ελλάδα για τον μήνα Αύγουστο ώστε να βοηθήσουμε την χώρα σας να “πολεμήσει” ενάντια στις δασικές πυρκαγιές. Έχουμε έρθει με τον εξοπλισμό μας, ώστε να μπορούμε να πάμε παντού για να ριχτούμε στη μάχη απέναντι στις δασικές πυρκαγιές».

Παράλληλα, η γαλλική αποστολή αποχαιρέτησε τους 28 συναδέλφους από τη Ρουμανία, οι οποίοι αναχώρησαν για τη χώρα τους αμέσως μετά τη λήξη της τελετής υποδοχής.

Σημειώνεται ότι, έφτασε χθες στη χώρα μας η αντίστοιχη αποστολή από Νορβηγία, ενώ σήμερα φθάνουν και οι συνάδελφοί τους από τη Φινλανδία. Η νορβηγική αποστολή αποτελείται από 27 πυροσβέστες που θα αναπτυχθούν σε δύο βάρδιες και η φινλανδική από 48 πυροσβέστες σε δύο, επίσης, βάρδιες. Οι δύο αποστολές θα εγκατασταθούν στην Τρίπολη.

Πηγή: ΑΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή