Μια ευκαιρία για τους γηραιότερους συμπολίτες μας

Μια ευκαιρία για τους γηραιότερους συμπολίτες μας

Κάλεσμα προς τους πολίτες από τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας της ΕΕΜΕΓ για τη θεσμοθέτηση της γηριατρικής στην Ελλάδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύ κάλεσμα προς την πολιτεία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον ιατρικό κόσμο αλλά και τους πολίτες σε δράση για τη θεσμοθέτηση της γηριατρικής στην Ελλάδα απευθύνουν ειδικοί γιατροί-μέλη της Επιστημονικής Ομάδας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης (ΕΕΜΕΓ), όλοι εκπαιδευμένοι στο συγκεκριμένο αντικείμενο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αφού η χώρα μας είναι από τις λίγες του δυτικού κόσμου όπου η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν είναι ένας αναγνωρισμένος κλάδος της Ιατρικής.

«Δεν δίνουμε τις ευκαιρίες που πρέπει στους ηλικιωμένους για να έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση για τα θέματα που αφορούν την υγεία τους.

Στη χώρα του Ιπποκράτη η γηριατρική δεν υφίσταται», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας και Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Νανσί στη Γαλλία, πρόεδρος της ΕΕΜΕΓ, Αθανάσιος Μπενέτος.

Όπως σημειώνει, «σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., πλην της Ελλάδας, η γηριατρική υφίσταται είτε ως ειδικότητα είτε ως εξειδίκευση. Η τελευταία χώρα που θεσμοθέτησε τη γηριατρική ήταν η Πορτογαλία και αυτό έγινε πριν από μία δεκαετία».

Αυτή η αδράνεια της χώρας μας έχει ως συνέπεια τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να λαμβάνουν κατακερματισμένη φροντίδα και οι οικογένειές τους να νιώθουν συχνά αβοήθητες. Η γηριατρική είναι η ιατρική εξειδίκευση που προσεγγίζει την υγεία του ηλικιωμένου ατόμου με ευρύ και ολιστικό τρόπο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπενέτος, «ο γηρίατρος θα συνεργαστεί με τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την αξιολόγηση της λειτουργικής κατάστασης του κάθε ηλικιωμένου ατόμου –π.χ. ευθραυστότητα, νοητική και μυϊκή λειτουργία– πριν ή και μετά οποιαδήποτε ιατρική πράξη και στην επιλογή της καλύτερης θεραπευτικής προσέγγισης. Εάν δεν ξέρεις τι σημαίνει να εμφανίζει ένας ηλικιωμένος απώλεια μνήμης, να χάνει βάρος ή να εμφανίζει έντονη σύγχυση έπειτα από μια επέμβαση, δεν θα μπορέσεις να παρέχεις την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Και προσθέτει: «Είναι θέμα πολιτισμού. Δεν μπορεί οι μόνες επιλογές που έχεις είναι να “μπουκώνεις” με φάρμακα ή να δένεις στο κρεβάτι έναν ηλικιωμένο ασθενή που έχει εμφανίσει ντελίριουμ έπειτα από επέμβαση».

Η Επιστημονική Ομάδα της ΕΕΜΕΓ καλεί την πολιτεία να αναγνωρίσει τη γηριατρική κατ’ αρχάς ως ιατρική εξειδίκευση και να προχωρήσει στην κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Γήρανσης με Υγεία, που θα συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών για τις ανάγκες των ατόμων μεγάλης ηλικίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπενέτος, «στα μεγάλα νοσοκομεία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εξωτερικά ιατρεία γηριατρικής, καθώς και ομάδες ειδικών που θα αντιμετωπίζουν από κοινού με τις άλλες ειδικότητες περίπλοκα προβλήματα ηλικιωμένων ασθενών». Επιπλέον η Εταιρεία απευθύνει κάλεσμα προς τον ιατρικό κόσμο να διεκδικήσει την εισαγωγή της γηριατρικής στην προπτυχιακή εκπαίδευση, τη διά βίου εκπαίδευση και την κλινική πράξη, και προς τους πολίτες να διεκδικήσουν το δικαίωμα των ηλικιωμένων σε ίσες ευκαιρίες ιατρικής φροντίδας.

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από τους πολίτες να υπογράψουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eemeg.org δήλωση αιτήματος θεσμοθέτησης της Γηριατρικής στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή