Φτωχή η σοδειά της ΕΛ.ΑΣ. σε φυτείες κάνναβης

Φτωχή η σοδειά της ΕΛ.ΑΣ. σε φυτείες κάνναβης

Παρά τις πρόσφατες κατασχέσεις – εκριζώσεις δενδρυλλίων κάνναβης, η μέχρι τώρα «συγκομιδή» της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των υπόλοιπων υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα φτωχή σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυτεία κάνναβης με πάνω από 2.200 δενδρύλλια εντόπισε η Ασφάλεια Χαλκίδας σε δασική περιοχή της Τανάγρας. Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) ένας αλλοδαπός καλλιεργητής, υπήκοος Αλβανίας, και εκριζώθηκαν 2.225 δενδρύλλια. Τα 900 από αυτά είχαν ύψος πάνω από μισό μέτρο. Στο σημείο, μια δυσπρόσιτη περιοχή σε χαράδρα με μεγάλη κλίση, οι αστυνομικοί βρήκαν βαρέλια με νερό, λάστιχα ποτίσματος, γεωργικά εργαλεία κ.ά. Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμη τρεις συνεργοί του συλληφθέντος, που πάντως διέφυγαν τη σύλληψη.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η Ασφάλεια Λαμίας είχε εντοπίσει σε αγροτική περιοχή της Αμφίκλειας φυτεία με 467 δενδρύλλια. Και σε αυτή την περίπτωση συνελήφθησαν δύο άτομα, υπήκοοι Αλβανίας, που σύμφωνα με την αστυνομία εκτελούσαν χρέη καλλιεργητών. Εις βάρος τους εκκρεμούσαν, μάλιστα, εντάλματα σύλληψης για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και αλλοδαπών. Στο σημείο της έρευνας βρέθηκαν σακούλες με λίπασμα, λάστιχα ποτίσματος, κουβάδες, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, τα έσοδα από την καλλιέργεια και πώληση της κάνναβης θα ανέρχονταν σε 500.000 ευρώ.

Πάνω από 2.200 δενδρύλλια εντόπισε η Ασφάλεια Χαλκίδας σε δασική περιοχή της Τανάγρας – Συνελήφθη ένας αλλοδαπός καλλιεργητής.

Παρά, πάντως, τις πρόσφατες κατασχέσεις – εκριζώσεις δενδρυλλίων κάνναβης, η μέχρι τώρα «συγκομιδή» της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των υπόλοιπων υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα φτωχή σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Το α΄ εξάμηνο του 2022, συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 8.963 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν βρεθεί και ξεριζωθεί ούτε λίγο ούτε πολύ 42.000.

Στο μεταξύ, πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ). Σε αυτήν αναφέρεται ότι το 2021 τα δενδρύλλια κάνναβης που βρήκαν τα στελέχη των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών ξεπέρασαν τις 87.000. Οι συλληφθέντες καλλιεργητές είναι σε ποσοστό 63% Ελληνες και οι υπόλοιποι υπήκοοι Αλβανίας, ενώ η εμπορική αξία της κάνναβης που κατασχέθηκε υπολογίστηκε από το ΣΟΔΝ σε 245 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή