«Mr Bitcoin»: Ψυχροπολεμικό θρίλερ πέντε ετών

«Mr Bitcoin»: Ψυχροπολεμικό θρίλερ πέντε ετών

Από τη σύλληψη του «Mr Bitcoin» στη Χαλκιδική το 2017 μέχρι την πρόσφατη έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού ξεκινήσει την κατάθεσή του ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης έτεινε προς την εικόνα του Χριστού πίσω από την έδρα. «Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και θα μιλήσω μπροστά σε μια θρησκευτική εικόνα», είπε ο Αλεξάντερ Βίνικ.

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 η πρώτη πράξη ενός ψυχροπολεμικού θρίλερ, το οποίο ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια αργότερα με την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο Ρώσος πολίτης που δήλωνε τεχνικός Διαδικτύου έγινε μήλον της Έριδος μεταξύ τριών χωρών και κεντρικό πρόσωπο σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά υπόθεση.

Την περασμένη Πέμπτη ο Βίνικ μετήχθη από τη Γαλλία στην Αθήνα, επιβιβάστηκε υπό άκρα μυστικότητα σε ιδιωτικό αεροσκάφος και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ. Αφού προσγειώθηκε στη Βοστώνη, του επετράπη να τηλεφωνήσει στη μητέρα του στη Ρωσία και έπειτα μεταφέρθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου είχε εκδοθεί ένταλμα εναντίον του.

Η συνήγορός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «απαγωγή και βίαιη εξαφάνιση από ελληνικό έδαφος», επισημαίνοντας ότι δεν της επετράπη να επικοινωνήσει μαζί του και ότι εκκρεμούσε αίτημα ασύλου του Βίνικ.

Το νήμα της ιστορίας ξεκινάει στις 25 Ιουλίου 2017 στη Χαλκιδική, όπου ο Βίνικ παραθέριζε μαζί με τη γυναίκα του και τους δύο γιους τους. Ήταν η τέταρτη φορά που επισκέπτονταν για διακοπές την Ελλάδα. Είκοσι άτομα, κάποιοι φορώντας μπλουζάκια και βερμούδες, όπως είχε περιγράψει η σύζυγός του, εμφανίστηκαν στην παραλία και πέρασαν χειροπέδες στον τότε 38 ετών Ρώσο.

Εις βάρος του είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ, από τις 17.1.2017, διεθνές ένταλμα σύλληψης για αδικήματα στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e, ενός από τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων.

Ωστόσο την πλατφόρμα φέρονται να χρησιμοποιούσαν και κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί πράκτορες, χάκερ που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα δεν έθετε σε εφαρμογή μηχανισμούς κατά του ξεπλύματος εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά παράβαση ομοσπονδιακού νόμου των ΗΠΑ και ότι μέσα σε έξι χρόνια λειτουργίας της είχε νομιμοποιήσει 4 δισ. δολάρια.

«Mr Bitcoin»: Ψυχροπολεμικό θρίλερ πέντε ετών-1
Ενα ψυχροπολεμικό θρίλερ διάρκειας πέντε ετών χαράσσει η διαδρομή του Ρώσου «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ. Από τη σύλληψή του στη Χαλκιδική, ύστερα από διεθνές ένταλμα, την παράδοσή του στη Γαλλία, έως τη μέσω Ελλάδας έκδοσή του στις ΗΠΑ. Φωτ. ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Τα ελληνικά ΜΜΕ του έδωσαν το προσωνύμιο «Mr Bitcoin» και ο Βίνικ, από την πρώτη στιγμή και σε κάθε δικαστική διαδικασία έκτοτε, υποστηρίζει ότι είναι αθώος και αρνείται ότι υπήρξε διαχειριστής της BTC-e. Γεννήθηκε στην πόλη Κουργκάν στα Ουράλια Ορη, ο πατέρας του ήταν ξυλουργός και η μητέρα του μαγείρισσα.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για την τεχνολογία. Διέλυε και συναρμολογούσε ραδιόφωνα, διδάχθηκε μόνος του γλώσσα προγραμματισμού και σε μικρή ηλικία πειραματιζόταν αρχικά με έναν οικιακό υπολογιστή ZX Spectrum.

O φόβος του

Ο Αλεξάντερ Βίνικ αποκαλεί τη δίωξή του «πολιτική» και τονίζει ότι σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί «ως πολεμοφόδιο στον πόλεμο πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας».

Τον Νοέμβριο του 2017, σε μία από τις συνεδριάσεις του Αρείου Πάγου που είχε κληθεί να αποφασίσει για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, η «Κ» είχε καταφέρει να μιλήσει μαζί του.

Εξήγησε ότι λειτουργούσε ως εμπειρογνώμονας σε θέματα κρυπτονομισμάτων για διάφορες εταιρείες. «Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να γυρίσω ποτέ από τις ΗΠΑ εάν εκδοθώ», είχε πει. «Θέλουν να μου επιβάλουν ποινή 55 ετών. Ουσιαστικά πρόκειται για ισόβια στέρηση της ελευθερίας μου. Στις ΗΠΑ μιλάμε για πραγματικά έτη, όχι όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα όπου μπορείς να εκτίσεις 8 χρόνια αντί για 100».

Η Ρωσία προσπάθησε να τον διεκδικήσει με παράλληλα αιτήματα έκδοσης, αρχικά για απάτη σε αγοραπωλησία εμπορευμάτων και έπειτα για αδίκημα στον κυβερνοχώρο.

Ο ίδιος δήλωνε αθώος, αλλά συναινούσε να σταλεί στην πατρίδα του καθώς θεωρεί ότι μόνο εκεί θα έχει δίκαιη δίκη. Στον χορό της διεκδίκησης προστέθηκε και η Γαλλία, η οποία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του με αφορμή τη διασπορά του ransomware Locky, ενός από τα πιο δημοφιλή κακόβουλα λογισμικά σε περιστατικά ψηφιακής ομηρίας.

Τον Νοέμβριο του 2018, όσο ακόμη παρέμενε άγνωστο σε ποια χώρα θα καταλήξει, ο Βίνικ ξεκίνησε πολυήμερη απεργία πείνας και λίγες εβδομάδες αργότερα νοσηλεύτηκε φρουρούμενος στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Σε βίντεο που είχαν δημοσιοποιήσει συνήγοροί του εμφανιζόταν αδύναμος, με ρουφηγμένα από την ασιτία μάγουλα. «Μήπως είμαι αιχμάλωτος πολέμου;» έλεγε.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2019, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα διατάχθηκε η παράδοση του Βίνικ στη Γαλλία και ορίσθηκε ότι μετά την περάτωση της ποινικής δίκης και την όποια έκτιση ποινής θα έπρεπε να επιστραφεί στην Ελλάδα για να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Τρίτη κατά σειρά προτεραιότητας στην έκδοση ήταν η Ρωσία.

Πέρα από τους Ελληνες δικηγόρους που είχε όλα αυτά τα χρόνια στην υπεράσπισή του, ο Βίνικ είχε σταθερά από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του τον Ρώσο νομικό Τιμοφέι Μουσάτοφ, ο οποίος είχε αποτρέψει την έκδοση του Ρώσου χάκερ Ντιμίτρι Ζουμπάκα στις ΗΠΑ μετά τη σύλληψή του στην Κύπρο το 2012. Τον Απρίλιο του 2020 ο Μουσάτοφ βρέθηκε νεκρός στη Μόσχα, σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από πτώση σε σκάλα.

Η παράδοση στη Γαλλία

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους πέθανε η γυναίκα του Βίνικ, Αλεξάντρα Σεβτσένκο, σε ηλικία 34 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο. Ο Ρώσος εκζητούμενος παραδόθηκε το 2020 από την Ελλάδα στη Γαλλία, όπου αθωώθηκε για τις κακουργηματικές διώξεις που αντιμετώπιζε. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για πλημμέλημα και στις 30.6.2022 επρόκειτο να απολυθεί από τη δικαστική φυλακή Λα Σαντέ, αλλά παρατάθηκε η κράτησή του έως τις 4 Αυγούστου, όταν μετήχθη στην Ελλάδα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι ο εντολέας της δεν έπρεπε να μείνει ούτε και μία ώρα υπό κράτηση. Επικαλούμενη νομικούς και ανθρωπιστικούς λόγους είχε υποβάλει στον Αρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της διαδικασίας και είχε ζητήσει να αναθεωρηθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για τριπλή έκδοση σε Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία που προέβλεπε επαναμεταγωγές του Βίνικ σε καθεστώς κράτησης. Εχει κάνει λόγο για ένα «δικαστικό, διπλωματικό, διακυβερνητικό και ανθρωπιστικό σκάνδαλο», που στερεί τον εκζητούμενο από τα παιδιά του, Πλάτων και Λεβ, ηλικίας 8 και 11 ετών.

Σε αίτημά του για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα από το 2019 (είχε απορριφθεί άλλο αίτημά του σε πρώτο και δεύτερο βαθμό το 2018) ο Βίνικ αποκαλεί τη δίωξή του «πολιτική» και ότι σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί «ως πολεμοφόδιο στον πόλεμο πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή