Καιρός: Ζέστη, άνεμοι, αλλά και καταιγίδες σήμερα

Καιρός: Ζέστη, άνεμοι, αλλά και καταιγίδες σήμερα

Το επικίνδυνο «κοκτέιλ» Hot-Dry-Windy αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα εκρηκτικό μείγμα συνθηκών με υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και ισχυρούς ανέμους επικρατεί αυτές τις μέρες, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ήδη, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo έχει προειδοποιήσει για καιρό τύπου Hot-Dry-Windy από χτες, Κυριακή, μέχρι και την Τρίτη, ενώ το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα σε αρκετές περιφερειακές ενότητες (Αττική, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία, Θάσο και Έβρο).

Καιρός: Ζέστη, άνεμοι, αλλά και καταιγίδες σήμερα-1

Από την άλλη, δεν αποκλείεται να έχουμε και εκπλήξεις καιρικά σήμερα, καθώς νεφώσεις, σποραδικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν σε Κεντροδυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο και Δυτική Στερεά, καθώς και στα δυτικά ηπειρωτικά και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το τριήμερο Κυριακή – Τρίτη (7 με 9 Αυγούστου). 

Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (>5 μποφόρ), σε συνδυασμό με την εδραίωση πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και θα αυξήσουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων. 

Η εικόνα για σήμερα, Δευτέρα 8 Αυγούστου, είναι η εξής:

  • Πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Φωκίδα, και στα νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής.
  • Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, και περισσότερο τοπικά σε Φθιώτιδα, Αχαϊα, Β. Εύβοια, Αν. Λέσβο και Χίο.  
  • Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς και Λευκάδα.     
    Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.
Καιρός: Ζέστη, άνεμοι, αλλά και καταιγίδες σήμερα-2

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς. 

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες η εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων δε θα ξεπερνά κατά τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες το 10 – 12%, στοιχείο που θα διευκολύνει την ανάφλεξη, διατήρηση και μετάδοση της φωτιάς, ενώ θα παραμένει σε παρόμοια επίπεδα (12 – 14%) και κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιορίζοντας το νυχτερινό «παράθυρο ελέγχου» της φωτιάς. 

Ο καιρός της Δευτέρας

Τοπικές νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας με πρόσκαιρα τοπικά φαινόμενα αναμένονται σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με το meteo.gr Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, ενώ οι άνεμοι θα κυμανθούν έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ σποραδικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες θα σημειωθούν έως το πρωί σε Κεντροδυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο και Δυτική Στερεά και στη συνέχεια στα δυτικά ηπειρωτικά και στα ορεινά της Κρήτης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 32, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 22 έως 37, στη Θεσσαλία από 23 έως 36, στην Ήπειρο από 22 έως 39, στην Ανατολική Στερεά από 23 έως 33, στην Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο από 20 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 36, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 25 έως 34, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 23 έως 36, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 22 έως 31 και στην Κρήτη από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ όμως από το απόγευμα στο Νότιο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική, αναμένεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, αναμένονται νεφώσεις από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα στραφούν σε ανατολικούς 2 έως 4 μποφόρ ενώ μετά το απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή