Γ. Δερμιτζόγλου: «Παλεύω για +1 Ρωμιό στην Πόλη»

Γ. Δερμιτζόγλου: «Παλεύω για +1 Ρωμιό στην Πόλη»

Δύσκολος αγώνας της ομογένειας για να ξαναζωντανέψει το Μπαλουκλί. Γέννημα θρέμμα Πολίτης ο Γιάννης Δερμιτζόγλου, διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου της Πόλης, μιλάει στην «Κ».

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον καλλιτέχνη Γιώργο Βαπορίδη, την κ. Ευθαλία, τη δασκάλα στο Φερίκιοϊ και τον κ. Αστέρη, τον ψάλτη του Πατριαρχείου, που ζούσαν τα τελευταία χρόνια στο Γηροκομείο Μπαλουκλί, «τρέχει» τις τελευταίες μέρες ο λογισμός του κ. Γιάννη Δερμιτζόγλου, διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου της Πόλης και εξέχοντος μέλους της ομογένειας. «Από έξι χρόνων βρίσκομαι σε διαρκή επαφή με τους φιλοξενούμενους στο γηροκομείο, επισκέπτομαι το ίδρυμα με το ακορντεόν μου, άλλοτε για να τραγουδήσουμε τα κάλαντα, άλλοτε απλώς για να ψυχαγωγήσουμε τους αδελφούς τρίτης ηλικίας, που μας υποδέχονταν πάντα με τα καλά τους», λέει στην «Κ» συγκινημένος ο κ. Δερμιτζόγλου, που παρακολούθησε την πυρκαγιά και την εκκένωση του ιστορικού κτιρίου.

Το γηροκομείο

Το γηροκομείο, τμήμα του νοσοκομείου Μπαλουκλί, υπήρξε το καμάρι της ομογένειας, αλλά και ένα αξιοπρεπές αποκούμπι για πολλούς ηλικιωμένους Ρωμιούς. «Αυτοί οι άνθρωποι επιζητούσαν ένα χαμόγελο, ένα χάδι», σημειώνει ο κ. Δερμιτζόγλου, «φοβάμαι πολύ ότι η αναστάτωση από την πυρκαγιά και η μετακίνηση σε νέο χώρο θα τους κοστίσει ψυχολογικά». Από το καλαίσθητο δωμάτιο του κ. Βαπορίδη, του οποίου οι τοίχοι ήταν στολισμένοι με φωτογραφίες από τα νιάτα του και τιμητικές διακρίσεις, «δεν απέμεινε τίποτα, όλα έχουν γίνει στάχτη». Ο ίδιος ο ηλικιωμένος καλλιτέχνης, ενόσω τον μετέφεραν, μονολόγησε: «Φεύγω με αυτό μόνο το ρούχο μου».

Η κινητοποίηση των τουρκικών αρχών ήταν άμεση και αποτελεσματική, εξ ου και δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια. «Με απόφαση του προέδρου Ερντογάν, οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν απευθείας στο δημόσιο νοσοκομείο “Prof. Dr. Murat Dilmemer”, το οποίο δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου της Πόλης», σημειώνει ο κ. Δερμιτζόγλου. Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή της να ξανακτίσει το Μπαλουκλί, «είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί, σε τρεις μήνες κάνουν κατασκευαστικά θαύματα, ωστόσο, λόγω των πολύ εκτεταμένων ζημιών, θα πρόκειται για ένα νέο, μοντέρνο κτίριο», σχολιάζει. Ο τρόπος διαχείρισης της αναπάντεχης καταστροφής στέλνει αναμφισβήτητα ένα μήνυμα ομόνοιας του τουρκικού και του ελληνικού λαού, εξαιρετικά σημαντικό σε μια εποχή έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Γέννημα θρέμμα Πολίτης ο Γιάννης Δερμιτζόγλου, διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου της Πόλης, μιλάει στην «Κ».

Γραφειοκρατία

Το Μπαλουκλί περιλαμβάνει παθολογική, ψυχιατρική, χειρουργική πτέρυγα αλλά και τμήμα απεξάρτησης από ουσίες. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα περίπου 2.500 μέλη της κοινότητας των Ρωμιών – αντίστοιχα νοσοκομεία διαθέτει και η εβραϊκή και η αρμενική κοινότητα. Ωστόσο, στα τρία νοσοκομεία, που ανήκουν στις κοινότητες των μειονοτήτων, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση αρχαιρεσιών. Συγκεκριμένα, η Τουρκία έδωσε έπειτα από χρόνια στους βακουφικούς φορείς το δικαίωμα να εκλέγουν νέες διοικήσεις, εξαίρεσαν όμως το Μπαλουκλί, το πιο εύπορο από τα ρωμαϊκά ιδρύματα, όπως και τα άλλα δύο νοσοκομεία. «Πρέπει να προηγηθούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις από το υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει η διαδικασία, λογικά το 2023», εξηγεί ο κ. Δερμιτζόγλου. «Κάθε ένα από τα περίπου 60 ρωμαϊκά ιδρύματα χρειάζεται 7 μέλη στο Δ.Σ. και 7 επιλαχόντες, ενώ κάθε ομογενής μπορεί να συμμετέχει στη διοίκηση έως και τριών ιδρυμάτων», επισημαίνει, «αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 300 ανθρώπους, πρόθυμους να αφιερώσουν χρόνο, να αναλάβουν ευθύνες, αλλά και να μάθουν νέα πράγματα».

Αλλαγή κανόνων

Καθώς οι αριθμοί σχεδόν δεν βγαίνουν, ο ίδιος ελπίζει αφενός σε μια τροποποίηση των κανόνων, αφετέρου στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων. «Θα ήθελα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο», απαντά στο εύλογο ερώτημα, «προσωπικά, από κάθε μετερίζι, παλεύω για τον +1 Ρωμιό που θα αποφασίσει να μείνει στην Πόλη». Δεν είναι εύκολο να φέρει κανείς την ταυτότητα του Ρωμιού της Πόλης, το ιστορικό βάρος είναι μεγάλο. «Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας είχε πει χαρακτηριστικά για εμάς: “Είναι λίγοι και αμέτρητοι”», καταλήγει ο κ. Δερμιτζόγλου, γέννημα θρέμμα Πολίτης.

Επίσκεψη Βαρθολομαίου

Το κατεστραμμένο κτίριο του γηροκομείου αλλά και τους Ρωμιούς τροφίμους επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Νωρίτερα είχε δεχθεί στο Φανάρι πολυμελή αντιπροσωπεία ειδικών του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλης, οι οποίοι κατόπιν εντολής του δημάρχου, Εκρέμ Ιμάμογλου, τέθηκαν στη διάθεση του Πατριαρχείου, προκειμένου να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην ανοικοδόμηση του κτιρίου και στην ταχύτερη επαναλειτουργία του ιδρύματος. Με τον Πατριάρχη επικοινώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος δήλωσε την πρόθεσή του και της ομογένειας να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης. «Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία», είχε δηλώσει από τις πρώτες στιγμές ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές και προσωπικά τον πρόεδρο Ερντογάν για την άμεση κινητοποίηση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή