Μια ελληνική αγκαλιά για καταφύγιο – Παιδιά από την Ουκρανία σε κατασκηνώσεις

Μια ελληνική αγκαλιά για καταφύγιο – Παιδιά από την Ουκρανία σε κατασκηνώσεις

117 παιδιά από την Μπούτσα της Ουκρανίας φιλοξενούνται σε ελληνικές κατασκηνώσεις

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη θέα των πούλμαν που θα τους απομάκρυναν από την Μπούτσα και την οικογένειά τους, τα μάτια των παιδιών δεν σκοτείνιασαν, άλλα έλαμψαν. Μπορεί έως τώρα η κάθε μετακίνηση μακριά από τη γενέτειρά τους να είχε αρνητικό πρόσημο, όμως τα οχήματα στα οποία επιβιβάζονταν οι νεαροί Ουκρανοί την 3η Αυγούστου είχαν έρθει… για καλό.

«Το σύνηθες είναι, όταν τα παιδιά φεύγουν για κατασκήνωση, να κλαίνε αποχαιρετώντας τους γονείς. Αυτή τη φορά, όμως, δεν χύθηκε ούτε ένα δάκρυ», μεταφέρει στην «Κ» η κ. Iryna Bortnyk, συντονίστρια του προγράμματος που προέβλεπε τη φιλοξενία παιδιών από την Ουκρανία σε ελληνικές ιδιωτικές κατασκηνώσεις. Το ηθικό των μικρών δεν πτόησε ούτε η μεγάλη διαδρομή που κλήθηκαν να κάνουν οδικώς –δυόμισι ημέρες συνολικά–, ούτε η μία διανυκτέρευση εντός του οχήματος, ελλείψει πόρων.

«Οταν ανακοινώσαμε την ελληνική πρωτοβουλία στις οικογένειες, υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός. Το να περάσεις μερικές ημέρες στην Ελλάδα μετά τη φρίκη του πολέμου φάνταζε σαν όνειρο», σχολιάζει από την πλευρά της η πρόξενος της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Αννα Τισένκο, που περιγράφει μια εξαιρετικά δύσκολη ως προς το γραφειοκρατικό σκέλος επιχείρηση. Ανάλογες προτάσεις φιλοξενίας έχουν γίνει από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αλλά και όμορες της Ουκρανίας χώρες.

«Ωστόσο, η πρόταση που έκανε η Πανελλήνια Ενωση Λειτουργών Κατασκηνώσεων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης της Ελλάδας, ήταν η πιο γενναιόδωρη», επισημαίνει η κ. Bortnyk. «Οι άλλες χώρες υποδέχονταν το πολύ 100 παιδιά ανά μήνα, εσείς, όμως, μέσα στον Αύγουστο θα φιλοξενήσετε 427 παιδιά απευθείας από την Ουκρανία και άλλα 173 που ήδη ζουν στην Ελλάδα».

«Το σύνηθες είναι, όταν τα παιδιά φεύγουν για κατασκήνωση, να κλαίνε αποχαιρετώντας τους γονείς. Αυτή τη φορά, όμως, δεν χύθηκε ούτε ένα δάκρυ».

Οι μικροί Ουκρανοί με τους αντίστοιχους συνοδούς τους βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη Χαλκιδική, στην Καλαμάτα, στον Κάλαμο, στο Σοφικό. «Η λογική είναι να είναι ένας τέτοιος αριθμός παιδιών που να μπορούν να κάνουν μεταξύ τους παρέα, αλλά να έχουν αλληλεπίδραση και με τα υπόλοιπα παιδιά», σχολιάζει η ίδια. Μια πρώτη έκπληξη ήταν το ελληνικό… μενού. «Στην Ουκρανία, για μεσημεριανό τους δίνουμε σούπα με το επιχείρημα ότι είναι πολύ υγιεινή», ομολογεί η κ. Bortnyk, «όμως εδώ δεν βρήκαν ούτε για δείγμα σούπα, κάτι που τα χαροποίησε, γιατί οι αντιπροτάσεις είναι πολύ γευστικότερες». Πρόσβαση σε θάλασσα δεν έχουν όλες οι κατασκηνώσεις, «ωστόσο σκεφτόμαστε να οργανώσουμε κάποιες εκδρομές για να αποκτήσουν όλα άποψη για την ελληνική θάλασσα», συμπληρώνει.

«Οι εντυπώσεις τους είναι άριστες», απαντά στο εύλογο ερώτημα, «και μόνο που μπορούν να κοιμηθούν απρόσκοπτα, χωρίς να διακόπτει τον ύπνο τους η σειρήνα και να πρέπει να σπεύσουν στο καταφύγιο, είναι ανακουφισμένα». Υπενθυμίζεται ότι στην Μπούτσα, όπως και σε άλλες πόλεις κοντά στο Κίεβο (π.χ. Ιρπίν), έχουν σημειωθεί τα σοβαρότερα εγκλήματα πολέμου. «Οι εικόνες που έχουν καταγράψει τα μάτια των παιδιών τους τελευταίους μήνες είναι απίστευτης βαρβαρότητας», υπογραμμίζει η πρόξενος. Ετσι εξηγείται ότι ο ήχος ενός αεροπλάνου που αντήχησε στους χώρους του Skouras Sports Camp ήταν αρκετός για να σπείρει τον πανικό στους μικρούς κατασκηνωτές. «Μεμιάς έπεσαν όλοι στο έδαφος», περιγράφει ο κ. Δημήτρης Σκούρας, που προετοίμαζε από καιρό την υποδοχή των παιδιών.

«Τους εξασφάλισα τους καλύτερους κοιτώνες, με κλιματισμό και δικό τους μπάνιο. Ηθελα να τα κάνω να νιώσουν άνετα και ευπρόσδεκτα στην κατασκήνωσή μας», σημειώνει. Η εν λόγω κατασκήνωση, στην οποία έχουν μεταβεί 42 παιδιά και 12 συνοδοί, δέχεται παιδιά από όλον τον κόσμο. «Εχω δουλέψει για πάνω από 15 χρόνια με Ουκρανούς και το θεώρησα εφέτος ιερή μου υποχρέωση να προσφέρω σε μερικά παιδιά μερικές μέρες χαλάρωσης», διευκρινίζει. «Μας δυσκολεύει η γλώσσα, όμως τα παιδιά βρίσκουν άλλους τρόπους επικοινωνίας – συνεννοούνται με χειρονομίες, παίζουν με τις ώρες ομαδικά παιχνίδια, χορεύουν και γελάνε».

«Μπορεί δύο εβδομάδες χωρίς πόλεμο να μην είναι πολύς χρόνος, αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η ζεστασιά και η αγάπη που βρήκαν στην Ελλάδα τα παιδιά από την πρώτη στιγμή θα βοηθήσει να αποκαταστήσουν την πίστη τους για το μέλλον», ανέφερε κατά την άφιξή τους ο πρέσβης της Ουκρανίας, Sergii Shutenko. «Μπορούμε να προσφέρουμε λίγες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς και να βάλουμε ένα λιθαράκι για να κτίσουμε την υπόσχεση μιας δυνατής φιλίας», συμπλήρωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Συνολικά 600 συμμετοχές

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου έφθασε στην Ελλάδα η πρώτη ομάδα παιδιών από την Ουκρανία, για να φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για 117 μαθητές, από 6 έως 15 ετών, μαζί με 22 ενήλικες συνοδούς, από την Μπούτσα, την πόλη κοντά στο Κίεβο που έγινε γνωστή λόγω των φρικαλεοτήτων που διεπράχθησαν. Η πρόταση φιλοξενίας αποτελεί πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Λειτουργών Κατασκηνώσεων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας, η οποία είχε καταθέσει στο υπουργείο Μετανάστευσης την πρότασή της. Η γενναιόδωρη προσφορά έγινε αποδεκτή τόσο από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ενταξη, Σοφία Βούλτεψη, όσο και από τον πρέσβη της Ουκρανίας, Sergii Shutenko. Το κονβόι πέρασε τον Προμαχώνα και φιλοξενήθηκε για ένα βράδυ στη δομή της Σιντικής. Πούλμαν του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ανέλαβαν τις εσωτερικές μετακινήσεις τους σε Χαλκιδική, Αττική και Πελοπόννησο. Συνολικά, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέχρι και τα τέλη Αυγούστου 600 παιδιά, μεταξύ των οποίων ορισμένα που ζουν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πολυπληθέστερο πρότζεκτ, καθώς φιλοξενίες μικρού αριθμού παιδιών από την Ουκρανία σε κατασκηνώσεις διοργανώνουν και δήμοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή