Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή των τουρκικών δυνάμεων

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή των τουρκικών δυνάμεων. Την περασμένη Δευτέρα, αφού διέσχισαν τον ποταμό, οι 38 άνθρωποι εντοπίστηκαν στην περιοχή των Λαβάρων και οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου. Μία γυναίκα, η οποία διανύει τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στο Φυλάκιο ο Μηταράκης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης βρέθηκε χθες στο Φυλάκιο και δήλωσε ότι από τις καταθέσεις μελών της ομάδας προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του. Ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα απευθυνθούν στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ώστε να βρεθεί η σορός και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του και επισήμανε ότι η νησίδα στην οποία έχασε τη ζωή του το κορίτσι είναι τουρκικό έδαφος. «Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα, η τουρκική χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Εβρου και με απειλή χρήσης βίας τούς πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Human Rights 360 και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες που είχαν τηλεφωνική επαφή με την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων ανέφεραν ότι η νησίδα βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας και ζητούσαν την άμεση διάσωσή τους. Επικαλούνταν στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς και τον χάρτη της Google επισημαίνοντας ότι το στίγμα που είχαν στη διάθεσή τους εμφάνιζε τη νησίδα ως ελληνικό έδαφος. Στις 14 Αυγούστου η Ελληνική Αστυνομία ανέφερε ότι έκανε «αλλεπάλληλες έρευνες με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπίσει ανθρώπινη παρουσία», και ότι οι συντεταγμένες δόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων «οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας». Από τις διαθέσιμες μαρτυρίες ο θάνατος του πεντάχρονου κοριτσιού αποδίδεται σε τσίμπημα σκορπιού. Ακόμη ένα κορίτσι 9 ετών, που αναφέρθηκε ότι είχε δεχθεί και αυτό τσίμπημα και ανέβασε πυρετό, εξετάστηκε χθες από γιατρό στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και είναι καλά στην υγεία του.

Ενα πεντάχρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του από σκορπιό, σύμφωνα με μαρτυρίες μελών της ομάδας των Σύρων και Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera στις 10/8, μέλη της ομάδας των προσφύγων ανέφεραν ότι κάποιοι εξ αυτών είχαν βρεθεί στην ίδια νησίδα στα μέσα Ιουλίου επιχειρώντας να περάσουν προς την Ελλάδα, «αλλά επεστράφησαν στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές». Εκεί συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις, τέθηκαν αρχικά υπό κράτηση, χωρίς να τους δοθεί πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, και «με την απειλή όπλων τους ζητήθηκε να περάσουν ξανά στην Ελλάδα».

Οι οργανώσεις Human Rights 360 και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σημειώνουν ότι εις βάρος αρκετών εκ των μελών της ομάδας έχουν εκδοθεί από την Τουρκία αποφάσεις απέλασης στη Συρία, αντίγραφα των οποίων τέθηκαν υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ΕΔΔΑ εξέδωσε στις 20/7 και 9/8 ασφαλιστικά μέτρα που υποδείκνυαν στην Ελλάδα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να μη μεταφερθούν τα μέλη της ομάδας στην Τουρκία.

Στα Λάβαρα

Στις 15/8 η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι 38 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην περιοχή των Λαβάρων, «περίπου τέσσερα χιλιόμετρα νοτίως από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών». Είχαν περάσει από τη νησίδα στην αντίπερα όχθη με φουσκωτή λέμβο που φέρεται βάσει μαρτυρίας στο βρετανικό δίκτυο Channel 4 να ανήκε σε άλλη ομάδα μεταναστών, οι οποίοι είχαν διασχίσει τον ποταμό το Σάββατο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου 2022 αυξήθηκαν κατά 58,7% οι συλλήψεις διακινητών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή