Βασιλακόπουλος για μετάλλαξη «Κένταυρος»: Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα επικρατήσει

Βασιλακόπουλος για μετάλλαξη «Κένταυρος»: Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα επικρατήσει

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε ότι η μετάλλαξη Κένταυρος φαίνεται να μην επικρατεί σε χώρες που έχει ήδη κυριαρχήσει η μετάλλαξη Όμικρον 4-5

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο ”Κένταυρος” θα επικρατήσει», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας πως η εν λόγω παραλλαγή αν και έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες, έχει κυριαρχήσει μόνο στην Ινδία.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε πως «η παραλλαγή Κένταυρος είναι μια εξέλιξη της Όμικρον 2. Έχει επικρατήσει κυρίως στην Ινδία. Στις υπόλοιπες χώρες που εμφανίστηκε δεν φαίνεται να επικρατεί, εκεί δηλαδή που κυριαρχεί η Όμικρον 4-5. Αντίθετα στην Ινδία δεν υπήρχε πολύ Όμικρον 4-5. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, την παρακολουθούμε. Μάλλον δεν θα επικρατήσει σε κάποια από τις χώρες που κυριάρχησε η Όμικρον 4-5».

Αναφορικά με την εικόνα αποκλιμάκωσης που παρουσιάζει η πανδημία, ο καθηγητής τόνισε πως «τα κρούσματα μειώνονται όπως και οι εισαγωγές. Πριν από τρεις εβδομάδες είχαμε περίπου 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία και τώρα έχουμε 270. Ο συντελεστής μετάδοσης είναι στο 0,91. Πηγαίνουμε στην καθοδική φάση αυτού του κύματος».  

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ωστόσο τον «υψηλό αριθμό θανάτων», προσθέτοντας πως βασικό εργαλείο προστασίας αποτελεί η τέταρτη δόση, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Για το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση της πανδημίας εκείνη την περίοδο: «Στις ΗΠΑ το CDC ανοίγει τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο, παρά μόνο στις περιοχές που υπάρχει υψηλό φορτίο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κι εδώ. Αν κάποια περιοχή εμφανίσει πάρα πολλά κρούσματα, χρήσιμο θα ήταν να επανέλθει η μάσκα. Από την άλλη η καθολική χρήση μάσκας, αν τα επιδημιολογικά μέτρα το επιτρέπουν, δεν τη θεωρώ απαραίτητη».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή