Κίνηση στους δρόμους: Δεν μας πτόησε η ακριβή βενζίνη

Κίνηση στους δρόμους: Δεν μας πτόησε η ακριβή βενζίνη

Αυξήθηκε η κίνηση στους δρόμους της Αττικής το πρώτο εξάμηνο του έτους

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας από τον Σεπτέμβριο, οπότε και η ζωή στην πόλη θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας Αττικής της Περιφέρειας. Οι εκτιμήσεις των ειδικών βασίζονται στην προβολή των στοιχείων κυκλοφορίας που έχουν καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 στις συνθήκες του φθινοπώρου, οπότε και θα έχουν επιστρέψει όλοι, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια. Από την αρχή του χρόνου έως και τον Ιούνιο η κίνηση των Ι.Χ. οχημάτων στην πόλη παρουσιάζει διαρκή αύξηση, με αποκορύφωμα τον περασμένο Μάιο αλλά και τον Ιούνιο, που η κυκλοφορία παρουσίασε μεγάλη αύξηση και σε σχέση με τα προ πανδημίας στοιχεία. Ενδεικτικά, τον Μάιο του 2022 199.984 οχήματα «πέρασαν» μέσα σε ένα 24ωρο από τον Κηφισό, έναντι 144.683 οχημάτων τον Ιανουάριο.

Κίνηση στους δρόμους: Δεν μας πτόησε η ακριβή βενζίνη-1

Η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει τη δημιουργία εφαρμογής για smartphones, μέσω της οποίας οι οδηγοί θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις μετακινήσεις.

Το Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας Αττικής κατέγραψε την κίνηση των οχημάτων με βάση τις ημερήσιες διελεύσεις στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και στη Λεωφόρο Κηφισού από την αρχή του χρόνου έως και τον Ιούνιο. Το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος) διαπιστώνεται αύξηση των διελεύσεων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο κατά 20%. Ανάλογη αύξηση των διελεύσεων παρατηρείται το δεύτερο τρίμηνο τους έτους και στη Λεωφόρο Κηφισού, ενώ από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο εμφανίζεται μια αστάθεια στον κυκλοφοριακό φόρτο, η οποία συναρτάται με τις εορτές και τις καιρικές συνθήκες.

Δεδομένου ότι η αναμονή στους δρόμους εκτός των άλλων κοστίζει και στην τσέπη μας, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των οδηγών η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει τη δημιουργία εφαρμογής για smartphones, μέσω της οποίας οι χρήστες-οδηγοί θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις μετακινήσεις σε διάφορους οδικούς άξονες, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή με τη λιγότερη κίνηση για να φθάσουν στον προορισμό τους. «Αξιοποιούμε την τεχνολογία με στόχο τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των οδηγών σε συνθήκες υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου», τονίζει σχετικά ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με το Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, οπότε και θα είναι σε θέση να συλλέγει και να αξιοποιεί δεδομένα από πολλαπλές πηγές και περιοχές, και να δείχνει στον χρήστη τον κυκλοφοριακό φόρτο κάθε στιγμή. Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να επιλέγουν συγκεκριμένα σημεία στον χάρτη και εντός ολίγων λεπτών να έχουν στις οθόνες τους τα δεδομένα της κίνησης σε πραγματικό χρόνο αλλά και τις αιτίες που πιθανόν έχουν προκαλέσει πρόβλημα, όπως π.χ. διαρροή καυσίμων ή ατύχημα. Η χρήση της εφαρμογής αναμένεται επιπλέον να λειτουργήσει βοηθητικά αίροντας τον κυκλοφοριακό φόρτο από τις οδικές αρτηρίες που παγίως επιλέγονται από τους οδηγούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή