Κρήτη: Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση στους Γερμανούς τουρίστες

Κρήτη: Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση στους Γερμανούς τουρίστες

Προσωρινά κρατούμενος ο 38χρονος για την καταδίωξη των Γερμανών στο Μυλοπόταμο

7' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βίντεο-ντοκουμέντο, που καταγράφει την επίθεση στους Γερμανούς τουρίστες στο Μυλοπόταμο της Κρήτης, μετέδωσε η ΕΡΤ. Στα πλάνα που έχουν καταγραφεί, απεικονίζεται η στιγμή που το όχημα των Κρητικών εμβολίζει με την όπισθεν το άλλο αυτοκίνητο

Ειδικότερα, το όχημα των Κρητικών φαίνεται να κλείνει το αυτοκίνητο των Γερμανών και κατόπιν να πέφτει πάνω του. Στη συνέχεια, όταν οι Γερμανοί προσπαθούν να το αποφύγουν και να απομακρυνθούν, το αγροτικό κάνει όπισθεν και καβαλάει το λευκό αυτοκίνητο.

Περαστικοί σπεύσουν και σταματούν το αγροτικό όχημα με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο που οδηγούν οι Γερμανοί τουρίστες να καταφέρει να διαφύγει.


Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 38χρονος που κατηγορείται για την εμπλοκή σε επεισόδιο με καταδίωξη των Γερμανών τουριστών, την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο 38χρονος ζήτησε και έλαβε 48ώρη προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη (25/8).

Ταυτόχρονα, ο 36χρονος συνοδηγός του οχήματος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο δικηγόρος των δύο έκανε λόγο για παράβαση πλημμεληματικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, για την οποία διώκονται οι κατηγορούμενοι, ως «τραβηγμένη από τα μαλλιά».


Τι ανέφερε ο δικηγόρος

Ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο αδερφών, ποινικολόγος κ. Διονύσιος Βέρρας, δήλωσε ότι «όλη η Ελλάδα ασχολείται αυτή τη στιγμή με μια πραγματικά ανύπαρκτη υπόθεση».

«Δεν υπήρχε μαχαίρι στο συμβάν. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε μέσα στη δικογραφία ούτε βρέθηκε πουθενά αλλού. Η υπόθεση έχει λάβει αδικαιολόγητα μεγάλες διαστάσεις», είπε και πρόσθεσε ότι «αν το περιστατικό συνέβαινε μεταξύ Ελλήνων, δεν θα γινόταν όλο αυτό. Ανάλογα περιστατικά με φασαρίες συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους».


Η δικογραφία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο ανδρών από τον Μυλοπόταμο, αφορά σε αδικήματα που διαπράχθηκαν με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και αυτό βαρύνει ακόμα περισσότερο την υπόθεση.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι Αρχές εκτιμούν ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν την παραβατική συμπεριφορά για την οποία καταγγέλλονται επειδή είχαν να κάνουν με αλλοδαπούς τουρίστες και εκτιμούν ότι αν στη θέση τους ήταν κάποιοι Έλληνες, το επεισόδιο δεν θα είχε πάρει έκταση και θα είχε λήξει στην πρώτη φάση του, πριν δηλαδή την καταδίωξη.


Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα έρευνα για την καταγγελλόμενη επίθεση σε βάρος Γερμανών τουριστών ζητεί με παραγγελία του από την ανακρίτρια Ρεθύμνου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραγγελία αναφέρεται πως η υπόθεση «παρουσιάζει εξαιρετική σοβαρότητα αφενός εξαιτίας του χρόνου που φέρεται να τελέστηκε, δηλαδή εν μέσω τουριστικής περιόδου και αφετέρου για τον τόπο, την Κρήτη, που είναι νησί πόλος έλξης για τους τουρίστες από όλες τις χώρες του κόσμου».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει τον κίνδυνο δυσμενών αναφορών που μπορεί να βλάψουν την φιλόξενη εικόνα της χώρας.

Στην παραγγελία σημειώνεται ακόμη πως η έρευνα πρέπει να φτάσει σε βάθος και να γίνει με πληρότητα, να είναι εξονυχιστική και να διακριβώσει όλα τα πραγματικά περιστατικά.

Η παρέμβαση Ντογιάκου έρχεται τη στιγμή που παρατηρήθηκε ήδη μια καθυστέρηση στη διαδικασία του αυτοφώρου και στη διαδικασία σύλληψης των δυο κατηγορουμένων. 


Το χρονικό

Σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, τις πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, ο 38χρονος Έλληνας οδηγώντας όχημα 4×4 ιδιοκτησίας του, στο οποίο επέβαινε και ο 36χρονος, ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα υλικών ζημιών με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι τουρίστες από τη Γερμανία.

Οι Έλληνες συνεπλάκησαν με τους αλλοδαπούς, προκαλώντας σε αυτούς σωματικές βλάβες καθώς και φθορές στο όχημά τους, ενώ επιπλέον κατά τη διάρκεια της συμπλοκής επέδειξαν και μαχαίρι.


Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ στο διαβιβαστικό της

«Οι επιβαίνοντες από το ενοικιαζόμενο όχημα έκαναν σήμα να σταματήσει το προπορευόμενο αυτοκίνητο, ώσπου κάποια στιγμή αυτό σταμάτησε απότομα μπροστά τους. Τότε ο οδηγός πήγε με το αυτοκίνητο στο πλάι από το ΙΧΦ και ο β παθόντας ανοίγοντας το παράθυρο της πόρτας του συνοδηγού ζήτησε τα στοιχεία τους».

Περιγράφεται κατόπιν η στιγμή που οι Κρητικοί επιτέθηκαν στους Γερμανούς.

«Αμέσως ο οδηγός του ΙΧΦ αυτοκινήτου, βγήκε πολύ γρήγορα από το αυτοκίνητο και χτύπησε τον β παθόντα, με γροθιά, από το ανοιχτό παράθυρο, στο πρόσωπο. Στη συνέχεια κατέβηκε ο γ παθόντας, αδερφός του προηγούμενου από το αυτοκίνητο και χτύπησε τον οδηγό του οχήματος που χτύπησε τον αδερφό του, ενώ παράλληλα είχε κατέβει και ο συνοδηγός του ΙΧΦ αυτοκινήτου – β κατηγορούμενος- και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του, προσπαθώντας να χτυπήσει αυτόν καθώς και τον οδηγό του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, ο οποίος επίσης είχε κατέβει από το αυτοκίνητο για να βοηθήσει του β και γ παθόντες.

Ενώ υπήρχε πάλη μεταξύ των β κατηγορουμένου και β παθόντα, ο οδηγός του ΙΧΦ αυτοκινήτου- α κατηγορούμενος-, πήγε στο αυτοκίνητο του, πήρε ένα μεγάλο μαχαίρι και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του β παθόντα, με τρόπο ο οποίος έδειχνε ότι είχε σκοπό να τον πλήξει. Τότε οι α, β και γ παθόντες, φοβούμενοι για τη ζωή τους, μπήκαν στο αυτοκίνητο, μαζί με τους υπόλοιπους παθόντες και έφυγαν γιατί για τη ζωή τους».

«Ταυτόχρονα μπήκαν στο αυτοκίνητο τους και οι ανωτέρω κατηγορούμενοι με οδηγό πάλι τον α κατηγορούμενο και ακολούθησαν τους παθόντες, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, χτυπώντας το αυτοκίνητο τους από πίσω με σκοπό να τους βγάλουν από το δρόμο. Όταν το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο έφτασε στο Πέραμα Δήμου Μυλοποτάμου, ο οδηγός του ΙΧΦ προσπέρασε το αυτοκίνητο των παθόντων τους έκλεισε τον δρόμο και κάνοντας όπισθεν συνέχισε να χτυπάει το αυτοκίνητο τους από μπροστά, ώσπου παρευρισκόμενοι στο σημείο πολίτες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν το αυτοκίνητο των παθόντων οι οποίοι μετάβηκαν άμεσα στο ξενοδοχείο τους από όπου ενημέρωσαν την αστυνομία».


Κρήτη: Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση στους Γερμανούς τουρίστες-1

Τι είπαν οι Γερμανοί τουρίστες

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, οι Γερμανοί τουρίστες τόνισαν, ότι το μόνο που προσδοκούν, είναι η σύλληψη των δραστών και κυρίως του οδηγού του οχήματος, ο οποίος τους επιτέθηκε με μαχαίρι και τους καταδίωξε με το αγροτικό του, μέσα στο κατάμεστο από κόσμο Πέραμα, ενώ δεν δίστασε να σκαρφαλώσει με την όπισθεν στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, για να τους επιτεθεί για μια ακόμα φορά με μαχαίρι.

Είπαν, μάλιστα, ότι φοβούνται να βγουν από το ξενοδοχείο, όσο οι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Ο ένας γιος της οικογένειας των Γερμανών τόνισε στην ΕΡΤ: «Ήταν σαν ταινία δράσης, δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο τρομακτικό ήταν το περιστατικό και την απειλή για την ζωή μου που ένιωσα όταν κινήθηκε προς το μέρος μου με μαχαίρι. Βλέποντας την αδερφή μου να κλαίει από ένστικτο θέλησα να την προστατεύσω, όμως δεν μπορείς να κάνεις πολλά όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μαχαίρι. Ήταν ένα πραγματικά σοκαριστικό».

Σε ερώτηση στον έτερο γιο, για το πώς αισθάνονται για την χώρα μας, την Κρήτη και αν θα την επισκεφθούν εκ νέου στο μέλλον, απάντησε ότι το περιστατικό του φανέρωσε ένα αίσθημα ανασφάλειας για το σύστημα: «Αν επισκεφθώ ξανά την Ελλάδα, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι οι δυο δράστες να αντιμετωπίζουν την δικαιοσύνη και ειδικά ο ένας που μας επιτέθηκε, θέλω να φυλακιστεί».


Η εκδοχή των κατηγορουμένων

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, ο ισχυρισμός που προβάλλει η πλευρά των κατηγορουμένων είναι πως ένας εκ των Γερμανών, που είναι μποξέρ, γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον 38χρονο σε σημείο που να του προκαλέσει ζημιά στην μύτη.

Η πλευρά του 38χρονου επικαλείται και σχετική ιατρική γνωμάτευση, ενώ -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ίδιου μέσου- θα ζητηθεί και η εξέτασή του από ιατροδικαστή. 


Το σκηνικό του τρόμου

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η αρχή έγινε από τον 38χρονο οδηγό του 4χ4, ο οποίος, όταν οι Γερμανοί ζήτησαν τα στοιχεία του για τη ζημιά, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χτύπησε στο πρόσωπο τον 25χρονο Γερμανό, ο οποίος καθόταν στη θέση του συνοδηγού με ανοιχτό παράθυρο.

Μόλις είδε να χτυπάνε τον αδελφό του, ο 27χρονος Γερμανός κατέβηκε από το ενοικιαζόμενο όχημα και χτύπησε τον 38χρονο.

Στο επεισόδιο πήρε ενεργά μέρος, με βάση τα όσα περιγράφονται, και ο 36χρονος Κρητικός συνοδηγός, ο οποίος επίσης πιάστηκε στα χέρια με τον 25χρονο Γερμανό.

Και ενώ η συμπλοκή βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο 38χρονος φέρεται να πήγε στο 4χ4, να πήρε ένα μαχαίρι και να κινήθηκε απειλητικά κατά των Γερμανών, οι οποίοι βλέποντας τον κίνδυνο να έρχεται, μπήκαν στο ενοικιαζόμενο και έβαλαν μπροστά για να φύγουν.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο επικίνδυνη, αφού οι δύο Κρητικοί φέρονται να καταδίωξαν το όχημα των Γερμανών, πέφτοντας πολλές φορές πάνω του.

Όταν πια κατάφεραν να τους προσπεράσουν, τους χτυπούσαν με την όπισθεν και έβαλαν τους πίσω τροχούς πάνω στο καπό του ενοικιαζόμενου οχήματος. Οι σκηνές έχουν καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας.

Η οικογένεια των Γερμανών πιστεύει ότι η επίθεση συνδέεται με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και υποστηρίζουν πως είναι ακόμα ζωντανοί χάρη στην έμπειρη συμπεριφορά του 46χρονου οδηγού.

Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι η βοήθεια ντόπιων στο χωριό Πέραμα, που μπήκαν στη μέση για να τους φυγαδεύσουν, ήταν καταλυτική.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή