Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας και αύριο, Πέμπτη

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας και αύριο, Πέμπτη, ενώ τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, με έμφαση σε τμήματα της Κ. Μακεδονίας, της Αν. Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς, της Β. Εύβοιας, των Σποράδων και του Β. Αιγαίου. Οι καταιγίδες στην Ήπειρο και στη Δ. Μακεδονία είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, ενώ τοπικά μικρή άνοδο στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, και θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

  • στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27-28 βαθμούς,
  • στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 33-34,
  • στην Ήπειρο από 14 έως 28-30 βαθμούς,
  • στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31,
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 27-28 βαθμούς,
  • στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30,
  • στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 27-28 βαθμούς Κελσίου.

Άνεμοι

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-5 Μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα, όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32-33 βαθμούς.

Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα φαινόμενα σε επτά περιοχές

Προειδοποιητικό μήνυμα από την υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας «112», για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο, εστάλη σε επτά περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, η προειδοποίηση αφορά:

  • τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,
  • τις παραθαλάσσιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας
  • τα νησιά του Βορείου Αιγαίου,
  • τη Θεσσαλία,
  • τις Σποράδες,
  • περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας,
  • την Εύβοια

Οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Μήνυμα και στη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα από το «112», για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την περιοχή το επόμενο 48ωρο, εστάλη στη 1:30 το μεσημέρι και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Το προειδοποιητικό μήνυμα που «έφτασε» στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων κάνει λόγο για καταιγίδες, ραγδαίες βροχοπτώσεις και κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή και καλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων, ακολουθώντας παράλληλα τις οδηγίες αυτοπροστασίας.

Επίσης, από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε ότι έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ με ισχύ από σήμερα Πέμπτη 24 Αυγούστου.

Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα-1
Πλημμύρες στον νομό Θεσσαλονίκης. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, με την κακοκαιρία να επελαύνει στη χώρα τα τελευταία 24ωρα, ενώ η ΕΜΥ με νέο της δελτίο προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Μέχρι την Παρασκευή στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Σύμφωνα, όμως, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ισχύον έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:

  1. Για τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.
  2. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.
  3. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

«Άνοιξαν» οι ουρανοί στην Αττική

Μετά τη χθεσινή καταιγίδα, ισχυρή βροχόπτωση έπληξε και πάλι την Αττική λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Τετάρτης, αλλά και μετά το μεσημέρι.

Λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στις δεξιές λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Πειραιώς και στα δύο ρεύματα, στο ύψος της οδού Μυλλέρου.

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στον Διόνυσο

Λόγω συσσώρευσης υδάτων, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στη Λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας, στον Διόνυσο. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής που τους απεγκλώβισαν. 

Από το πρωί, η πυροσβεστική έχει δεχθεί 60 κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντληση υδάτων σε περιοχές της Αττικής.

Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα-2
Φωτ. Forecast Weather/ Facebook

Εικόνες από τη Λ. Αλεξάνδρας μετά το μεσημέρι

Βίντεο/ φωτογραφίες: Λουκάς Βελιδάκης

 

 

Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα-3
Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα-4
Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα-5
Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα-6
Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα-7

«Πνίγηκαν» τα νησιά του Αιγαίου

Από τις βροχές δεν γλίτωσαν και όσοι απολαμβάνουν ακόμα τις διακοπές τους στα νησιά του Αιγαίου.

Προβλήματα υπάρχουν λόγω των έντονων φαινομένων στη Σαντορίνη όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο λιμάνι και διακοπές ρεύματος.

«Έχουμε κινητοποιήσει 5 οχήματα καθώς έγιναν κατολισθήσεις και στο λιμάνι, χωρίς προβλήματα στην ναυσιπλοΐα. Χρειάζεται εγρήγορση γιατί είναι τουριστική περιοχή και πρέπει οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τα έντονα φαινόμενα στο νησί» τόνισε στο ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Ισχυρή καταιγίδα πλήττει από το πρωί και την Μύκονο. Σε ερασιτεχνικό βίντεο φαίνεται υδροσίφωνας που σχηματίστηκε στην περιοχή του Καλαφάτη.

Σφοδρή κακοκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται από νωρίς το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας. Η κακοκαιρία, όπως είχε προβλέψει και η ΕΜΥ, «απλώνεται» σταδιακά. Πυρήνας καταιγίδων κινείται από τα νοτιοανατολικά και τη Χαλκιδική προς τα βορειοδυτικά της περιφέρειας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας.

Βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα κινούνται στην ευρύτερη περιοχή το πρωί της Τετάρτης, με τα φαινόμενα να είναι έντονα κατά τόπους και κατά διαστήματα. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή