Ψηφιακή ξενάγηση στα νησιωτικά ηφαίστεια

Ψηφιακή ξενάγηση στα νησιωτικά ηφαίστεια

Δύο εφαρμογές και δύο ιστοσελίδες αφιερωμένες στη γεωλογία Σαντορίνης και Νισύρου, με κατανοητό επιστημονικό υλικό

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα μαγευτικά τοπία της Σαντορίνης και της Νισύρου να διαμορφώθηκαν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις του μακρινού παρελθόντος, τα ίδια τα ηφαίστειά τους, όμως, δεν κερδίζουν αντίστοιχα το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Πάντως, τα τελευταία χρόνια κάτι δείχνει να αλλάζει.

Από τη μια πλευρά αυξάνεται σταθερά ο εκπαιδευτικός τουρισμός, καθώς μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού φέρνουν τους φοιτητές τους στα δύο νησιά για να μελετήσουν την ιδιαίτερη γεωμορφολογία τους. Από την άλλη, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, δημιουργούνται νέοι, πιο συναρπαστικοί τρόποι προσέγγισης του επισκέπτη. Ενδεικτικές είναι οι εφαρμογές για κινητά και οι ιστοσελίδες που έφτιαξαν για τα ηφαίστεια των δύο νησιών επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τους δύο δήμους.

«Τα τελευταία χρόνια στη Σαντορίνη υπάρχει αύξηση του γεωλογικού ενδιαφέροντος. Ο κόσμος θέλει να περπατήσει σε ένα ενεργό ηφαίστειο, το βλέπουν και λίγο σαν περιπέτεια. Αλλωστε, δεν είναι πολλά τα μέρη στον κόσμο που βρίσκεις ένα ενεργό ηφαίστειο σε ένα νησάκι», παρατηρεί η Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εφαρμογές δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να εντοπίσει τα σημεία ενδιαφέροντος – κρατήρες τα περισσότερα– και του δείχνουν ποια διαδρομή να ακολουθήσει.

«Παράλληλα, όμως, ιδιαίτερη δυναμική έχει τα τελευταία χρόνια ο εκπαιδευτικός τουρισμός. Πάρα πολλοί φοιτητές Γεωλογίας έρχονται στο νησί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών, συνήθως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που βρίσκουν πιο εύκολα καταλύματα. Για τους φοιτητές Γεωλογίας, η επίσκεψη στη Νέα Καμένη είναι μοναδική εμπειρία. Σε μια απόσταση 4 χλμ. μπορούν να δουν γεωλογικά στρώματα ηλικίας έως 600.000 ετών, μια μοναδική στρωματογραφία, λόγω της μορφής της καλντέρας. Η Σαντορίνη είναι για τους γεωλόγους μια μικρογραφία του Grand Canyon», προσθέτει.

Ο «αμύητος» επισκέπτης δεν μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τη γεωλογική ιδιαιτερότητα ενός ηφαιστείου. Εκεί έρχονται να βοηθήσουν οι νέες τεχνολογίες. Το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ δημιούργησε πριν από λίγο καιρό δύο ιστοσελίδες (santorinivolcano.gr και nisyrosgeopark.gr) και δύο offline ψηφιακές εφαρμογές για κινητά, για τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και της Νισύρου, σε συνεργασία με δημοτικές επιχειρήσεις των νησιών (ΓΕΩΘΗΡΑ και ΔΗΚΕΝ αντίστοιχα). Επιστημονική υπεύθυνη του έργου ήταν η κ. Νομικού.

Ψηφιακή ξενάγηση στα νησιωτικά ηφαίστεια-1
Φωτ. NISYROSGEOPARK.GR

Οπως σημειώνει η ίδια, «για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στη γεωλογία των δύο ηφαιστείων, με πλούσιο κατανοητό επιστημονικό υλικό. Περιέχουν πληροφορίες για το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, την ιστορία των δύο ηφαιστείων, καθώς και διαδραστικούς χάρτες με τους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στα σημαντικότερα σημεία των ηφαιστείων και να πληροφορηθεί για τον τρόπο σχηματισμού τους. Ειδικά για τη Νίσυρο, η δημιουργία της ιστοσελίδας σκοπεύει να βοηθήσει και στην προσπάθεια του νησιού να ενταχθεί στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO, που εξετάζεται αυτή την περίοδο».

«Δημιουργήσαμε επίσης δύο ψηφιακές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα», συνεχίζει η κ. Νομικού (σ.σ.: η εφαρμογή για το ηφαίστειο της Νισύρου είναι δωρεάν, ενώ για της Σαντορίνης χρεώνεται 2,99 ευρώ, καθώς υπάρχει η σκέψη να ενσωματωθεί με την αγορά του εισιτηρίου για το ηφαίστειο μελλοντικά). «Οι εφαρμογές δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να εντοπίσει μόνος του τα σημεία ενδιαφέροντος –τα περισσότερα κρατήρες–, του δείχνουν ποια διαδρομή πρέπει να ακολουθήσει και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρεί. Προσφέρουν παράλληλα πληροφορίες για την ιστορία κάθε ηφαιστείου και τον τρόπο που δημιουργήθηκε, ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει 360 πανοράματα, βίντεο και ιστορικές φωτογραφίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή