Άρθρο του Π. Κάπρου στην «Κ»: Μύθος ότι η επιδότηση των τιμών εμποδίζει την εξοικονόμηση

Άρθρο του Π. Κάπρου στην «Κ»: Μύθος ότι η επιδότηση των τιμών εμποδίζει την εξοικονόμηση

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η εξοικονόμηση ενέργειας, μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι οι δύο πυλώνες του βιώσιμου κλιματικά ενεργειακού συστήματος. Πρέπει και ήδη είναι βασική πολιτική, η υποστήριξη ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, χρήσης αποδοτικών συσκευών, φωτισμού LED και αντλιών θερμότητας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η εξοικονόμηση ενέργειας, μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι οι δύο πυλώνες του βιώσιμου κλιματικά ενεργειακού συστήματος. Πρέπει και ήδη είναι βασική πολιτική, η υποστήριξη ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, χρήσης αποδοτικών συσκευών, φωτισμού LED και αντλιών θερμότητας. Ομως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η ενέργεια, ιδίως η ηλεκτρική, είναι πρωταρχικό αγαθό και η χρήση του δεν μπορεί να μειωθεί πέραν κάποιου ορίου, είναι δηλαδή ανελαστική. Αυτό δεν μειώνει τη σημασία των συμπεριφορών ορθολογικής χρήσης της ενέργειας (θερμοστάτες, μονώσεις, αποδοτικές τεχνολογίες κ.λπ.). Οι επιδοτήσεις των τιμών καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα μέσω μηχανισμού ο οποίος επιστρέφει στον καταναλωτή τα συγκυριακά υπερ-έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού που οφείλονται στις υπερβολικά αυξημένες τιμές φυσικού αερίου και την εξάρτηση από τις οριακές χρηματιστηριακές τιμές. Αν διατηρούνταν τα υπερκέρδη και οι υπερβολικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαμε απλούστατα μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και υπερβολικό κόστος των επιχειρήσεων γιατί θα αναγκάζονταν να πληρώνουν σε υπερβολικές τιμές χωρίς πραγματικά να μπορούν να εξοικονομήσουν περαιτέρω ενέργεια αφού η κατανάλωση πλησιάζει τα όρια πέραν των οποίων είναι ανελαστική.

Προφανώς πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου, τόσο για λόγους κόστους όσο και επάρκειας. Ομως και εδώ έχουμε ανελαστικότητες. Στην ηλεκτροπαραγωγή, πρώτα εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες παραγωγής από τις άλλες μορφές ενέργειας και μετά παράγεται ηλεκτρισμός από φυσικό αέριο. Στη θέρμανση, η υποκατάσταση φυσικού αερίου από αντλίες θερμότητας ή πετρέλαιο χρειάζεται αλλαγή της εγκατάστασης. Η μείωση της θέρμανσης από φυσικό αέριο γίνεται κυρίως εις βάρος της άνετης διαβίωσης στα σπίτια. Η βιομηχανία έχει ήδη μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου όπου μπορούσε να γίνει υποκατάσταση από πετρέλαιο και άλλα προϊόντα.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε υπερβολική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι, εκτός εξαιρέσεων, δεν έχουμε στην Ελλάδα υπερβολική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Προφανώς τα μέτρα εξοικονόμησης είναι επιβεβλημένα. Ομως είναι μύθος ότι η επιδότηση των τιμών μειώνει την εξοικονόμηση, ενώ αντίθετα απλώς αποτρέπει την αδικαιολόγητη μείωση εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

* Ο κ. Παντελής Κάπρος είναι ομότιμος καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή