Παρακολουθήσεις: Μείζονος σπουδαιότητος ο έλεγχος της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ

Παρακολουθήσεις: Μείζονος σπουδαιότητος ο έλεγχος της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ

Ανοικτό να ζητηθούν τα έγγραφα που οι αξιωματούχοι της ΕΥΠ υπέβαλαν στην εισαγγελέα προκειμένου να αιτιολογήσουν την άρση απορρήτου στα δύο κινητά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μείζονος σπουδαιότητος» χαρακτηρίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) οι έκτακτοι έλεγχοι που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις επίσημες αποφάσεις της ολομέλειας που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο αναφέρεται επί λέξει ότι η ομάδα ελέγχου θα αποτελείται, «λόγω της μείζονος σπουδαιότητος των ζητημάτων τα οποία πρέπει να διερευνηθούν, από το σύνολο των μελών της ολομέλειας». Ως προς τον χρονικό ορίζοντα, στις ίδιες αποφάσεις αναφέρεται ότι οι έλεγχοι θα γίνουν «το ταχύτερο δυνατόν».

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, η ΑΔΑΕ έχει αρμοδιότητα να διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους σε εγκαταστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, τράπεζες δεδομένων και έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Στους ελέγχους, βάσει νόμου, παρίσταται αυτοπροσώπως ο πρόεδρος και ακόμη δύο υπάλληλοι της Αρχής. Στην τρέχουσα συγκυρία, ωστόσο, αποφασίστηκε να συμμετάσχει η ολομέλεια, ήτοι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα πέντε τακτικά μέλη. Αρμόδιες πηγές δήλωσαν ότι οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η προηγούμενη φορά που οι ελεγκτές της ΑΔΑΕ είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις των τριών υπηρεσιών ήταν το φθινόπωρο του 2021. Μάλιστα, αναφορά στους ελέγχους γίνεται και στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων που δημοσιοποιήθηκε, επισήμως, πριν από μερικά εικοσιτετράωρα. Προκύπτει συγκεκριμένα ότι η ΑΔΑΕ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών παρόχων καθώς και της ΕΥΠ για τον έλεγχο της άρσης απορρήτου επικοινωνιών μέσω του νέου συστήματος νόμιμων επισυνδέσεων (LI). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου η Αρχή προχώρησε σε περισσότερο τυπικού χαρακτήρα παρατηρήσεις αναφορικά με την πολιτική ασφαλείας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οσον αφορά τους ελέγχους στην Αντιτρομοκρατική και στη ΔΙΔΑΠ, στην απολογιστική έκθεση επισημαίνεται ότι τα συμπεράσματα των ελέγχων «βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης». Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., πάντως, δήλωσαν την Τρίτη στην «Κ» ότι οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν δίχως ουσιαστικά ευρήματα. Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, η ΑΔΑΕ αποφάσισε να επισκεφθεί εκτάκτως τις εγκαταστάσεις και των τριών υπηρεσιών, που προχώρησαν συνολικά το 2021 σε πάνω από 16.000 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. Τα στελέχη της Αρχής προτίθενται να ελέγξουν τα συστήματα νόμιμης επισύνδεσης ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ., να προχωρήσουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν ότι για κάθε τηλεφωνική σύνδεση που παρακολουθείται υπάρχουν οι απαιτούμενες διατάξεις. Πάντως, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητήσουν –συγκεκριμένα από την ΕΥΠ– τα απόρρητα έγγραφα που οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας υπέβαλαν στην εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου προκειμένου να αιτιολογήσει την άρση απορρήτου στα δύο κινητά τηλέφωνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή