Ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια: Σκληρό παζάρι των Ιρανών

Ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια: Σκληρό παζάρι των Ιρανών

Ορους και προϋποθέσεις προκειμένου να αποδεσμεύσει τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που κρατούνται από τον Μάιο στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν θέτει, κατά πληροφορίες, η Τεχεράνη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορους και προϋποθέσεις προκειμένου να αποδεσμεύσει τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που κρατούνται από τον Μάιο στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν θέτει, κατά πληροφορίες, η Τεχεράνη. Και αυτό ενώ η επιστροφή στις δεξαμενές του ιρανικών συμφερόντων πλοίου «Lana» των 100.000 τόνων πετρελαίου, που είχαν αρχικά κατάσχει οι ελληνικές αρχές κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, έχει ολοκληρωθεί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

Αρχικά, μέρος των διαπραγματεύσεων με την ιρανική πλευρά είχε αναλάβει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών Θανάσης Καφόπουλος. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο, στο Μπαντάρ Αμπάς βρίσκεται ο αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Αντώνης Δουμάνης. Χθες, στους κύκλους του Λιμενικού υπήρχε αισιοδοξία ότι θα δινόταν λύση στο θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από τον Απρίλιο, δίχως μέχρι τις βραδινές ώρες να υπάρξουν εξελίξεις.

Στα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου ρεσάλτο από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» (πρόκειται για τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν), ενώ έπλεαν στον Περσικό Κόλπο, το ένα σε διεθνή ύδατα και το δεύτερο κοντά στις ακτές του Ιράν. Το ρεσάλτο και η ομηρία των δύο πλοίων έγιναν ως αντίποινα στην κατάσχεση 100.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου από τις δεξαμενές του τάνκερ «Lana», έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ. Το ιρανικών συμφερόντων πλοίο δεσμεύθηκε όταν κατέπλευσε με μηχανική βλάβη στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, προερχόμενο από την Τουρκία.

Ζητούν την υπογραφή συμφωνητικού με το οποίο η ελληνική πλευρά θα δεσμεύεται ότι δεν θα κινηθεί δικαστικώς κατά της Τεχεράνης αξιώνοντας αποζημιώσεις.

Ιδιότυπη ομηρία

Αρχικά, δυνάμει απόφασης της ανακρίτριας Χαλκίδας που έκανε δεκτό το αμερικανικό αίτημα, το πετρέλαιο που μετέφερε το «Lana» κατασχέθηκε και έγινε μετάγγισή του στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ τάκνερ «ICE Energy». Στη συνέχεια, όμως, και ενώ είχε μεσολαβήσει η ομηρία των ελληνικών τάνκερ στο Μπαντάρ Αμπάς, το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας ανέτρεψε την πρώτη απόφαση περί κατάσχεσης και διέταξε να επιστραφεί το πετρέλαιο στο «Lana». Η επαναμετάγγιση ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου στο αγκυροβόλιο του Πειραιά και ολοκληρώθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Παρότι, ωστόσο, ικανοποιήθηκε η βασική προϋπόθεση που είχε θέσει η Τεχεράνη για την αποδέσμευση των ελληνικών τάνκερ, τα «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» και οι Ελληνες ναυτικοί που επιβαίνουν σε αυτά παραμένουν σε ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», το Ιράν ζητεί για την απελευθέρωση των δύο τάνκερ, εκτός από τον απόπλου του «Lana» έως την είσοδό του σε διεθνή ύδατα, την υπογραφή συμφωνητικού με το οποίο η ελληνική πλευρά θα δεσμεύεται ότι δεν θα κινηθεί δικαστικώς κατά της Τεχεράνης αξιώνοντας αποζημιώσεις για την πολύμηνη ομηρία των δύο πλοίων. Η ίδια πηγή ενημέρωσης προσέθεσε ότι το Ιράν επιδιώκει να δεσμεύσει την Ελλάδα και σε «εθνικού χαρακτήρα» συμφωνία, γεγονός που προφανώς περιπλέκει περαιτέρω τα δεδομένα στην υπόθεση.

Αλλες πληροφορίες από τη ναυτιλιακή αγορά αναφέρουν ότι το «Lana» έχει υποστεί μηχανική βλάβη και για τον απόπλου του απαιτείται η συνδρομή ρυμουλκών, με τις εταιρείες πάντως να φέρονται απρόθυμες να εμπλακούν, υπό τον φόβο τυχόν αμερικανικών κυρώσεων. Εξάλλου, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες τουλάχιστον, υπήρχε έντονη φημολογία ότι οι αμερικανικές αρχές θα επιχειρήσουν ρεσάλτο στο «Lana» όταν αυτό βρεθεί σε διεθνή ύδατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή