«Καμπανάκι» για το Ναυάγιο της Ζακύνθου: «Τα βράχια θα καταρρεύσουν με έναν σεισμό»

«Καμπανάκι» για το Ναυάγιο της Ζακύνθου: «Τα βράχια θα καταρρεύσουν με έναν σεισμό»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποιεί ότι είναι επικίνδυνο οι τουρίστες που επισκέπτονται τη δημοφιλή παραλία να συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα βράχια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» για το Ναυάγιο στην Ζάκυνθο κρούει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό οι βράχοι πάνω από τη δημοφιλή παραλία να πέσουν από στιγμή σε στιγμή.

Με αφορμή πρόσφατη επίσκεψή του στην παραλία για επιστημονικούς λόγους, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι είναι επικίνδυνο οι τουρίστες να συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή.

«Με ένα σεισμό θα καταρρεύσουν. Αλλά και χωρίς σεισμό, όπως έγινε προ 4-ετίας περίπου, όταν τμήμα του πρανούς – μικρό ευτυχώς – κατέρρευσε, προκάλεσε τοπικό τσουνάμι και οι επισκέπτες έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν», σημειώνει θυμίζοντας τα ατυχήματα που έχουν γίνει στην περιοχή

Και καταλήγει δηκτικά: «Την επόμενη φορά δεν θα είναι ευτυχώς αλλά δυστυχώς.Δεν κατέβηκα, δεν ήθελα να συμμετάσχω σε μια τέτοια “εμπειρία”».

Η προειδοποίηση Λέκκα στην «Κ»

Με αφορμή τον σάλο που είχε προκληθεί με την εικόνα με τα σκουπίδια στο Ναυάγιο το φετινό καλοκαίρι, το kathimerini.gr είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμη Λέκκα, για το θέμα της ασφάλειας στην παραλία.

Θυμίζεται ότι μετά το ατύχημα του 2018 και το άνοιγμα της παραλίας το 2019, ο κ. Λέκκας είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο τριών ζωνών για την πρόσβαση των επισκεπτών στην παραλία.

Μιλώντας στην «Κ», λοιπόν, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είχε σημειώσει η εν λόγω – «δύσκολη» μορφολογικά – παραλία συνεχίζει να απαιτεί πολύ προσεχτική και διαρκή επιτήρηση των ζωνών ασφαλείας που χαράχτηκαν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας έργων ασφαλείας.

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Τουρισμού ανέφεραν πως οι εργασίες αποκατάστασης στην παραλία και στο πλοίο είναι αυτήν την στιγμή σε εξέλιξη αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί και άλλος χρόνος μέχρι να πάρει το τουριστικό αυτό μέρος την τελική του μορφή.

Αυτό που έχει γίνει για την ώρα είναι μια υποτυπώδης περίφραξη με σκοινάκια γύρω από το ναυάγιο. Θεωρητικά, το κοινό απαγορεύεται να πλησιάζει πολύ κοντά στο πλοίο, παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, κάποιοι τουρίστες περνάνε τα σχοινάκια και στέκονται πολύ κοντά στις λαμαρίνες.

Να σημειωθεί πως μέσα στις εργασίες της επιτροπής είναι η συντήρηση και αποκατάσταση του Ναυαγίου, από το οποίο έχει απομείνει κατά βάση ο σκελετός. Στην παραλία υπάρχουν πάντως ήδη εργαζόμενοι εταιρείας security για να επιβλέπουν την όλη κατάσταση, ενώ το πιο επικίνδυνο σημείο απ’ όλα που είναι το σημείο κοντά στον γκρεμό.

H πρόσβαση από τον δρόμο έχει απαγορευτεί μετά από την κατολίσθηση αλλά και επειδή πολύς κόσμος επιδείκνυε επικίνδυνη συμπεριφορά, ακροβατώντας στο χείλος του γκρεμού για μια φωτογραφία. Το 2017 μάλιστα μια 22χρονη γυναίκα από την Κούβα έχασε τη ζωή της στη συγκεριμένη παραλία, όταν στάθηκε πάνω από τον γκρεμό και προσπάθησε να βγάλει μια selfie.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή