Ο πόλεμος των συμμοριών – Τι κρύβουν οι δολοφονικές επιθέσεις σε πλατεία Βάθης και Πετράλωνα

Ο πόλεμος των συμμοριών – Τι κρύβουν οι δολοφονικές επιθέσεις σε πλατεία Βάθης και Πετράλωνα

Με τον «πόλεμο» αντίπαλων συμμοριών για τον έλεγχο του τζίρου από τη διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών συνδέουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας τις δύο αιματηρές ένοπλες επιθέσεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον «πόλεμο» αντίπαλων συμμοριών για τον έλεγχο του τζίρου από τη διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών συνδέουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας τις δύο αιματηρές ένοπλες επιθέσεις που σημειώθηκαν, η πρώτη το μεσημέρι της Παρασκευής στην πλατεία Βάθης και η δεύτερη στα Πετράλωνα τη νύχτα του Σαββάτου, με απολογισμό έναν νεκρό και έναν βαριά τραυματία. Οι πρωταγωνιστές και στις δύο περιπτώσεις είναι κουρδικής καταγωγής Τούρκοι υπήκοοι, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ζητήσει ή έχουν ήδη εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα, επικαλούμενοι σχέσεις τους με το δίκτυο του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δράστες και θύματα, τρία εικοσιτετράωρα πριν αποφασίσουν να καταφύγουν στη λύση των όπλων, είχαν διαπληκτιστεί σε καφενείο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ και στις αρχές Μαΐου ένας κουρδικής καταγωγής Τούρκος δέχτηκε πέντε σφαίρες στα πόδια μέσα σε καφέ της οδό Βίκτωρος Ουγκώ, στην πλατεία Βάθης.

Πάντως, ο τελευταίος κύκλος αίματος άνοιξε στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ο Akin Ο., που στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται με διπλή ταυτότητα, στη μία περίπτωση ως 29χρονος Τούρκος και στη δεύτερη ως 22χρονος Βούλγαρος, άνοιξε πυρ κατά δύο συμπατριωτών του σε καφενείο στην πλατεία Βάθης.

Ορισμένοι από τους εμπλεκομένους έχουν ζητήσει ή εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα, επικαλούμενοι σχέσεις τους με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο πρώτος, που φέρεται να ήταν ο κύριος στόχος της επίθεσης, 27 ετών, δέχτηκε σφαίρα στο πρόσωπο και στο στήθος και νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο ΚΑΤ. Ο δεύτερος, 22 ετών, φέρεται, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτοπτών, να στήθηκε ενστικτωδώς μπροστά στον δράστη για να προστατέψει τον φίλο και ομοεθνή του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από σφαίρα στον ώμο. Μεταφέρθηκε και αυτός στο ΚΑΤ, απ’ όπου πάντως έφυγε κρυφά λίγες ώρες αφότου οι γιατροί του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.

Η συνέχεια στην υπόθεση γράφτηκε 24 ώρες αργότερα, στα Πετράλωνα. Ηταν δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην οδό Αλκμήνης, όταν άγνωστος έκλεισε τον δρόμο στον Akin Ο. πυροβολώντας τον από κοντινή απόσταση 14 φορές στο κεφάλι και στο στήθος. Δεν πρόλαβε να αντιδράσει και έπεσε νεκρός στο έδαφος. Αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, αφού κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το θύμα, αναζήτησαν στα στέκια των Κούρδων τον νεαρό τραυματία, που το είχε σκάσει από το νοσοκομείο. Τον εντόπισαν και κατά την εξέτασή του, με την ιδιότητα του μάρτυρα, αναγνώρισε στο πρόσωπο του νεκρού το άτομο που τους είχε πυροβολήσει και τραυματίσει στην πλατεία Βάθης.

Δύο μήνες πριν δολοφονηθεί, ο Akin O. είχε συλληφθεί για κατοχή μικροποσότητας χασίς, ενώ ορισμένες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές τον συνέδεαν με διακίνηση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή shisha. Στο σακίδιο πλάτης του μετέφερε 4.000 ευρώ σε μετρητά, με τους αστυνομικούς να εξετάζουν διάφορα σενάρια για την προέλευση των χρημάτων. Μέχρι χθες οι αστυνομικοί δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν το σπίτι του, όπως δεν είχαν καταφέρει να βρουν το σπίτι του 27χρονου βαριά τραυματία από την επίθεση της Παρασκευής. Ο συγκεκριμένος φέρεται να βρίσκεται στο ραντάρ των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. ως ύποπτος για συμμετοχή σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές της Ασφάλειας διαβάζουν εκ νέου τη δικογραφία που συνέταξε προ μηνών το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών για άλλες δύο ένοπλες συμπλοκές μεταξύ κουρδικής καταγωγής Τούρκων υπηκόων, η πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2021 στον Πειραιά και η δεύτερη ένα μήνα αργότερα, σε σπίτι στην Ανάβυσσο. Υπάρχει η εκτίμηση ότι εκείνα τα περιστατικά συνδέονται με τα πρόσφατα γεγονότα, δίχως προς το παρόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια το σημείο τομής των υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή