Δεύτερη ζωή… για τα σχολικά είδη – Κερδίζουν έδαφος οι «πράσινες» αγορές

Δεύτερη ζωή… για τα σχολικά είδη – Κερδίζουν έδαφος οι «πράσινες» αγορές

Πού μπορεί να αγοράσει κανείς άκρως οικονομικά όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά – από βιβλία, ρούχα και έπιπλα για το δωμάτιο μέχρι ποδήλατο και υπολογιστή – χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον; Χρηστικός οδηγός και συμβουλές από ειδικούς για το τι πρέπει να προσέχετε

8' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι έχουν παιδιά στις τάξεις του δημοτικού, το γνωρίζουν από πρώτο χέρι, στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς οι ανάγκες είναι πολλές: από την τσάντα και τα καινούργια ρούχα, μέχρι τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το tablet που ενδεχομένως μπαίνει στη ζωή του παιδιού, το νέο ποδήλατο αλλά και τα έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο. Και ενώ οι επιλογές για να αγοράσει πια κανείς όλα τα παραπάνω – τα οποία σημειωτέον, φέτος έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ επιβαρυμένο λόγω πληθωρισμού οικογενειακό καλάθι – είναι πια πολλές, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός, άλλες τόσες είναι και οι επιλογές για όσους θέλουν να αγοράζουν επώνυμα προϊόντα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές.

Πρόκειται για μια νέα τάση, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και στη χώρα μας η οποία συνδυάζει την ανάγκη για οικονομία με την ανάγκη για μια βιώσιμη και κοινωνικά αλληλέγγυα καθημερινότητα.

«Πρωταγωνιστές» αυτής της παράλληλης αγοράς είναι επώνυμα αντικείμενα, ελάχιστα έως καθόλου χρησιμοποιημένα τα οποία διατίθεται σε εξαιρετικές τιμές. Την ίδια στιγμή αυτό το κομμάτι της αγοράς ικανοποιεί και το ολοένα και πιο επιτακτικό αίτημα για κυκλική οικονομία, για ανακύκλωση και για λιγότερη παραγωγή απορριμμάτων.

Δεδομένου ότι η έννοια του used δεν είναι εφικτή στα σχολικά είδη, συγκεντρώσαμε μια λίστα με διευθύνσεις και ιδέες για το πώς μπορείτε να κινηθείτε με ασφάλεια στην αγορά της κυκλικής οικονομίας, στην αρχή μιας σχολικής χρονιάς με πολλές απαιτήσεις.

Second hand παιδικά ρούχα

Σε δύο ηλεκτρονικά καταστήματα οι γονείς μπορούν να αγοράσουν (αλλά και να πουλήσουν) ρούχα second hand σε άριστη κατάσταση ή και αφόρετα, με τα ταμπελάκια τους με έκπτωση ακόμα και 70% της αρχικής. Σημειώνουμε πως για πολλά χρόνια second hand παιδικά ρούχα σήμαινε ρούχα φθαρμένα από τη σκληρή χρήση. Στο 2fores.gr, τα προϊόντα είναι «τακτοποιημένα» σε κατηγορίες, ανά φύλο και ηλικία ενώ μπορείτε να δείτε την αρχική και την τελική τιμή. Πολύ χρήσιμη είναι και η διαφοροποίηση σε: «αφόρετο», «καινούργιο με καρτελάκι» και «με μικρή φθορά». Εκτός από παιδικά ρούχα εδώ μπορείτε να βρείτε και: παιχνίδια, βιβλία, cd-dvd και παπούτσια. Αν θέλετε μπορείτε να πουλήσετε και τα δικά σας αντίστοιχα είδη (μετά από συνεννόηση, στα τηλέφωνα: 210 9839151, 698 6230385, 698 8360005).

Δεύτερη ζωή… για τα σχολικά είδη – Κερδίζουν έδαφος οι «πράσινες» αγορές-1
Shutterstock

Παρόμοιας λογικής είναι και το swaplanet.gr όπου μπορεί κανείς να στείλει τα είδη που δεν χρειάζεται πια (μέσα σε μια ειδική τσάντα που στέλνει το κατάστημα δωρεάν με courier στο σπίτι σας). Η αξιολόγηση των ειδών σας οδηγεί στην απόκτηση πόντων με τους οποίους μπορείτε να αγοράσετε αυτά που θέλετε εσείς. Οι τιμές είναι και εδώ πολύ ελκυστικές για προϊόντα σχεδόν σε άριστη κατάσταση: επώνυμα πουλόβερ με 4 ευρώ, φόρμες για το σχολείο από 2 ευρώ και μπουφάν από 7 ευρώ. Να σημειωθεί πως τα ρούχα που η πλατφόρμα κρίνει πως δεν είναι κατάλληλα για πώληση δωρίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ που υποστηρίζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ποδήλατο σε άριστη κατάσταση

Το bikes4sale διαθέτει φυσικό κατάστημα με καινούργια ποδήλατα αλλά διαθέτει και σελίδα στο facebook με μεταχειρισμένα. Στην ουσία, λειτουργεί ως μεσάζοντας με τον υποψήφιο αγοραστή να κανονίζει με τον πωλητή πού και πότε θα δει το ποδήλατο από κοντά. Όπως μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Γιάννης Παπανικολάου: «τα μεταχειρισμένα ποδήλατα προς πώληση είναι ελεγμένα για την κατάσταση τους και την ποιότητά τους από εμάς, ενώ γνωρίζουμε και τους αγοραστές. Είναι όλα value for money αλλά η επιλογή φυσικά έχει να κάνει με το πόσα χρήματα θέλει να διαθέσει κανείς και τι χρήση θέλει να κάνει.

Η έκπτωση σε σχέση με την αρχική τιμή φτάνει στις περισσότερες των περιπτώσεων το 50%. Μπορεί δηλαδή να αγοράσει κάποιος ένα απλό αλλά αξιοπρεπές παιδικό ποδήλατο για απλή χρήση με 50 ευρώ. Κάποια ποδήλατα έχουν χρησιμοποιηθεί μόλις λίγους μήνες ενώ το μάξιμουμ της χρήσης φτάνει τα 2 χρόνια. To πιο σημαντικό και αυτό που πάντα πρέπει να ελέγχει ο υποψήφιος αγοραστής ενός μεταχειρισμένου ποδηλάτου, από όποια πηγή κι αν σκέφτεται να το πάρει, είναι να υπάρχει η απόδειξη αγοράς του ποδηλάτου και η εγγύηση, αν αυτή είναι ακόμα ενεργή. Η απόδειξη είναι πολύ σημαντική γιατί έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου κάποιος αγόρασε ποδήλατο μεταχειρισμένο και στην πορεία έμαθε ότι αυτό ήταν κλεμμένο».

Δεύτερη ζωή… για τα σχολικά είδη – Κερδίζουν έδαφος οι «πράσινες» αγορές-2
Shutterstock

Ποικιλία στα μεταχειρισμένα παιδικά ποδήλατα τα οποία μπορεί κανείς να δει όλα μαζί από κοντά, συγκεντρωμένα στο φυσικό κατάστημα, έχει και το rebike-art.gr (Αγίου Ιερόθεου 85, Περιστέρι, 215 5302105). Τα ποδήλατα είναι και εδώ όλα ελεγμένα και επισκευασμένα -όπου χρειάστηκε- από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Υπολογιστές και tablet: stock, εκθεσιακοί και refurbished

Πρόκειται για μια τάση που κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία δύο χρόνια. Τα προϊόντα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία –κυρίως ολοκληρωμένα συστήματα υπολογιστών, laptop αλλά και tablet και smartphone είναι έως και 60% φτηνότερα σε σύγκριση με την αρχική τιμή.

Τι είναι τα προϊόντα refurbished;

Η κυριολεκτική απόδοση του όρου είναι «ανανεωμένο» και στην ουσία πρόκειται για μια αναβαθμισμένη κατηγορία μεταχειρισμένων προϊόντων. Τα συγκεκριμένα, έχουν υποστεί μετά την χρήση τους, έλεγχο καλής λειτουργίας ενώ και τα όποια προβληματικά μέρη έχουν αντικατασταθεί. Να σημειωθεί ότι τα refurbished προέρχονται είτε από επιστροφές ελαττωματικών προϊόντων, είτε από επιστροφή γιατί ο αγοραστής ήθελε προϊόν νεότερης γενιάς είτε απλώς επειδή ο ιδιοκτήτης άλλαξε γνώμη χωρίς όμως το προϊόν να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να αγοράσει (σε καταστήματα όπως το Cosmodata, Pcarena, thefixers, e-byte) refurbished προϊόντα από επώνυμες εταιρείες όπως: Hewlett Packard, Dell, Apple, Lenovo, Fujitsu κ.α. Παραδείγματα προσφορών: ολοκληρωμένο σετ pc Dell στα 160 ευρώ, pc Hewlett Packard στα 80 ευρώ αλλά και notebook της ίδια εταιρείας με 90 ευρώ.

Τα εκθεσιακά κομμάτια, πάλι, είναι αυτά που για ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκαν για επίδειξη σε καταστήματα ή εκδηλώσεις με τη χρήση τους να είναι σχεδόν αμελητέα ενώ τα stock είναι αυτά που έμειναν στο ράφι. Το πλεονέκτημα και των τριών παραπάνω κατηγοριών είναι πως ο αγοραστής εξοικονομεί αρκετά χρήματα και παράλληλα, συνεισφέρει στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα τέτοιο προϊόν ηλεκτρονικά, κάποια μεγάλα καταστήματα δίνουν τη δυνατότητα να δείτε και να ελέγξετε το μηχάνημα, live, μέσω κάμερας και viber ή με video.

Δεύτερη ζωή… για τα σχολικά είδη – Κερδίζουν έδαφος οι «πράσινες» αγορές-3
Shutterstock

Όπως μας εξήγησε ένας υπάλληλος-τεχνικός σε μεγάλη αλυσίδα με προϊόντα τεχνολογίας, αυτά που πρέπει να ελέγξει ένας αγοραστής σε αυτή την περίπτωση δεν είναι λίγα. Το πιο βασικό είναι πως όποια και από τις τρεις κατηγορίες και αν επιλέξει ο καταναλωτής, πρέπει να πάρει εγγύηση τουλάχιστον ενός χρόνου όπως ισχύει και για τα καινούργια προϊόντα. Το να υπάρχει και φυσικό κατάστημα πίσω από το ηλεκτρονικό είναι προτιμότερο γιατί έτσι έχει και και αντίκρισμα η εγγύηση. Αυτές οι αγορές απαιτούν φερέγγυους πωλητές.

Στα refurbished, ο χρόνος χρήσης τους πριν περάσουν από εργαστηριακό έλεγχο, κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι αρκετά συμφέρουσα αν κάποιος σκοπεύει να αγοράσει σταθερό pc ή laptop. Αν δηλαδή μιλάμε για οικογενειακό, σταθερό pc ή για pc που θα χρησιμοποιούν παιδιά και όχι επαγγελματίες με πολύ αυξημένες απαιτήσεις τότε οι refurbished είναι ιδανική περίπτωση. Στα smartphone και στα tablet, καλύτερα ο καταναλωτής να προτιμήσει stock ή εκθεσιακά.

Επίσης, τα refurbished αξίζουν αν η διαφορά τιμής ανάμεσα στο ολοκαίνουργιο και το ανακατασκευασμένο είναι τουλάχιστον 30%. Αρκετά από τα refurbished έχουν κυκλοφορήσει κάποιους μήνες νωρίτερα και όχι πολλά χρόνια και αυτή η πληροφορία είναι κάτι που πρέπει να τσεκάρει προσεχτικά ο αγοραστής (ένας τρόπος είναι μέσω του skroutz). Όπως επίσης και να ρωτήσει αν και εφόσον προκύψει η ανάγκη για αντικατάσταση μερών και ανταλλακτικών, αυτή θα είναι εύκολη.

Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων

Στο «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων» στην οδό Πειραιώς 132, σχεδόν όλα τα βιβλία πωλούνται προς 2 ευρώ το ένα. Εκτός από το να αγοράσετε εδώ προσεγμένα βιβλία λογοτεχνίας για το παιδί σας μπορείτε αν θέλετε να δωρίσετε αυτά που δεν χρειάζεστε πια. Υπενθυμίζουμε τη σύντομη ιστορία αυτού του παλαιοπωλείου: ο Λεωνίδας Κουρσούμης είχε εργαστεί για χρόνια σε έναν εκδοτικό οίκο, όμως την περίοδο της κρίσης βρέθηκε χωρίς δουλειά. Λίγο αργότερα, βρέθηκε και χωρίς σπίτι. Σε εκείνη τη φάση, ξεκίνησε να πουλάει βιβλία που έβρισκε στον δρόμο, στο Μοναστηράκι. Στη συνέχεια, μαζί με φίλους του, που επίσης αντιμετώπιζαν πρόβλημα στέγης, έστησαν ένα αλληλέγγυο παλαιοβιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια το οποίο όταν μεγάλωσε πολύ βρέθηκε στον χώρο της Πειραιώς. H βόλτα με τα παιδιά σε αυτή την τεράστια αίθουσα με τους χιλιάδες τίτλους στα τραπέζια είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και θα τα ενθουσιάσει.

Στο πιο δυσεύρετο κομμάτι των βοηθημάτων για το σχολείο μια καλή λύση είναι το metabook.gr, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα ελληνικά ηλεκτρονικά marketplace μεταχειρισμένων βιβλίων –θα βρείτε φυσικά και πολλούς τίτλους παιδικής λογοτεχνίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα για να βάλετε και εσείς μια αγγελία για τα βιβλία που δεν θέλετε πια (με την καταχώρηση να είναι δωρεάν και τις αγγελίες να μην έχουν ημερομηνία λήξης).

Δεύτερη ζωή… για τα σχολικά είδη – Κερδίζουν έδαφος οι «πράσινες» αγορές-4
Shutterstock

Τέλος, το βιβλιοπωλείο kronosbooks.gr έχει πάντα μια σειρά από μεταχειρισμένα βιβλία σε καλή κατάσταση ενώ έχει και καλές προσφορές στα πακέτα καινούργιων, αμεταχείριστων βιβλίων: π.χ. 3 καινούργια παιδικά βιβλία γνωστών εκδόσεων με 8 ευρώ αντί για 22 ευρώ. To φυσικό κατάστημα -που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες- βρίσκεται στην οδό Ξενοφώντος 120 στην Καλλιθέα και πρόκειται για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, ενός ζεύγους φανατικών βιβλιόφιλων με πολυετή εργασιακή εμπειρία στο χώρο του βιβλίου και μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο.

Έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο

Κάποιες από τις μεγάλες αλυσίδες επίπλων (π.χ Τηνιακός, Istikbal κ.τλ) διαθέτουν (μικρότερα ή μεγαλύτερα) παραρτήματα με αδιάθετα έπιπλα/stock παλαιότερων σειρών όπου εκεί μπορείτε να πετύχετε παιδικό κρεβάτι/γραφείο ή ντουλάπα με έκπτωση έως και 50%.

Δεύτερη ζωή… για τα σχολικά είδη – Κερδίζουν έδαφος οι «πράσινες» αγορές-5
Shutterstock

 

Τέλος, να σημειωθεί πως μεγάλο κομμάτι αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων ειδών γίνεται με την κλασική μέθοδο της αγγελίας. Πρόκειται για ένα χώρο που γνωρίζει πολύ μεγάλη κινητικότητα- από τη Χρυσή Ευκαιρία και το vendora.gr μέχρι το Marketplace του facebook, οι αγγελίες περιλαμβάνουν «τα πάντα». Η διαφορά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι το ψάξιμο μπορεί να είναι έως και χαοτικό ενώ η απουσία κάποιου που να ελέγχει/φροντίζει το μεταχειρισμένο προϊόν και να εγγυάται την καλή λειτουργία του, μπορεί να κάνει την αναζήτηση αρκετά χρονοβόρα μέχρι να βρεθεί κάτι καλό.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή