Πανελλαδικές: «Όλα πιο νωρίς», το σύνθημα του υπουργείου Παιδείας

Πανελλαδικές: «Όλα πιο νωρίς», το σύνθημα του υπουργείου Παιδείας

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023. Για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τόσο νωρίς τον προγραμματισμό του επόμενου σχολικού έτους και των Πανελλαδικών Εξετάσεων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου του 2023 θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στα υποχρεωτικά μαθήματα για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων. Θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 12 Ιουνίου. Οι αντίστοιχες ημερομηνίες για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων είναι 1 και 16 Ιουνίου. «Ολα πιο νωρίς!», ήταν το μότο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία ανακοίνωσε χθες, για πρώτη φορά τόσο νωρίς, τον προγραμματισμό του επόμενου σχολικού έτους και των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ενδεικτικά, το διδακτικό έτος 2022-2023 θα ολοκληρωθεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 15.6, στα γυμνάσια στις 30.5 τα μαθήματα και στις 15.6 οι εξετάσεις. Στα λύκεια στις 19.5 τα μαθήματα, στη γ΄ λυκείου οι ενδοσχολικές εξετάσεις στις 30.5 και σε α΄ και β΄ λυκείου οι εξετάσεις στις 15.6. Η κλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικά σχολεία θα διεξαχθεί στις 28.4. Οι εξετάσεις για εισαγωγή σε Πρότυπα σχολεία θα διεξαχθούν στις 29.4. Στα ΑΕΙ, οι εγγραφές των επιτυχόντων ολοκληρώνονται στις 9.9 ηλεκτρονικά, ενώ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν και οι μετεγγραφές.

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε χθες, για πρώτη φορά τόσο νωρίς, τον προγραμματισμό του επόμενου σχολικού έτους και των εξετάσεων.

«Εγκαινιάζεται μια νέα πρακτική, σύμφωνα με την οποία οι ανακοινώσεις θα γίνονται εγκαίρως, μεταξύ άλλων, για την καλύτερη οργάνωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς», ανέφερε η κ. Κεραμέως και προσέθεσε ότι δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση, ώστε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Κεραμέως, ερωτηθείσα για την εμφάνιση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ και τις αντιδράσεις που υπήρξαν, καθώς και για τις φθορές που προκάλεσαν αντιδρώντες στις ΟΠΠΙ σε τουρνικέ στο ΑΠΘ, ανέφερε ότι «το πώς θα λειτουργήσουν οι ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ είναι καθαρά επιχειρησιακό θέμα τις ΕΛ.ΑΣ.». Για το θέμα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (πρόσκειται στην ΚΝΕ) έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο αύριο στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια.