«Απογείωση» με τα F-16 Viper

Τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη, μαζί με τα Ραφάλ, ενισχύουν σημαντικά την Π.Α.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινώντας από την ερχόμενη Δευτέρα, τα δύο πρώτα πλήρως αναβαθμισμένα F-16 Block 72 με τον χαρακτηριστικό κωδικό Viper θα είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση με φόντο τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, γεγονός το οποίο συνιστά ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) με συνολικά 83 αεροσκάφη αυτού του τύπου. Τα δύο πρώτα F-16 Viper θα χρησιμεύσουν ως αεροσκάφη εκπαίδευσης των χειριστών της Π.Α., ενώ την ίδια στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ γίνονται προσπάθειες να παραδοθούν εντός του 2022 τουλάχιστον έξι ακόμη αεροσκάφη αυτού του τύπου.

«Απογείωση» με τα F-16 Viper-1

Από τα τεχνικά στοιχεία της αναβάθμισης των F-16 Viper, το πλέον σημαντικό αφορά την εγκατάσταση ραντάρ τύπου AESA, γεγονός το οποίο θα μετατρέψει 83 αεροσκάφη σε πλήρως διαλειτουργικά με F-35 (όποτε αυτά προστεθούν στο οπλοστάσιο της Π.Α., εντός 8-10 χρόνων), αλλά και με μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), εν προκειμένου των γαλλικών FDI, οι οποίες ναυπηγούνται ήδη στο Λοριάν. Το αναβαθμισμένο F-16 Viper διαθέτει επίσης έναν πανίσχυρο επεξεργαστή και μεγαλύτερες οθόνες που επιτρέπουν στον χειριστή να έχει ευκρίνεια και εύρος αντίληψης των τεκταινομένων στο πεδίο, προκειμένου να προβεί σε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων. Στο Viper δίνονται και οι δυνατότητες για την ενσωμάτωση όπλων μεγαλύτερης ακριβείας μέσα από την τοποθέτηση των ανάλογων συστημάτων.

Τα F-16 Block 50

Τα δύο πρώτα F-16 Viper, τα οποία προσγειώνονται τη Δευτέρα στην Τανάγρα, θα χρησιμεύσουν ως αεροσκάφη εκπαίδευσης χειριστών.

Εκτός από τα 83 Viper, ακολουθεί η αναβάθμιση 38 F-16 Block 50, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση συστημάτων τα οποία αφαιρούνται από τα αναβαθμισμένα F-16 Viper και θα τοποθετηθούν στα Block 50. Η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Η επιστολή αιτήματος (LOR) από πλευράς της Π.Α. είναι ήδη έτοιμη και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προώθησή της από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ.

Ως προς τα παλαιότερα F-16 Block 30 της Π.Α., η «Κ» έχει αποκαλύψει ήδη από τις αρχές Αυγούστου ότι ο σχεδιασμός για αυτά παραμένει η διατήρησή τους σε μάχιμη κατάσταση και η αξιοποίηση μέρους αυτών στο μέλλον σε αεροσκάφη εκπαίδευσης νέων ιπταμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα τα F-16 Block 30 της Π.Α. σηκώνουν σημαντικό φόρτο εργασίας στο σκέλος των αναχαιτίσεων των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Στο σκέλος των μαχητικών αεροσκαφών, ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Π.Α. έχει και το πρόγραμμα προμήθειας των γαλλικών Ραφάλ. Τα πρώτα έξι Ραφάλ ήδη πραγματοποιούν αποστολές εξοικείωσης των πληρωμάτων τους με τις δυνατότητές τους και δεν έχουν ακόμη εμπλακεί ενεργά σε αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών που κάνουν παραβιάσεις. Ενα ακόμη Ραφάλ είναι ήδη έτοιμο στη Γαλλία και, τουλάχιστον με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, τα υπόλοιπα 12 του πρώτου συμβολαίου θα έχουν παραδοθεί έως το καλοκαίρι του 2023. Τα έξι πρόσθετα θα έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις της Π.Α. έως το τέλος του 2024.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή