Έβρος: Το χρονικό μιας πολύκροτης υπόθεσης

Έβρος: Το χρονικό μιας πολύκροτης υπόθεσης

H «Κ» ξετυλίγει τα γεγονότα σχετικά με τους 38 μετανάστες στον Εβρο

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συνέβη στη νησίδα του Εβρου με τους 38 μετανάστες; Η «Κ» παρουσιάζει την αλληλουχία των γεγονότων επιχειρώντας να φωτίσει πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης.

Στις 14 Ιουλίου η μη κυβερνητική οργάνωση HumanRights360 ενημερώνεται για την ύπαρξη μεταναστών σε νησίδα του Εβρου και διαβιβάζει με email τη σχετική πληροφορία στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Frontex, στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Εισαγγελία Ορεστιάδας. Στο συγκεκριμένο email οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον αριθμό των μεταναστών και το γεωγραφικό στίγμα τους. Στο διάστημα που ακολούθησε απέστειλαν νέα emails ζητώντας να ενημερωθούν για την τύχη των μεταναστών, δίχως να λάβουν απάντηση. Τελικά ενημερώθηκαν προφορικά, και έπειτα με δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., ότι παρά τις αναζητήσεις, και με τεχνικά μέσα, δεν είχαν βρεθεί εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

Τουρκικό έδαφος

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Κ» ότι στις 27 Ιουλίου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς αποσαφήνισαν ότι οι συντεταγμένες που είχαν στη διάθεσή τους αντιστοιχούσαν σε τουρκικό έδαφος και δεν είχαν δυνατότητα παρέμβασης. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι είχαν ενημερώσει τις τουρκικές αρχές μέσω του μεθοριακού σταθμού επαφής Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας, οι οποίες στις 13 και τις 15 Αυγούστου πραγματοποίησαν έρευνες στο σημείο που είχε από την αρχή υποδειχθεί, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν στείλει στις 20 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), οι ΜΚΟ HumanRights360 και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επικαλούνταν τον χάρτη της Google, επισημαίνοντας ότι το στίγμα που είχαν στη διάθεσή τους εμφάνιζε τη νησίδα ως ελληνικό έδαφος.

Τελικά, στις 17.30 της 15ης Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι η ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων εντοπίστηκε στην περιοχή των Λαβάρων, «περίπου τέσσερα χιλιόμετρα νοτίως από τις συντεταγμένες, εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών». Ενα μήνα αργότερα κι ενώ είχαν εκδοθεί ασφαλιστικά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η οργάνωση HumanRights360 με ανακοίνωσή της αναγνώρισε ότι εσφαλμένα εκτίμησε πως η νησίδα ανήκε στην ελληνική επικράτεια.

Το μπέρδεμα με τη λίστα ονομάτων, η μικρή Μαρία και το λάθος της ΜΚΟ HumanRights360.

Οι λίστες

Στο αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα που εστάλη στις 20 Ιουλίου στο ΕΔΔΑ οι δικηγόροι των δύο οργανώσεων ζητούσαν τη διάσωση μεταναστών που βρίσκονταν σε νησίδα του Εβρου. Στην επιστολή περιλαμβάνονταν καταγγελίες των μεταναστών για επαναπροώθησή τους από την ελληνική πλευρά. Στη σχετική απόφαση που έβγαλε το ΕΔΔΑ, και είναι σε γνώση της «Κ», περιλαμβάνονται τα ονόματα 50 προσφευγόντων σε δύο σελίδες, 38 ονόματα στην πρώτη σελίδα και 12 στη δεύτερη.

Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, η οποία εκπροσωπεί ατομικά κάποια από τα μέλη της ομάδας, αναφέρει ότι σε αυτή τη λίστα υπήρχαν παραλείψεις στην καταγραφή λόγω έλλειψης διερμηνείας. Λέει ότι περιλαμβάνεται το όνομα της 5χρονης Μαρίας, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών έχασε τη ζωή της τον Αύγουστο, αλλά όχι το όνομα του πέμπτου παιδιού της ίδιας οικογένειας, της Μάγιας, η οποία βρίσκεται μεταξύ των 38 ανθρώπων που εντόπισαν τον Αύγουστο οι ελληνικές αρχές. Στην ίδια αρχική λίστα των 50 ονομάτων δεν υπάρχει και το όνομα της Μπάιντα, της γυναίκας που μιλούσε σε βίντεο, τα οποία προβλήθηκαν από το βρετανικό δίκτυο Channel 4.

Στις ημέρες που μεσολάβησαν οι μετανάστες φέρονται να μετακινήθηκαν από τις τουρκικές αρχές σε άλλα σημεία και κάποιοι εξ αυτών να μεταφέρθηκαν εκ νέου υπό την απειλή βίας σε νησίδα του Εβρου, με νέα σύνθεση. Στις 9 Αυγούστου υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από τις οργανώσεις νέο αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα και στάλθηκε νέα συμπληρωματική λίστα με μόνο πέντε ονόματα, στα οποία πάλι δεν είχε συμπεριληφθεί το όνομα της Μάγιας. Στις 19 Αυγούστου ο Γιώργος Κατρούγκαλος δημοσιοποίησε στο Twitter την πρώτη σελίδα των ονομάτων από την απόφαση του ΕΔΔΑ για τα ασφαλιστικά μέτρα του Ιουλίου με τα 38 από τα 50 ονόματα της πρώτης ομάδας που είχε βρεθεί σε νησίδα.

Ανακολουθία

Αυτή η ανακολουθία στην καταγραφή των ονομάτων ενέτεινε τη σύγχυση σχετικά με το τι συνέβη γύρω από την υπόθεση της 5χρονης Μαρίας. Μετανάστες από την ομάδα των 38 έχουν αναφέρει ότι το κορίτσι ετάφη στη νησίδα, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι τη μέχρι στιγμής απροθυμία της οικογένειας να ζητήσει εκταφή εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το εάν υπήρχε πέμπτο παιδί που κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή