Έξωση στο Δημοτικό του… Ζαμπέτα

Έξωση στο Δημοτικό του… Ζαμπέτα

Αναζητείται άμεση λύση για 90 μικρούς μαθητές του σχολείου στο Αιγάλεω

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπευσμένα λύση αναζητεί ο Δήμος Αιγάλεω για να στεγάσει τους 90 μαθητές, το σχολείο των οποίων είναι από χθες υπό έξωση. Για χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Αιγάλεω, καθώς η σχολική στέγη βρίσκεται στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ελπίδα των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι να βρεθεί, έστω και στο… και πέντε, ικανοποιητική λύση, αφού το ζήτημα εκκρεμεί εδώ και μία διετία.

Το «σχολείο του Ζαμπέτα», όπως ξέρουν οι περισσότεροι Αιγαλεώτες το 9ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής τους, νοικιαζόταν επί χρόνια στον δήμο από τους κληρονόμους του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο Δημήτρης Κουτσομπόλης, πατέρας μαθητή του σχολείου και γραμματέας της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αιγάλεω, η σύμβαση ενοικίασης έληξε το 2019, αλλά πήρε εξάμηνη παράταση. Τι έγινε έκτοτε, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κουτσομπόλη, είχε διαφανεί από την πλευρά των ιδιοκτητών ότι δεν ήθελαν τη συνέχισή της; Γιατί φθάσαμε στη χθεσινή έξωση;

Μιλώντας χθες στην «Κ», ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας ανέφερε ότι από το 2020 είχε καλέσει τους ιδιοκτήτες του κτιρίου να υπογράψουν νέα σύμβαση, ωστόσο εκείνοι άφησαν το θέμα ανοικτό. Πέρυσι τον Ιούνιο, και καθώς το κτίριο συνέχιζε να λειτουργεί ως σχολείο και να στεγάζει το 9ο Δημοτικό, οι ιδιοκτήτες ζήτησαν να πληρωθούν. «Αλλά αφού δεν υπάρχει σύμβαση, η ταμειακή υπηρεσία του δήμου δεν μπορεί να καταβάλει μισθώματα», υποστηρίζει ο κ. Γκίκας. Στη συνέχεια ασκήθηκε αγωγή από τους ιδιοκτήτες (και ως ένας νομικός τρόπος για να πληρωθούν) και τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και σε δεύτερο τα δικαστήρια τους δικαίωσαν. Κατόπιν τούτου, οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να κάνουν έξωση στο σχολείο.

Την Παρασκευή έφθασε στο σχολείο δικαστικός κλητήρας, σφράγισε το σχολείο και χθες το πρωί οι μαθητές και οι γονείς τους που τους συνόδευαν το βρήκαν κλειστό.

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους (Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου), έγινε προσπάθεια έξωσης από δικαστικό επιμελητή κατόπιν της σχετικής δικαστικής απόφασης, λόγω οφειλόμενων μισθωμάτων. Η διαδικασία αποβολής απεφεύχθη προσωρινά. Αλλά τελικά την Παρασκευή έφθασε στο σχολείο δικαστικός κλητήρας, σφράγισε το σχολείο και χθες το πρωί οι μαθητές και οι γονείς τους που τους συνόδευαν το βρήκαν κλειστό.

Αντιδράσεις

Οπως ανέφερε ο κ. Κουτσομπόλης, στις αρχές του μηνός ο δήμαρχος επικοινώνησε με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου και τους ανακοίνωσε ότι μαζί με την αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίστηκε η μετεγκατάστασή του στο κτίριο του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω. Το σχέδιο δεν γίνεται δεκτό από τους γονείς, διότι δεν επαρκούν οι χώροι του 14ου για συστέγασή του με το 9ο Δημοτικό. Μόνη, ίσως, λύση είναι η λειτουργία του 9ου το απόγευμα, όπως ελέχθη χθες από παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, όμως και αυτή η λύση θα προκαλεί αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που υιοθετηθεί η απογευματινή λειτουργία, δεν μπορεί παρά να είναι εναλλάξ για τους μαθητές των δύο σχολείων, κάτι για το οποίο έχουν αντιρρήσεις οι γονείς των μαθητών του 14ου. «Το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να βρει άμεσα λύση», παρατηρεί ο κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης, καθώς, όπως προσθέτει, «οι μαθητές του σχολείου δεν παρακολουθούν μαθήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή