Ελεύθερο χρόνο ζητούν οι διευθυντές σχολικών μονάδων

Ελεύθερο χρόνο ζητούν οι διευθυντές σχολικών μονάδων

Μία ημέρα τον μήνα χωρίς μαθήματα, αφιερωμένη αποκλειστικά για συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων, ζητεί η ένωση διευθυντών από το υπουργείο Παιδείας.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα τον μήνα χωρίς μαθήματα, αφιερωμένη αποκλειστικά για συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων, ζητεί η ένωση διευθυντών από το υπουργείο Παιδείας. Το επιχείρημα είναι πως ο σημερινός τρόπος οργάνωσης των συνεδριάσεων δεν επαρκεί.

Συγκεκριμένα, η Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των συλλόγων διδασκόντων με παρόντα όλα τα μέλη τους, των μηνιαίων ενημερώσεων των γονέων/κηδεμόνων για την αγωγή και την πρόοδο των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς, καθώς και την επίδοση των ελέγχων προόδου μετά τη λήξη του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 79/2017, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να πραγματοποιούνται το χρονικό διάστημα από 1.15 μ.μ. έως 2 μ.μ. Η ένωση διευθυντών θεωρεί ότι «ο πραγματικός διαθέσιμος χρόνος για συνεδριάσεις είναι 30 λεπτά, αφού η αποχώρηση των μαθητών που παρακολουθούν το υποχρεωτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται περίπου στη 1.30 μ.μ. Ειδικά για τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων, εκτός του μη επαρκούς χρόνου, υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα, αυτό του μόνιμου αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις όλων των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο ολοήμερο πρόγραμμα».

Για την πραγματοποίηση συνεδριάσεων, μηνιαίων ενημερώσεων γονέων/κηδεμόνων για την αγωγή και την πρόοδο των μαθητών, και την επίδοση των ελέγχων – Η πρόταση προς το υπ. Παιδείας.

Για τους λόγους που προτάσσει, η ένωση διευθυντών ζητεί «μια συγκεκριμένη ημέρα τον μήνα (π.χ. την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα) να μη γίνονται μαθήματα και ο χρόνος των έξι ωρών των εκπαιδευτικών να διατίθεται για συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων και του σχολικού συμβουλίου, ενημερώσεις γονέων και επίδοση ελέγχων προόδου, αλλά και για ενδοσχολικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και γονέων. Στο χρονικό διάστημα από 1.15 μ.μ. έως 2.00 μ.μ. μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων, όταν κρίνεται αναγκαίο».

Βεβαίως, η ενημέρωση των γονέων προβλέπεται μία φορά τον μήνα, και με βάση την ισχύουσα πρακτική οι εκπαιδευτικοί καλούν τους γονείς την ημέρα που ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους νωρίτερα, δηλαδή την τέταρτη διδακτική ώρα, από τις 12.25 μ.μ. για να τους ενημερώσουν έως τις 2 μ.μ.

Από την άλλη, ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να συνεδριάσει ακόμη και τρεις φορές την εβδομάδα, με τη διάρκεια των συνεδριάσεων να εξαρτάται από τη βαρύτητα της ημερήσιας διάταξης. Εκείνο που χρειάζεται χρόνο είναι η επίδοση των βαθμών, μία φορά το τρίμηνο, η οποία, όπως εξήγησαν χθες στην «Κ» διευθυντές δημοτικών σχολείων, μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις 3 μ.μ., δηλαδή να φύγουν οι δάσκαλοι με μία ώρα καθυστέρηση στους τρεις μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή