Μυστική επιχείρηση «Ζάκυνθος» – Η έρευνα της ΕΥΠ για τα 14.500 στρέμματα

Μυστική επιχείρηση «Ζάκυνθος» – Η έρευνα της ΕΥΠ για τα 14.500 στρέμματα

Η έρευνα της ΕΥΠ ξεκίνησε από τις υποψίες για εμπρησμό το 2009 και κατέληξε να ερευνά την πώληση 14.500 στρεμμάτων

6' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο καλοκαίρι του 2009, η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε από αλλεπάλληλους εμπρησμούς δασικών εκτάσεων. Στα μέσα εκείνου του Ιουλίου, κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε ταξιδέψει στο νησί με αποστολή να διερευνήσει τις καταγγελίες του τοπικού επικεφαλής της Πυροσβεστικής, ο οποίος δημοσίως είχε καταγγείλει ότι «στις περιοχές-φιλέτα υπάρχει διαμάχη ιδιωτών και Δημοσίου για τη διεκδίκηση δασικών εκτάσεων, και τις διαφορές λύνει η φωτιά».

Η μυστική επιχείρηση που ξεκίνησε τότε διήρκεσε μία δεκαετία και στην πορεία επικεντρώθηκε στην προσπάθεια αγοραπωλησίας έκτασης 14.500 στρεμμάτων στις δυτικές ακτές του νησιού, κοντά στη γνωστή παραλία του Ναυαγίου. Είχαν εξάλλου υπάρξει υπόνοιες ότι ο πωλητής της έκτασης είχε ανάμειξη και σε περιστατικά εμπρησμών, στοιχείο που κατά πληροφορίες έχει αποτυπωθεί στα πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, δίχως πάντως ποτέ να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Και η προέλευση των χρημάτων όμως που επρόκειτο να επενδυθούν στο νησί είχε αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος όχι μόνο της ΕΥΠ αλλά και δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Πληροφορίες συνέδεαν τα κεφάλαια με έκπτωτο μονάρχη του Περσικού κόλπου και το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, που εκείνη την περίοδο είχε συσχετιστεί με τη χρηματοδότηση και υποστήριξη της ισλαμικής τρομοκρατίας και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα, με επικεφαλής τότε τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη, είχε ζητήσει από την ΕΥΠ να διεξαγάγει έρευνα για συγκεκριμένα πρόσωπα, που είχαν το 2012 προχωρήσει στην αγορά μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Κέρκυρα, ενώ το 2013 αγόρασαν το νησί Οξυά κοντά στην Ιθάκη. Τα ίδια πρόσωπα στα τέλη του 2014 προχώρησαν στη σύναψη συμβολαίου για την απόκτηση των 14.500 στρεμμάτων κοντά στο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Οι παραπάνω επενδύσεις είχαν γίνει από διαφορετικές μεν εταιρείες, στις οποίες όμως κεντρικό ρόλο φέρεται να είχαν τα ίδια τρία πρόσωπα με καταγωγή από τη Συρία και τον Λίβανο. Ο ένας από αυτούς, δε, περιγράφεται ως εκπρόσωπος στην Ελλάδα Σύρου συγγενή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Κατείχε στη χώρα κεφάλαια κατατεθειμένα σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών που δεσμεύθηκαν ήδη από το 2010.

Μυστική επιχείρηση «Ζάκυνθος» – Η έρευνα της ΕΥΠ για τα 14.500 στρέμματα-1
Στέργιος Πιτσιόρλας. Φωτ. INTIME NEWS

Το απόρρητο δελτίο

Τα συμπεράσματα της δεκαετούς μυστικής επιχείρησης «Ζάκυνθος» της ΕΥΠ περιγράφονται με λεπτομέρεια σε πολυσέλιδο, απόρρητο πληροφοριακό δελτίο με ημερομηνία Οκτώβριος 2019, το περιεχόμενο του οποίου τέθηκε υπόψη της «Κ». Σε αυτό παρατίθενται με χρονολογική σειρά τα γεγονότα, αρχής γενομένης από τους εμπρησμούς του 2009, την πώληση των 14.500 στρεμμάτων σε εταιρεία ξένων συμφερόντων, ενώ γίνεται συνοπτική αναφορά και στις καταγεγραμμένες από το σύστημα επισυνδέσεων της ΕΥΠ συνομιλίες των Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά.

Η καταγραφή των τηλεφωνικών επικοινωνιών των δύο αξιωματούχων του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 (προέκυψε ως αποτέλεσμα των επαγγελματικών επαφών που διατηρούσαν με τους υποψηφίους επενδυτές), ήταν αυτή που απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα με αφορμή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Διευκρινίσεις για την υπόθεση κλήθηκαν να παράσχουν στην επιτροπή οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θόδωρος Δραβίλλας και Γιάννης Ρουμπάτης, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Το υλικό πάντως από την πολυετή έρευνα της ΕΥΠ για τη Ζάκυνθο δεν έχει, περιέργως, συμπεριληφθεί στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την αγοραπωλησία των 14.500 στρεμμάτων, δυνάμει της οποίας παραπέμπονται σε δίκη επτά άτομα με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης σε βαθμό κακουργήματος.

Με βούλευμα που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 παραπέμπονται σε δίκη οι εμπλεκόμενοι στην πώληση της έκτασης πάνω από το Ναυάγιο.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γαληνός Μπρης και Παναγιώτης Αθανασίου που παρέλαβαν τον φάκελο της ΕΥΠ ήδη από το 2016 αποφάσισαν να μην το λάβουν υπόψη τους, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, οι διατάξεις άρσης απορρήτου ήταν νόμιμες, καθώς έφεραν τις υπογραφές δύο εισαγγελέων και τεσσάρων αξιωματούχων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οι κατηγορίες

Το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση του Ναυαγίου εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και βρίσκεται στη διάθεση της «Κ». Παραπέμπονται σε δίκη ο πωλητής των 14.500 στρεμμάτων, η Λιβανέζα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της αγοράστριας εταιρείας, μια συμβολαιογράφος Αθηνών που συνέταξε το πωλητήριο συμβόλαιο, ο τοπογράφος μηχανικός και τρεις υπάλληλοι δασικών υπηρεσιών.

Κατηγορούνται ότι οργάνωσαν αντί 9 εκατ. ευρώ την αγοραπωλησία της έκτασης, η οποία στην πραγματικότητα ανήκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Εκκλησία, στον Δήμο Ζακύνθου και σε κατοίκους του νησιού. «Ο ως άνω πωλητής επικαλείτο κυριότητα της ως άνω εδαφικής έκτασης βάσει αμφισβητούμενων τίτλων κτήσης χωρίς να είναι κύριος της έκτασης αυτής, η οποία στην πραγματικότητα ανήκε κατά ένα τμήμα της στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών καθώς επίσης και κατ’ άλλα τμήματά της στο Δημόσιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στις σελίδες του βουλεύματος που τέθηκε υπόψη της «Κ».

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ναυαγίου ξεκίνησε το 2014, έπειτα από μηνύσεις και αγωγές που κατέθεσε για λογαριασμό της Εκκλησίας Ζακύνθου και κατοίκων του νησιού ο δικηγόρος Διονύσης Γκούσκος. Στις αρχές του 2016 η ΕΥΠ κατέγραψε επικοινωνίες του Στέργιου Πιτσιόρλα όπως και του Σπύρου Σαγιά με πρόσωπα που μετείχαν στην αγοραπωλησία της έκτασης των 14.500 στρεμμάτων. Το περιεχόμενό τους περιγράφεται στα πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, αποσπάσματα των οποίων έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο. Η άρση απορρήτου στα τηλέφωνα των πρώην αξιωματούχων του ΣΥΡΙΖΑ διεκόπη στα τέλη του 2016, όταν ο κ. Πιτσιόρλας μεταπήδησε από το ΤΑΙΠΕΔ στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης. 

Μυστική επιχείρηση «Ζάκυνθος» – Η έρευνα της ΕΥΠ για τα 14.500 στρέμματα-2
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι συμμετέχοντες, πάντως, στην επένδυση στη Ζάκυνθο –η αγοράστρια εταιρεία εκπροσωπείται νομικά από το δικηγορικό γραφείο του κ. Σπύρου Σαγιά– επισημαίνουν ότι ήδη από το 2018 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου είχε απορρίψει τις αγωγές που είχαν κατατεθεί κατά της επένδυσης καθώς και ότι η αντεισαγγελέας εφετών Αθήνας, που είχε εξετάσει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, είχε συντάξει τον Οκτώβριο του 2019 αναλυτική πρόταση ζητώντας να παύσει η ποινική δίωξη εις βάρος των συμμετεχόντων στην αγοραπωλησία. «Δυνάμει των προεκτεθέντων συνάγεται συνεπώς ότι δεν είναι στην προκειμένη περίπτωση δυνατή η θεμελίωση της τέλεσης εκ μέρους των κατηγορουμένων του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου», τονίζει η νεαρή εισαγγελέας στην πρότασή της, που πάντως δεν έγινε δεκτή από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο τελικά αποφάσισε ομόφωνα να παραπέμψει σε δίκη τούς επτά κατηγορουμένους.

Η συγκεκριμένη δικαστική ανατροπή αποδίδεται από πηγές προσκείμενες στους κατηγορουμένους σε άνωθεν παρεμβάσεις και ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η εξήγηση Ρουμπάτη και η μήνυση Πιτσιόρλα

Την περασμένη Τετάρτη, ο τέως διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γιάννης Ρουμπάτης κλήθηκε με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές προκειμένου να καταθέσει αναφορικά με την παρακολούθηση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Πιτσιόρλα.

Αφορμή υπήρξαν δημοσιεύματα που αφορούσαν την έρευνα της ΕΥΠ αναφορικά με την αγοραπωλησία έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων στη Ζάκυνθο με κεφάλαια αμφίβολης προέλευσης.

Οσα διέρρευσαν στον Τύπο σχετικά με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής ανάγκασαν τον κ. Ρουμπάτη να εκδώσει γραπτή διευκρινιστική δήλωση. 

Σε αυτήν επιβεβαίωσε την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα και αποσαφήνισε ότι στις αρχές του 2016 ενημέρωσε για την έρευνα τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον προέτρεψε να συνεχίσει και αν χρειαστεί, να στείλει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη. «Δεν επανήλθα, γιατί είχα όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα», σημείωσε ο κ. Ρουμπάτης. 

Ως προς την ουσία της υπόθεσης που ερευνούσε η ΕΥΠ, ο κ. Ρουμπάτης έκανε λόγο μεταξύ άλλων για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου και ανέφερε πως «το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που διακινούνταν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα». 

Σε συνέχεια των παραπάνω, πάντως, ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας μέσω του δικηγόρου Χρήστου Μυλωνόπουλου κατέθεσε μήνυση κατά του κ. Ρουμπάτη κατηγορώντας τον ότι παρουσίασε ως δικαιολογία για την παρακολούθησή του το γεγονός ότι ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματευόταν την πώληση νησιών, εκτάσεων. 

Αμφισβητεί τη νομιμότητα

Ο κ. Πιτσιόρλας προβάλλει το επιχείρημα ότι το 2015, όταν και ανέλαβε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, είχαν ήδη συναφθεί τα συμβόλαια τόσο για την αγοραπωλησία της Οξυάς όσο και των 14.500 στρεμμάτων στην περιοχή του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, ενώ σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) αμφισβήτησε τη νομιμότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. 

«Υπήρξε διαδικασία νόμιμης παρακολούθησης; Δεν το βλέπω σε καμία δήλωση… Αρα μιλάμε για παρακολούθηση που λογικά είναι παράνομη», παρατήρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή