Οι θησαυροφύλακες της Φίνος Φιλμ

Οι θησαυροφύλακες της Φίνος Φιλμ

Η παρέα που έχει αναγεννήσει την ταινιοθήκη του παλιού κινηματογράφου φτιάχνοντας βίντεο που σαρώνουν στα κοινωνικά δίκτυα

7' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, η Κρίστι Τσεκερτζή, η… κινητή ταινιοθήκη της Φίνος Φιλμ, ετοίμαζε το φαγητό της κόρης της. Εκείνη την περίοδο, η κ. Τσεκερτζή και η υπόλοιπη ομάδα της Φίνος έφτιαχναν ένα βίντεο για την ποιότητα ζωής και το θέμα βρισκόταν συνεχώς στο πίσω μέρος του μυαλού της. Στη μνήμη της πρόβαλλε αδιάκοπα σκηνές από τις 165 ταινίες του Φίνου που έχουν αποκατασταθεί ψηφιακά και θα ήταν κατάλληλες για ένα βίντεο 58 δευτερολέπτων. Η κόρη της τής ζήτησε ένα κομμάτι φέτα. Ανοίγοντας το ψυγείο, ήρθε η έμπνευση. «Μου έρχεται στο μυαλό η σκηνή από το “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”», διηγείται στην «Κ» η κ. Τσεκερτζή. «Είναι η Βλαχοπούλου και έρχεται ο Κεδράκας, που παίζει τον μπακάλη της γειτονιάς που την αγαπάει, και λέει “σας έφερα ένα κιλό φέτα, είναι πρώτης ποιότητας”». Αυτό αποτελεί παρά μόνο ένα μικρό ψήγμα της γνώσης για την κιβωτό του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που διαχείριζεται η κ. Τσεκερτζή και η υπόλοιπη ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη διαδικτυακή αναγέννηση της Φίνος Φιλμ μέσω των social media.

Τα βίντεο που ανεβάζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε Instagram, Facebook και Twitter ποικίλλουν ως προς τη θεματολογία. Κάποια τιμούν ηθοποιούς που έπαιξαν σε ταινίες της Φίνος, τα οποία συνήθως αναρτώνται στην επέτειο της γέννησης ή του θανάτου τού εκάστοτε ηθοποιού. Αλλα είναι αφιερωμένα σε μέρη όπου έχουν γυριστεί οι ταινίες, όπως η Υδρα, με σκηνές από το «Γοργόνες και μάγκες» και το «Κορίτσια για φίλημα», ή είναι αφιερωμένα σε παγκόσμιες ημέρες. Τα βίντεο δίνουν την καλύτερη αφορμή για την επίδειξη πολλών διαφορετικών σκηνών, καθώς η θεματολογία πιάνει από την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα (με τη Ζωή Λάσκαρη, παραδείγματος χάριν, να επιχειρεί κάτι που θυμίζει downward dog στο «Μαριχουάνα στοπ») μέχρι την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων («Μα να πάει από μορταντέλα, κύριε αυτέ μου;» λέει η Γεωργία Βασιλειάδου στον «Θησαυρό του μακαρίτη», σε ένα βίντεο 57 δευτερολέπτων στο οποίο βλέπουμε σκηνές από 13 διαφορετικές ταινίες).

Συχνά, όμως, τα βίντεο της Φίνος Φιλμ σχολιάζουν την επικαιρότητα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αφορμές υπήρξαν δυσάρεστες και αλλεπάλληλες, καθώς μέσα σε πέντε ημέρες έφυγαν από τη ζωή τρεις ηθοποιοί που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο – ο Κώστας Καζάκος, η Ειρήνη Παπά και η Μάρθα Καραγιάννη. Η τετραμελής ομάδα της Φίνος τίμησε και τους τρεις, συνθέτοντας μικρές συλλογές από τις συμμετοχές τους στις ταινίες.

Αλλες φορές, όμως, η επικαιρότητα δίνει αφορμή για σάτιρα, όπως στην περίπτωση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ή των lockdowns, με κάποια από τα βίντεο που δημιούργησε η ομάδα για την περίοδο της καραντίνας να γίνονται viral, επιβεβαιώνοντας τη φρεσκάδα των φιλμ που δημιουργήθηκαν πριν από σχεδόν μισό αιώνα, χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα χάσει τη δυνατότητα να προσφέρουν γέλιο.

Οι θησαυροφύλακες της Φίνος Φιλμ-1
Στα γραφεία της Φίνος Φιλμ, όπως και στις ταινίες της, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι διαχρονικοί αστέρες της. Φωτ. INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Στόχος

«Ο στόχος είναι η ευπρεπής ψυχαγωγία του κόσμου που ορίζει το DNA της Φίνος», δηλώνει στην «Κ» η Χριστίνα Σιγάλα, συνιδιοκτήτρια της Φίνος Φιλμ και υπεύθυνη ψηφιακής στρατηγικής, της οποίας θεία ήταν η Τζέλα Φίνου, η σύζυγος του Φιλοποίμενος Φίνου. Τη συγκεκριμένη ομάδα τη δημιούργησε η κ. Σιγάλα το 2018, αλλά ο εκσυγχρονισμός της Φίνος ξεκίνησε νωρίτερα. «Από το 2010 που πέθανε η Τζέλα Φίνου, ανέλαβαν την εταιρεία οι απόγονοί της – είμαστε συγγενείς μεταξύ μας και με τεράστια αγάπη προς τον κινηματογράφο, και αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να διαιωνίσουμε αυτό που λέγεται Φίνος Φιλμ, να φέρουμε και πάλι στη ζωή την εταιρεία, για να τη γνωρίσει η νέα γενιά», τονίζει η κ. Σιγάλα.

Τα τρία ξαδέλφια ανέλαβαν την εταιρεία και προχώρησαν στην ψηφιακή αποκατάσταση των ταινιών, ενώ το 2012 έφτιαξαν και την ιστοσελίδα της Φίνος, έργο το οποίο ανέλαβε ο Βαγγέλης Χατζής, ένα από τα μέλη της τωρινής ομάδας. Το 2018 η κ. Σιγάλα πρότεινε στην οικογενειακή της φίλη Κρίστι Τσεκερτζή να έρθει να δουλέψει μαζί της, γιατί μπορεί η κ. Τσεκερτζή να απασχολούνταν στον τομέα της οικονομικής διοίκησης, αλλά η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα ο κινηματογράφος.

«Γεννήθηκα για τον ελληνικό κινηματογράφο», δηλώνει στην «Κ», τονίζοντας πως από όταν ήταν 5 χρόνων θυμάται να βλέπει ελληνικές ταινίες – «κυρίως του Φίνου», συμπληρώνει, για μια αγάπη που έγινε πλήρης απασχόληση. Η ρουτίνα που ακολουθούν έχει ως εξής: Αρχικά, θα συζητήσουν όλοι μαζί τα θέματα, με τις βασικές ιδέες να έρχονται κυρίως από την κ. Σιγάλα και τον κ. Χατζή, ο οποίος μπορεί να είναι μηχανικός λογισμικού αλλά βοηθάει με τη θεματολογία και την επικαιρότητα. Στη συνέχεια, η κ. Τσεκερτζή θα κληθεί να βρει τις πιο κατάλληλες σκηνές για το εκάστοτε βίντεο. Καθημερινά, ανάλογα με το θέμα στο οποίο δουλεύει, θα δει περίπου 30 ελληνικές ταινίες – ταινίες που έχει ξαναδεί αμέτρητες φορές, αλλά στις οποίες, κοιτάζοντάς τες από μια διαφορετική σκοπιά, μπορεί ακόμη να παρατηρήσει κάτι για πρώτη φορά.

Οι θησαυροφύλακες της Φίνος Φιλμ-2
Σχεδόν 80 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Φίνος Φιλμ ακόμη «παρουσιάζει», αυτή τη φορά ψηφιακά. Φωτ. INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

«Ανασκόπηση 2021»

«Ο στόχος είναι μέσα από τις ταινίες του Φίνου να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο», τονίζει στην «Κ» η Χριστίνα Σιγάλα, συνιδιοκτήτρια της Φίνος Φιλμ.

Η δουλειά μπορεί να γίνει τόσο λεπτομερής, σε βαθμό που στο απολαυστικότατο βίντεο «Ανασκόπηση 2021», μέσα σε 58 δευτερόλεπτα βλέπουμε σκηνές από περίπου 30 ταινίες του Φίνου, καθεμία εκ των οποίων αναφερόταν στις αλλαγές που βιώσαμε κάθε μήνα του 2021. (Παραδείγματος χάριν: «Δεν με ενδιαφέρει, εγώ έχω κάνει εμβόλιο», λέει ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ενότητα του Οκτωβρίου. «Εχω και πιστοποιητικό, θέλεις να στο δείξω;» ρωτάει η Μάρθα Καραγιάννη.)

Δεν είναι μόνο η ενδελεχής γνώση των ταινιών που έκανε τα βίντεό τους τόσο επιτυχημένα. Είναι φυσικά και η συσχέτιση με την επικαιρότητα, το σενάριο που, όπως λένε στην «Κ», δημιουργούν όλοι μαζί, και φυσικά το μοντάζ, υπεύθυνος για το οποίο είναι ο τέταρτος της ομάδας, Ρούσος Κτιστάκης, τον οποίο ανακάλυψε ο Βαγγέλης Χατζής.

«Εχω σπουδάσει art και design», λέει ο κ. Κτιστάκης, τονίζοντας πως μέχρι να έρθει στην ομάδα, η ενασχόλησή του με το μοντάζ ήταν ερασιτεχνική. «Κι εγώ όπως όλοι οι υπόλοιποι είμαι μεγαλωμένος με τις ταινίες αυτές», δηλώνει στην «Κ», κι έτσι αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση. Οι ώρες στο μοντάζ είναι αρκετές, τονίζει, αλλά η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί «ευχαρίστηση», όπως αναφέρει. «Είναι ένα τρένο που σε πάει πίσω, στα ωραία», λέει ο κ. Κτιστάκης, προσθέτοντας «μη με παρεξηγείς, και τώρα ωραία είναι, αλλά τότε ήταν πιο ζεστή η εποχή».

Για την κ. Σιγάλα, η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί ευθύνη. «Είναι τεράστια τιμή και τεράστιο το φορτίο που νιώθω, νιώθω ότι έχω μεγάλη ευθύνη γιατί για εμένα η Φίνος είναι ένας ζωντανός θρύλος, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας», λέει στην «Κ». Τα γραφεία της εταιρείας στον Χολαργό είναι γεμάτα με φωτογραφίες των αστέρων του Φίνου, ηθοποιών που άφησαν το αποτύπωμά τους στα παιδικά χρόνια όλων μας, αν μη τι άλλο και χάρη στην τηλεόραση, στην οποία ακόμη παίζονται πολλές ταινίες, κυρίως οι κωμωδίες.

Οι θησαυροφύλακες της Φίνος Φιλμ-3
Η πολιτιστική κληρονομιά που κληροδότησε ο Φίνος στις επόμενες γενιές, οι μπομπίνες με τις ταινίες του. Φωτ. INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Οι θησαυροφύλακες της Φίνος Φιλμ-4
Η αγγλική βερσιόν της ταινίας «Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές» με πρωταγωνιστή τον Αγγελο Αντωνόπουλο. Φωτ. INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Στο υπόγειο

Ενα μικρό ταξίδι μέχρι το υπόγειο, όπου βρίσκονται φυλαγμένες οι μπομπίνες, όλη η πολιτιστική περιουσία που κληροδότησε ο Φίνος στις επόμενες γενιές, αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο δίκιο έχει η κ. Σιγάλα. «Μια τρελή τρελή οικογένεια», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Το κλωτσοσκούφι», «Ενα αστείο κορίτσι», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Ο κατήφορος», είναι κάποιοι από τους τίτλους που ξεχωρίζουν στις ξεθωριασμένες χάρτινες ετικέτες πάνω στις τσίγκινες μπομπίνες.

«Ο στόχος είναι αυτή η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά να μη χαθεί», εξηγεί η κ. Σιγάλα, «μέσα από τις ταινίες του Φίνου να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο». Η ίδια τονίζει πως μπορεί η Φίνος να μην κάνει τώρα δικές της παραγωγές, αν και έχει υπάρξει συμπαραγωγός σε κάποιες πρόσφατες ταινίες, όπως η «Σμύρνη μου αγαπημένη», αλλά μέσω της δουλειάς τους με τα social media της εταιρείας να συνεχίζουν να ψυχαγωγούν το κοινό.

«Μέσα σε 59 δευτερόλεπτα θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάσει, να συγκινηθεί και να ταξιδέψει και λίγο στο παρελθόν», λέει στην «Κ». Ανθρωπος σαν τον θείο της τον Φίνο θεωρεί πως δεν θα ξαναϋπάρξει –«η ζωή του όλη ήταν αφιερωμένη στις ταινίες του, νομίζω γι’ αυτό δεν έκανε παιδιά, για να μη χρειαζόταν να μοιράσει τον χρόνο του σε κάτι άλλο», αναφέρει–, αλλά με αυτόν τον τρόπο δίνουν ακόμη στο έργο του πνοή. «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το όνειρο, αυτό το μεράκι, κι ίσως με νέα μέσα να το καταλάβουν και οι νεότερες γενιές καλύτερα», συμπληρώνει η κ. Σιγάλα.

Φεύγοντας από το γραφείο, ένας τοίχος του οποίου είναι γεμάτος με τα βραβεία που απέσπασε ο Φίνος, με κορυφαίο το Grand Prix του Φεστιβάλ των Καννών για την «Ηλέκτρα», σκέφτομαι πως ο θείος της θα ήταν μάλλον υπερήφανος. Τα αρχικά του, το χαρακτηριστικό Ff στο μαύρο και κόκκινο φόντο, σχεδόν 80 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας του το 1943, και 45 χρόνια μετά τον θάνατό του, ακόμη κοσμούν την πόρτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή