Ψηφιοποιείται η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας

Ψηφιοποιείται η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας

Τέλος η ταλαιπωρία των πολιτών με αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ µέτρα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και αιχμή τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, που θα ξεκινήσουν πιλοτικά την 1η Νοεμβρίου, αλλά και την Εθνική Πύλη Αναπηρίας, παρουσιάστηκαν χθες από τα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η στήριξη των πολιτών με αναπηρία αποτελεί πολιτική με διάρκεια και όχι «φωτοβολίδα». Παρουσιάζοντας τις 4 άμεσες, νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως πρόκειται για μια σύνθετη και πολυεπίπεδη μεταρρύθμιση που ψηφιοποιεί και απλοποιεί το σύνολο της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας.

Αναλυτικά οι βασικές αλλαγές είναι:

• Καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Μέχρι πρότινος, σύμφωνα με τον υπουργό, απαιτούνταν 3 με 4 επισκέψεις στα ΚΕΠΑ για να μπορέσει ο πολίτης να πιστοποιήσει την αναπηρία του. Πλέον απαιτείται μόνο μία επίσκεψη, την ημέρα της εξέτασής του από την επιτροπή γιατρών.

• Δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, που θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας, εξωιδρυματικό επίδομα κ.ά.). Καταργούνται έτσι οι πολλαπλές επισκέψεις και γνωματεύσεις για διαφορετικές παροχές. Ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει πρώτα ηλεκτρονικά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση και στη συνέχεια θα κάνει αίτηση στον ΕΦΚΑ, στον ΟΠΕΚΑ κ.λπ. για τη λήψη της παροχής.

• Καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία 5ετία το εν λόγω παράβολο κατέβαλαν πάνω από 250.000 πολίτες που ήθελαν να πιστοποιηθούν από ΚΕΠΑ. Να σημειωθεί βέβαια ότι από το 2018 και μετά το παράβολο το κατέβαλλε ο ΕΦΚΑ για λογαριασμό των ασφαλισμένων.

Δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, που θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας.

• Τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα ΑμεΑ. Οπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το αίτημα για πιστοποίηση της αναπηρίας μέσω της νέας εθνικής πύλης θα γίνεται με μόλις 8 απλά βήματα, ενώ θα υπάρχει πρόσβαση και στις διαθέσιμες συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στο επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» 4 ακόμη μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Συγκεκριμένα:

• Καθιερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται όλα τα πιστοποιημένα ΑμεΑ στη χώρα.

• Θεσπίζεται η Κάρτα Αναπηρίας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το μητρώο. Με αυτήν τα ΑμεΑ θα μπορούν να πιστοποιούν με ψηφιακό τρόπο την ιδιότητά τους προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους.

• Αναμορφώνεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ. Στο ΕΣΙ θα μπορούν να ενταχθούν ιατροί όχι μόνο από τον δημόσιο (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, παρακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

• Προωθείται ο νέος για την Ελλάδα θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, που θα συμβάλλει στην ομαλή ένταξη αρκετών αναπήρων συνανθρώπων μας στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή