Μεταβίβαση ακινήτων: Η άνθηση του κλάδου των «διεκπεραιωτών»

Μεταβίβαση ακινήτων: Η άνθηση του κλάδου των «διεκπεραιωτών»

Από 100 έως 150 ευρώ η ταρίφα για δικηγόρους, οι οποίοι αφού παραλάβουν από τον πελάτη το σύνολο των δικαιολογητικών αναλαμβάνουν την έκδοση πιστοποιητικού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσοι το περασμένο καλοκαίρι έπρεπε να επισκεφθούν το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών για να εξασφαλίσουν το ροζ χαρτάκι, την απόδειξη πληρωμής του προβλεπόμενου τέλους για τη χορήγηση πιστοποιητικού μεταγραφής του συμβολαίου, είχαν έναν ακόμη εχθρό. Εκτός δηλαδή από την πολύωρη αναμονή σε μια ουρά δεκάδων μέτρων, είχαν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο στο τυπικό αθηναϊκό πεζοδρόμιο της οδού Αριστοτέλους 175 όπου βρίσκεται το Υποθηκοφυλακείο – Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών (έχουν συγχωνευθεί). Εάν κάποιος πολίτης επιχειρήσει να προσέλθει στην υπηρεσία χωρίς να απευθυνθεί σε κάποιον τρίτο που έναντι αμοιβής υπόσχεται να φέρει εις πέρας τη συναλλαγή με το Δημόσιο, θα πρέπει να βρίσκεται εκεί το αργότερο στις 06.30 το πρωί. Μπορεί η κατάθεση εγγράφων να ξεκινάει στις 08.30 (και να ολοκληρώνεται στις 13.00), όμως η προσέλευση τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας είναι απαραίτητη προκειμένου η συναλλαγή να έχει αυξημένες πιθανότητες… επιτυχίας.

Η αβεβαιότητα για το εάν η συναλλαγή θα στεφθεί με επιτυχία στις τεσσερισήμισι ώρες που είναι ανοιχτή η υπηρεσία παραμένει μεγάλη. Και σε συνδυασμό με τις εργατοώρες ή άλλου είδους ποιοτικό χρόνο που οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν, η προσφυγή στους «διεκπεραιωτές» αποτελεί μονόδρομο. Πρόκειται για δικηγόρους οι οποίοι αφού παραλάβουν από τον πελάτη το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών –εάν απαιτείται, συγκεντρώνουν οι ίδιοι τα απαραίτητα έγγραφα– αναλαμβάνουν τη δύσκολη δουλειά. Πηγαίνουν στο κτηματολογικό γραφείο – υποθηκοφυλακείο από πολύ νωρίς το πρωί – σε πολλές περιπτώσεις και πριν από τις έξι τα ξημερώματα. Κι αυτό για να εξασφαλίσουν ότι θα παραλάβουν την απόδειξη πληρωμής: η άνοδος, τα τελευταία χρόνια, του αριθμού των αγοραπωλησιών ακινήτων έχει σκληρύνει και τον… ανταγωνισμό στον κλάδο των διεκπεραιωτών.

Πόσο κοστίζει η συγκεκριμένη υπηρεσία; Κατά πληροφορίες, η ταρίφα μόνο για την κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων και την εξασφάλιση της απόδειξης πληρωμής –το πιστοποιητικό μεταγραφής εκδίδεται ύστερα από πολλούς μήνες– ανέρχεται στα 100 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση είναι χειρότερη, το τίμημα αυξάνεται στα 150 ευρώ. «Πρόκειται για γρηγορόσημο που δεν περιποιεί τιμή ούτε για τους πολίτες, ούτε για το κράτος, ούτε για τους δικηγόρους που αναλαμβάνουν να εξυπηρετήσουν τους σε απόγνωση αγοραστές ακινήτων», αναφέρει στην «Κ» δικηγόρος. Αυτού του είδους η δραστηριότητα, πάντως, αποφέρει σημαντικά (αφορολόγητα) έσοδα σε όσους αναλαμβάνουν να βγάλουν από το αδιέξοδο όσους αποκτούν ακίνητο. Η υποστελέχωση λόγω και των μαζικών αιτημάτων συνταξιοδότησης υπαλλήλων στα υποθηκοφυλακεία της χώρας, όπου η εργασία έχει αυξηθεί λόγω της συγχώνευσής τους με τα κτηματολογικά γραφεία, αποτελεί μία από τις αιτίες για την ταλαιπωρία διαρκείας και την προσφυγή στους «διεκπεραιωτές».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή