Νέα παράταση έως 15/1 στα τραπεζάκια του lockdown – Αντικρουόμενες απόψεις και παρασκήνιο

Νέα παράταση έως 15/1 στα τραπεζάκια του lockdown – Αντικρουόμενες απόψεις και παρασκήνιο

Παράταση στη δυνατότητα χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα εστίασης, χωρίς την καταβολή τέλους στον οικείο δήμο, έως και τις 15 Ιανουαρίου 2023 θα δώσει η κυβέρνηση.

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται η δυνατότητα χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα εστίασης χωρίς την καταβολή τέλους στον οικείο δήμο έως και τις 15 Ιανουαρίου 2023. Η σχετική διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα με τροπολογία η οποία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Ενωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (ΕΤΑΑΕ), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις». Η παράταση θα «περάσει» μόλις μία ημέρα πριν από την εκπνοή τής ισχύος προηγούμενης παράτασης που είχε δοθεί επίσης με τροπολογία.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο του 2020 έχει επιτραπεί στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους ατελώς, λόγω πανδημίας. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέφθηκε ώστε να δοθεί μεγαλύτερος χώρος στα καταστήματα εστίασης και να μπορέσουν να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού.

Η αυτοδιοίκηση

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ζητήσει επίμονα να δοθεί παράταση, καθώς, όπως επισημαίνουν, σε πολλές περιοχές θα χρειαστεί «πολεμική επιχείρηση» και σύγκρουση με τους επαγγελματίες για να επιβληθεί ο περιορισμός την ώρα που συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες. «Είναι σαν να λες σε ένα κατάστημα, χθες μπορούσες να έχεις 100 πελάτες, αλλά από σήμερα θα μπορείς να έχεις 50», σημειώνει δήμαρχος τουριστικής περιοχής. Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών, ειδικά στις περιοχές όπου η κίνηση ξένων επισκεπτών καλά κρατεί, τις τελευταίες ημέρες πίεζαν τους δημάρχους «να κάνουν ό,τι μπορούν». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε χθες στην «Κ» ότι το μέτρο θα ήταν καλό να παραταθεί έως και τις 31 Μαρτίου 2023, ώστε να βγει και ο χειμώνας για τα καταστήματα εστίασης, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν.

Παρασκήνιο

Η αλλαγή θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη όσο διαρκεί η τουριστική περίοδος, έλεγαν τοπικοί άρχοντες σε συζητήσεις τους.

Η κατάθεση της τροπολογίας έχει πάντως σημαντικό παρασκήνιο, καθώς φαίνεται ότι εντός της κυβέρνησης εκφράστηκαν αντικρουόμενες απόψεις. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργαζόταν σενάρια παράτασης του μέτρου έως το τέλος του έτους δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί. Κυβερνητικά στελέχη όμως τάσσονταν υπέρ της επιστροφής στην προ COVID-19 κατάσταση, με τον περιορισμό και την κατάργηση των παρεκκλίσεων. Σε συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη ΔΕΘ, οι δήμαρχοι είχαν τονίσει ότι η αλλαγή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη όσο διαρκεί η τουριστική περίοδος.

Ο Δήμος Αθηναίων, από την πλευρά του, έχει περιορίσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν λάβει άδεια επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων ατελώς σε δημόσιους χώρους. «Φέτος έχουμε δώσει άδεια επέκτασης σε 126 επιχειρήσεις εστίασης και με σημαντικά λιγότερα τετραγωνικά», τονίζει στην «Κ» ο Βασίλης Κορομάντζος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Δημοσίων Χώρων του Δήμου Αθηναίων. Το 2020, αμέσως μετά την άρση των μέτρων του πρώτου lockdown, δόθηκαν 180 άδειες επέκτασης, το 2021 παρασχέθηκαν 293 άδειες και το 2022, 126 άδειες.Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφέρει στην «Κ» ότι, ανεξάρτητα από την απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, ο Δήμος Αθηναίων κινείται προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του δημόσιου χώρου.

«Δύσκολη κατάσταση» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την προσπάθεια να αλλάξει άμεσα η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων από τις επιχειρήσεις εστίασης. «Ακόμη έχουμε πολύ τουρισμό στην πόλη. Είμαστε γεμάτοι κόσμο. Εχουν δοθεί πάρα πολλές άδειες επέκτασης», τονίζει, ενώ παραδέχεται ότι ελέω COVID-19 πολλοί καταστηματάρχες «πήραν και μόνοι τους την άδεια και επεκτάθηκαν». Στο Ηράκλειο η δημοτική αστυνομία έχει 18 άτομα προσωπικό, ωστόσο οι μισοί βρίσκονται σε άδεια αυτή την εποχή, προσθέτει.

«Λίγο χρόνο ακόμη…»

«Ας δώσουμε λίγο ακόμη περιθώριο στα καταστήματα εστίασης. Νομίζω ότι θα ήταν πρώιμο να περιορίσουμε τη δυνατότητα χρήσης των δημόσιων χώρων και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ενώ η θερμοκρασία φτάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, με την έναρξη των σχολείων ήδη έχουμε αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Ο κόσμος έχει αποκτήσει πλέον διαφορετικές συνήθειες μετά τη διετία του κορωνοϊού. Και οι καταστηματάρχες αλλά και οι πελάτες έχουν μάθει διαφορετικά και δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση. Θα χρειαστεί χρόνος», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT