Η Ευρωβουλή καλεί τη Europol για τις υποκλοπές

Η Ευρωβουλή καλεί τη Europol για τις υποκλοπές

Την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol ζητάει η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά υποθέσεις υποκλοπών με παράνομα λογισμικά, σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol ζητάει η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά υποθέσεις υποκλοπών με παράνομα λογισμικά, σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία. Την ίδια ώρα, δύο διατάξεις για άρση τηλεφωνικού απορρήτου παραμένουν ενεργές στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τις υποκλοπές στην Ελλάδα. Η επιτροπή PEGA διατύπωσε το σχετικό αίτημα με επιστολή της προς την επικεφαλής της Europol, Κάθριν ντε Μπόλε, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το κείμενο έχει συνταχθεί την 28η Σεπτεμβρίου 2022 και φέρει την υπογραφή του προεδρεύοντος της Επιτροπής, Ολλανδού Γερούν Λένερς. Επικαλούμενος τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο και διευρύνει το πεδίο αρμοδιοτήτων της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, ο κ. Λένερς ζητάει από την κ. Ντε Μπόλε η Europol όχι μόνο να συμμετάσχει αλλά και να συντονίσει τις έρευνες που διεξάγονται παράλληλα σε τέσσερα κράτη-μέλη της Eνωσης για τις υποθέσεις υποκλοπών με παράνομα λογισμικά, όπως το Pegasus και το Predator.

Η ρύθμιση που επικαλείται ο κ. Λένερς (2022/991) δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία της Europol να προτείνει στις τοπικές αστυνομικές αρχές ενός κράτους-μέλους να αναλάβει τον συντονισμό μιας έρευνας εάν κρίνει ότι το έγκλημα πλήττει συνολικά τα συμφέροντα της Ε.Ε. «Παρότι αυτή η πρόταση δεν είναι δεσμευτική για τις εγχώριες Αρχές, η Europol πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της προς το συμφέρον όλων των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας στην Ε.Ε.», τονίζει στην επιστολή του ο προεδρεύων της επιτροπής PEGA. Στο κείμενό του προς την κ. Ντε Μπόλε, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής επισημαίνει ακόμη ότι «οι υποκλοπές θίγουν τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ απειλούν την κυβερνοασφάλεια σε όλη την Ε.Ε.», αφήνοντας αιχμές για την αποτελεσματικότητα των ερευνών που διεξάγουν οι εθνικές αρχές σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία. Χθες εξάλλου έγινε γνωστό ότι τα μέλη της PEGA πρόκειται να επισκεφθούν την Αθήνα στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Η ευρωπαϊκή αστυνομία μπορεί να αναλάβει τον συντονισμό μιας έρευνας που διεξάγουν οι Αρχές ενός κράτους-μέλους, εάν κρίνει ότι το έγκλημα πλήττει συνολικά τα συμφέροντα της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μηνυτήρια αναφορά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είχε ζητήσει την ενεργοποίηση και της ευρωπαϊκής δικαστικής υπηρεσίας – Eurojust για τη διαλεύκανση της υπόθεσης παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τις υποθέσεις που αφορούν τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων Σταύρου Μαλιχούδη και Θανάση Κουκάκη, όπως και την παγίδευση του κινητού του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη με το λογισμικό Predator ερευνά ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος. Την υπόθεση αντίστοιχα που αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη χειρίζεται ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τουλάχιστον ο ένας από τους δύο φακέλους διαβιβάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δύο εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, κατόπιν νέας παραγγελίας, ο φάκελος επεστράφη στην Εισαγγελία δίχως οι αστυνομικοί να προχωρήσουν σε προανακριτικές ενέργειες. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι έχουν προκύψει ισχυρές ενδείξεις ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου εκδόθηκαν από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και παραμένουν ενεργά δύο βουλεύματα άρσης τηλεφωνικού απορρήτου που αφορούν τις έρευνες για τις ανωτέρω υποθέσεις. Το περιεχόμενό τους είναι χαρακτηρισμένο ως απόρρητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή