Νέο «όπλο» κατά των λοιμώξεων στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού

Νέο «όπλο» κατά των λοιμώξεων στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού

Πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής των μικροβίων που υπάρχουν στους χώρους της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, καθώς και ανάλυσης του γονιδιώματός τους με τη χρήση της μεταγονιδιωματικής, ξεκινάει το προσεχές διάστημα με στόχο τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποτελεσματική και ριζική αντιμετώπιση ενός προβλήματος απαιτεί την πλήρη κατανόησή του. Με αυτό το σκεπτικό, ξεκινά εντός των ημερών η εφαρμογή ενός καινοτόμου προγράμματος χαρτογράφησης, ανάλυσης και παρακολούθησης των μικροβίων που κυκλοφορούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός με την εφαρμογή της μεταγονιδιωματικής τεχνολογίας.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με επικεφαλής την καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Αναστασία Κοτανίδου και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γεράσιμο Σιάσο, και με χρηματοδότηση του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την υλοποίηση του οποίου θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία – τεχνογνωσία της εταιρείας DNASequence. Οπως εξήγησε στην «Κ» η κυρία Κοτανίδου, ο στόχος είναι να εντοπιστούν τα μικρόβια που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σε όλες τις επιφάνειες της μονάδας, καθώς και να γίνει ανάλυση του γονιδιώματός τους για το ενδεχόμενο να έχουν αναπτύξει αντοχή στις θεραπείες. Θα γίνει συλλογή δειγμάτων από όλες τις επιφάνειες με τη χρήση φορητών συσκευών και βάσει της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας της εταιρείας DNASequence για τη χαρτογράφηση και ανάλυση του «μικροβιώματος» του χώρου. Θα απομονωθεί το DNA των μικροβίων και θα γίνει η πλήρης ανάγνωση της αλληλουχίας του με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ υπό την καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου και τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη.

Φόβοι για «εκπλήξεις»

Στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός της στρατηγικής για τον περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στις ΜΕΘ.

Οι επικεφαλής του έργου με την εφαρμογή του προγράμματος περιμένουν να δουν μήπως υπάρξουν «εκπλήξεις». «Μήπως δηλαδή κυκλοφορούν στους χώρους της μονάδας και άλλα μικρόβια από τα ήδη γνωστά», σημειώνει η κυρία Κοτανίδου. Και με βάση αυτά τα ευρήματα θα εξεταστεί εάν χρειάζεται βελτίωση στη στρατηγική για την απομόνωση των παθογόνων και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σε επόμενη φάση και εφόσον αποφασιστεί τελικά η επέκταση του προγράμματος, θα γίνεται καταγραφή των μικροβίων στις επιφάνειες των χώρων της ΜΕΘ σε σταθερή βάση και σε πραγματικό χρόνο. Το πιλοτικό πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και ήδη οι ειδικοί της εταιρείας DNASequence έχουν επισκεφθεί τη ΜΕΘ για τον σκοπό αυτόν. Αυτοί άλλωστε θα εκπαιδεύσουν το νοσηλευτικό προσωπικό για τον τρόπο συλλογής των δειγμάτων από τις επιφάνειες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στον επιπολασμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Πριν από την πανδημία, ένας στους δέκα νοσηλευόμενους στη χώρα μας εμφάνιζε κάποια νοσοκομειακή λοίμωξη (6% ο μέσος όρος στην Ε.Ε.). Υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόβλημα εντάθηκε εντός της πανδημίας, ωστόσο αναμένεται νέα μελέτη του ECDC, που θα αποτυπώσει σε ποιο σημείο βρίσκονται πλέον οι χώρες της Ε.Ε. σε σχέση με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT