Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Αντιπαράθεση για τα πορίσματά της

Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Αντιπαράθεση για τα πορίσματά της

Νέο κύκλο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης πυροδοτεί η διαδικασία με την οποία θα γίνει στην Ολομέλεια η συζήτηση για τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές, αλλά και η δημοσιοποίηση ή μη των πορισμάτων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύκλο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης πυροδοτεί η διαδικασία με την οποία θα γίνει στην Ολομέλεια η συζήτηση για τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές, αλλά και η δημοσιοποίηση ή μη των πορισμάτων. Σε σχέση με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που το ζήτημα των υποκλοπών άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε η συζήτηση στην Ολομέλεια να γίνει σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που ίσχυσαν τόσο για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και για τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής. Αφήνεται με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι και η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα πρέπει να διέπεται από καθεστώς απορρήτου. Οι αποφάσεις για τη διαδικασία θα ληφθούν από τη Διάσκεψη των Προέδρων, που πρόκειται να συνεδριάσει προσεχώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για «ακραία και πρωτοφανή μεθόδευση φίμωσης των Ελλήνων βουλευτών». Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ακόμα και για σοβαρά εθνικά θέματα, όπως στην κρίση των Ιμίων, δεν είχε γίνει μυστική συνεδρίαση της Βουλής». Από την Κουμουνδούρου επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό, στον οποίο αποδίδουν προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ για άλλη μια φορά γίνεται αναφορά σε προανακριτική επιτροπή από την επόμενη Βουλή με πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου αντέδρασε και στο ενδεχόμενο χαρακτηρισμού των πορισμάτων των κομμάτων ως «απόρρητων», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να δημοσιοποιηθούν, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει σε κάτι τέτοιο.

Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην προοπτική να μη δημοσιοποιηθούν και η υπόθεση των υποκλοπών να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε καθεστώς απορρήτου.

«Σκοτάδι παντού» ήταν η σε υψηλούς τόνους αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. «Ζητήθηκε ξεδιάντροπα από τα κόμματα να μη δημοσιοποιήσουν το πόρισμά τους, αλλά να το μεταβιβάσουν με πλήρη μυστικότητα στο προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής, έτσι ώστε να θαφτεί μια για πάντα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «σχεδιαζόμενη μεθόδευση της κυβέρνησης για να μη δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων» και κατήγγειλε κουκούλωμα και αποπροσανατολισμό με πρόσχημα το απόρρητο. «Το ΚΚΕ δεν θα ακολουθήσει αυτή τη μεθόδευση και θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του, γιατί η υπόθεση είναι σοβαρή, αφορά τις ελευθερίες του λαού και δεν πρέπει να μείνει στο σκοτάδι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή