Στην Καρδίτσα ο καφές θα ζεστάνει… τις σχολικές αίθουσες

Στην Καρδίτσα ο καφές θα ζεστάνει… τις σχολικές αίθουσες

Ο αντιδήμαρχος Στέφανος Θεολόγης και μέλη της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας μιλούν στην «Κ» για το πρωτοποριακό σύστημα θέρμανσης με pellet που παράγεται από υπολείμματα καφέ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι από τις ειδήσεις που φτιάχνουν τη διάθεση και ταυτόχρονα προκαλούν μια αισιοδοξία για το μέλλον. Ο λόγος για την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα, να θερμανθεί ένα σχολείο με τρόπο οικονομικό και περιβαλλοντικά ωφέλιμο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, η οποία είχε την ιδέα να μετατρέψει τα υπολείμματα του καφέ (τα οποία και παραχωρούν οι καφετέριες της περιοχής) σε pellet -το γνωστό βιοκαύσιμο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

Η ιδέα δεν ήρθε τυχαία. Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), ιδρύθηκε το 2010 από πολίτες της περιοχής που ως στόχο είχαν να αξιοποιήσουν τους τοπικούς πόρους για να παράξουν ενέργεια (θερμική και ηλεκτρική). Πλέον, η εταιρεία αριθμεί σχεδόν 400 μέλη – από πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και τους 6 δήμους του νομού.

Άλλωστε, μιλάμε για περιοχή της Θεσσαλίας με αυξημένη αγροτική δραστηριότητα και την ίδια στιγμή με μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας υπολειμματικής βιομάζας μέσω του αγροτικού, δασικού και αστικού τομέα. Το 2017, η ΕΣΕΚ ίδρυσε μια μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης της υπολειμματικής βιομάζας, καλύπτοντας έτσι τις ενεργειακές ανάγκες -σε θέρμανση- των μελών της.

Στην Καρδίτσα ο καφές θα ζεστάνει… τις σχολικές αίθουσες-1
Τα υπολείμματα του καφέ και το pellet μετά

Πέρυσι, το ενδιαφέρον των Καρδιτσιωτών να συμμετάσχουν σε αυτή την «ενεργειακή κοινότητα» (όπως την αποκαλούν οι ιδρυτές της) αυξήθηκε ραγδαία. Φέτος, η κουβέντα προχώρησε στο πως μπορούν να βοηθηθούν άμεσα τα πιο απαιτητικά σε ενέργεια κτίρια του δήμου. «Ο προβληματισμός ξεκίνησε από το γεγονός ότι στην περιφέρεια, συχνά τα σχολεία στεγάζονται σε μεγάλα και παλιά συγκροτήματα, ενώ οι μαθητές μειώνονται ή είναι πια λίγοι» εξηγεί στην «Κ» ο αντιδήμαρχος του δήμου Καρδίτσας, Στέφανος Θεολόγης και προσθέτει πως σε αυτές τις περιπτώσεις η θέρμανση είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Στην Καρδίτσα ο καφές θα ζεστάνει… τις σχολικές αίθουσες-2
Ενημέρωση για τη δράση συλλογής υπολειμμάτων καφέ στην πόλη της Καρδίτσας

Όπως περιγράφει ο κ. Θεολόγης, το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο όπου και προτάθηκαν τα σχολεία που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Καταλήξαμε σε δύο μονάδες τις οποίες κάθε χειμώνα χρειάζεται να τις χρηματοδοτούμε εξτρά, μιας και τουλάχιστον το 70% των λειτουργικών τους εξόδων καταλήγει στη θέρμανση» εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει: «Ξεκινάμε την προσπάθεια με το νηπιαγωγείο στο Καλλιφώνι, χωριό ιστορικό, 10 χλμ έξω από την πόλη. Το νηπιαγωγείο αριθμεί 14 μαθητές».

Στην Καρδίτσα ο καφές θα ζεστάνει… τις σχολικές αίθουσες-3
Το νηπιαγωγείο στο Καλλιφώνι που φέτος θα θερμανθεί αξιοποιώντας coffee pellet

Η ΕΣΕΚ εγκατέστησε (δωρεάν) τον ειδικό λέβητα καύσης pellet ενώ όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, την περίοδο των Χριστουγέννων θα γίνει μια μελέτη για την πρώτη αποτίμηση του εγχειρήματος. «Αν φανεί και στην πράξη αποδοτικό, μετά τις γιορτές θα ζεσταίνονται με αυτό τον τρόπο και οι 30 μαθητές του δημοτικού σχολείου δίπλα από το νηπιαγωγείο, ενώ από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα το επεκτείνουμε και σε άλλα σχολεία αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες».

Μια πρωτοβουλία που εμπλέκει όλη την πόλη 

Ο Βασίλης Φιλίππου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΚ είναι πάντως σίγουρος πως το στοίχημα θα κερδηθεί. «Τον τελευταίο χρόνο αναζητούμε νέες μορφές βιομάζας για να τις εντάξουμε στο σύστημα παραγωγής. Και έτσι, σκεφτήκαμε και τον καφέ. Από την επεξεργασία των υπολειμμάτων που μας παραχωρούν οι καταστηματάρχες προέκυψε ένα νέο είδος pellet: το coffee pellet. Οι ιδιότητες του έχουν ήδη μελετηθεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης».

Στην Καρδίτσα ο καφές θα ζεστάνει… τις σχολικές αίθουσες-4
Η τελική μορφή του coffee pellet αφού επεξεργαστούν τα υπολείμματα του καφέ

O κ. Φιλίππου συμπληρώνει πως για το coffee pellet κάποιες φορές χρησιμοποιείται μόνο ο καφές ενώ άλλες, τα υπολείμματα μπλέκονται και με διαφορετικές μορφές βιομάζας, όπως υλικά από τα κλαδέματα που κάνει ο δήμος κάθε χρόνο. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Γνωρίζουμε ήδη πως στην Καρδίτσα μπορούμε να συλλέξουμε 600 τόνους υπολειμματικού καφέ ετησίως. Η δε μονάδα επεξεργασίας που διαθέτουμε, παράγει μέχρι στιγμής 1.200 τόνους pellet τον χρόνο».

Να σημειωθεί πως η απαιτούμενη ποσότητα coffee pellet για να θερμανθεί φέτος όλο το σχολείο έχει ήδη εξασφαλιστεί. «Ας το σκεφτούμε λίγο, είναι ωραία διαδρομή – τα υπολείμματα του ίδιου του δήμου, επιστρέφουν σε αυτόν σαν τελικό προϊόν, ζεσταίνοντας τα παιδιά μας με θέρμανση ανανεώσιμη» καταλήγει ο κ. Φιλίππου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή