Ένα ρομπότ που «φυλάει» ηλικιωμένους

Ένα ρομπότ που «φυλάει» ηλικιωμένους

Παρακολουθεί διακριτικά και αν συμβεί κάτι, ενημερώνει τους συγγενείς

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει μια γελαστή φατσούλα και σκοπός του είναι να αποτελεί στήριγμα σε ηλικιωμένους, να εκτελεί άλλες υπηρεσίες, όπως υποδοχή και βασική ξενάγηση σε εκθεσιακούς χώρους, αλλά και να «ξεκλειδώνει» τις ικανότητες μικρών μαθητών στην πληροφορική. Κυρίες και κύριοι, υποδεχθείτε το ρομπότ Ozzie, δημιούργημα εξ ολοκλήρου ελληνικό. Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα που κατασκευάζεται συνολικά, τόσο το λογισμικό του όσο και το υλικό μέρος, από την εταιρεία Ozzie Robotics, που είναι τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη.

«Από το 2015 δημιουργούσαμε λογισμικό για συστήματα ρομποτικής που υποστηρίζουν ηλικιωμένους. Στην πορεία σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή συνολικά των ρομπότ, από την αρχή μέχρι το τέλος, γι’ αυτό και δημιουργήσαμε το 2020 τον τεχνοβλαστό Ozzie Robotics. Σήμερα είμαστε πολύ υπερήφανοι που τα ρομπότ μας είναι έτοιμα και διατίθενται ήδη στην αγορά. Μπορούμε μάλιστα να κάνουμε προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη μας», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Γιακουμής, ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, εκτελεστικός διευθυντής της Ozzie και συνιδρυτής της εταιρείας μαζί με τους Δημήτριο Τζοβάρα και Ανδρέα Καργάκο. Οσο για το όνομα της εταιρείας, αυτό προκύπτει από το έργο «Ο μάγος του Οζ», που συνεπαίρνει παιδιά και μεγαλύτερους και ανοίγει την όρεξη για «μαγικές» δημιουργίες.

Δύο μεγέθη

Τα ελληνικά ρομπότ Ozzie θα εισαχθούν πιλοτικά σε νοσοκομεία της Ρώμης και του Βερολίνου.

Τα ρομπότ Ozzie βγαίνουν σε δύο μεγέθη, το ένα με ύψος 80 εκατοστών και το μεγάλο «αδελφάκι» του με ύψος 120 εκ., ενώ το πλάτος του είναι περίπου 50-60 εκατοστά. Η πρώτη λειτουργία που μπορεί να υλοποιήσει ο προγραμματισμός του ρομποτικού αυτού συστήματος αφορά την παρακολούθηση και υποστήριξη ηλικιωμένων και ασθενών. «Το ρομπότ καταγράφει εάν ο ηλικιωμένος κοιμάται ή εάν υπάρχει κίνηση στον διάδρομο μέσα στη νύχτα, εάν υπάρχει κάποιου είδους αναστάτωση ή κάποιο ατύχημα. Το Ozzie, με βάση τους κατάλληλους αλγορίθμους, κινείται αυτόνομα στον χώρο, έτσι ώστε να έχει την καλύτερη τοποθέτηση. Εάν υπάρξει κάποιο απρόοπτο στο άτομο που συντροφεύει, όπως για παράδειγμα κάποια πτώση, το ρομπότ ειδοποιεί με μήνυμα στο κινητό το συγγενικό πρόσωπο ή τον υπεύθυνο για τη φροντίδα του ηλικιωμένου προκειμένου να υπάρξει άμεση βοήθεια», εξηγεί ο κ. Γιακουμής.

Στο τέλος της ημέρας το ρομπότ Ozzie καταγράφει τις δραστηριότητες του ηλικιωμένου, όπως το πόσο περπάτησε, πόσες ώρες ήταν ξαπλωμένος ή εάν έφαγε. «Σήμερα το λειτουργικό μας σύστημα αναγνωρίζει μια σειρά από δραστηριότητες του ατόμου που υποστηρίζει το ρομπότ: εάν τρώει, εάν πίνει, εάν κάθεται, εάν περπατάει, εάν είναι όρθιο, εάν είναι ξαπλωμένο, εάν έχει πέσει κάτω. Αφού διαβιβαστούν αυτά τα στοιχεία στον συγγενή ή στον συνοδό του, στη συνέχεια διαγράφονται», σημειώνει ο κ. Γιακουμής.

Οι συνεργάτες της Ozzie Robotics θεωρούν πως τα ρομπότ τους μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα σε οικίες ηλικιωμένων, αλλά και σε κέντρα φροντίδας και περίθαλψης μεγάλων ηλικιών, καθώς και σε νοσοκομεία. Ηδη εξάλλου τα ρομπότ Ozzie συμμετέχουν στις δοκιμές του ερευνητικού έργου Odin και ετοιμάζονται να εισαχθούν πιλοτικά σε νοσοκομεία της Ρώμης, του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Μια δεύτερη λειτουργία είναι αυτή της υποδοχής και ξενάγησης σε μουσεία ή εκθεσιακούς χώρους. «Το Ozzie μπορεί να υποδεχθεί τον επισκέπτη, να τον οδηγήσει στα εκθέματα που επιθυμεί να δει και να του “μιλήσει” σχετικά με το έκθεμα», μας λέει ο ερευνητής του ΙΠΤΗΛ. Ηδη ο ρομποτικός βοηθός ετοιμάζεται να ξεκινήσει την καριέρα του στο Πάρκο Καινοτομίας στη Λάρισα.

Ακόμη, τα χαμογελαστά ρομπότ Ozzie χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση, βοηθώντας παιδιά σε σχολεία να ενημερωθούν για τη ρομποτική και τον προγραμματισμό και να κάνουν και κάποια πρώτα βήματα στη διαδικασία αυτή. Οι συνεργάτες της Ozzie Robotics έχουν επισκεφθεί πολλά σχολεία την προηγούμενη χρονιά και το ενδιαφέρον των παιδιών είναι πολύ μεγάλο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT