Χίλιοι πρόσφυγες επιστρέφουν στην Ελλάδα

Χίλιοι πρόσφυγες επιστρέφουν στην Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη μετακίνησή τους από τη χώρα η οποία τους χορήγησε άσυλο σε άλλα κράτη-μέλη για περισσότερο από τρεις μήνες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφές αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κυρίως από τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Συνολικά επεστράφησαν 96 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες οι οποίοι εντοπίστηκαν σε άλλα κράτη- μέλη και ενώ είχε λήξει το τρίμηνο περιθώριο κατά το οποίο είχαν δικαίωμα να βρίσκονται εκτός των συνόρων του κράτους που τους έδωσε άσυλο. Εχουν επίσης κατατεθεί συνολικά 596 αιτήματα επιστροφής τα οποία αφορούν 1.071 πολίτες τρίτων χωρών, εκ των οποίων ήδη έχει γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα το αίτημα για επιστροφή 1.027 ατόμων.

Τα περισσότερα αιτήματα επιστροφής προέρχονται από τη Γερμανία (232) και την Ελβετία (169), ενώ έχουν κατατεθεί 76 αιτήματα από τη Γαλλία, 47 από τη Σουηδία και 25 από τη Φινλανδία. Μονοψήφιος είναι ο αριθμός αιτημάτων επιστροφής από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που λαμβάνουν άσυλο σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι υποχρεωμένοι και να παραμείνουν σε αυτή. Μπορούν ωστόσο να μετακινηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τουριστική βίζα και να παραμείνουν σε αυτές για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Εφόσον οι πρόσφυγες εντοπιστούν από τις Αρχές των χωρών όπου έχουν μετακινηθεί, κατατίθεται αίτημα επιστροφής τους. Καθώς βέβαια η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστευτικών ροών στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία –της οποίας η αναθεώρηση εκκρεμεί για χρόνια– οφείλει να φιλοξενεί την πλειονότητα των προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Ε.Ε. Ο περιορισμός των δευτερογενών ροών, όπως ονομάζονται οι μετακινήσεις προσφύγων από τη χώρα που έχουν αναγνωριστεί (Ελλάδα) σε άλλη ευρωπαϊκή, αποτελεί αίτημα άλλων κρατών-μελών προς την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει αναφέρει ως αναμενόμενη τη μετακίνηση των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου «υπάρχουν καλύτεροι μισθοί και προσφέρεται μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη». Οπως έχει τονίσει, έχει λάβει επιστολές από έξι υπουργούς της Ε.Ε., οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις δευτερογενείς ροές. «Πολλοί πρόσφυγες από την Ελλάδα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. είναι ένας κοινός τόπος προστασίας και δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος-μέλος, όπως συμβαίνει και για τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Ουκρανία. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν νοούνται», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή