Οι σύγχρονοι Αργοναύτες «έπιασαν» λιμάνι

Οι σύγχρονοι Αργοναύτες «έπιασαν» λιμάνι

Εννέα Ελληνες του εξωτερικού τιμήθηκαν με τα βραβεία «Αργώ» για την προσφορά τους στην επιστήμη, στις τέχνες, στον αθλητισμό

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πρόσωπα επιφανή, που μεγαλουργούν στο εξωτερικό φωτίζοντας νέους δρόμους ο καθένας στον τομέα του και συχνά επιστρέφουν ένα κομμάτι φωτός, πρωτοπορίας και ευημερίας στην πατρίδα. Είναι επαγγελματίες και επιστήμονες στην κορυφή του θηριώδους αφανούς «βουνού» των Ελλήνων της διασποράς, οι οποίοι χτίζουν ένα ισχυρό ελληνικό δίκτυο στο πλανητικό σύμπαν. Ο λόγος για τους φετινούς εννέα βραβευμένους της Διεθνούς Ενωσης «Αργώ – Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών», των «Αργοναυτών» της αλληλεγγύης, της υποστήριξης και της διάδοσης των θετικών μηνυμάτων για την Ελλάδα, που από το 2014, κάθε χρόνο επιλέγει, ενίοτε με δυσκολία λόγω του πλήθους των άξιων Ελλήνων της αλλοδαπής, εκείνους που λάμπουν σε ξένες κοινωνίες.

Οι σύγχρονοι Αργοναύτες «έπιασαν» λιμάνι-1Κατερίνα Σοφιανού, Κυριάκος Κυνηγόπουλος, Κωνσταντίνος Λυκέτσος, Ερτζάν Καρά Οσμάν και Αχμέτ Γκαρόγλου, Γιώργος Βικάτος, Ροδούλα Γαϊτάνου, Μαρία Σάκκαρη, Μενέλαος Πάγκαλος. Πλην της Μαρίας Σάκκαρη, που βρισκόταν σε αγώνες μεταξύ Σαν Ντιέγκο και Γκουανταλαχάρα (την εκπροσώπησε η μητέρα της, επίσης πρωταθλήτρια του τένις, Αγγελική Κανελλοπούλου), ήταν όλοι το βράδυ της Τετάρτης εκεί, στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς. Διέσχισαν την υφήλιο για να επιβιβαστούν στην «Αργώ» και να λάβουν «ένα βραβείο που υφαίνει τον ιστό ο οποίος ενώνει αυτές τις κοινότητες των Ελλήνων σε ένα γαλαξία ανθρώπων, ιδεών, αξιών και προτύπων», όπως είπε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, που πλέον σταθερά παρουσιάζει στο κοινό τούς βραβευόμενους.

«Ανά την υφήλιο βρίσκεις μια Ελλάδα ακμαία, ανθούσα, μια ιδέα που καρποφορεί ανά τους αιώνες και παραμένει απρόσβλητη», ανέφερε ο πρόεδρος της «Αργούς» Σπύρος Παππάς. Ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βραβείων, ομ. καθηγητής Βασίλειος Σκουρής, μίλησε για «την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, του κοσμοπολιτισμού και των ανοιχτών οριζόντων». Οι σημερινοί βραβευμένοι «δείχνουν ότι δεν υπάρχουν μονοπάτια που δεν μπορούν να περπατηθούν», σημείωσε ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η συγκίνηση ήταν το συναίσθημα που πλημμύριζε υπόγεια την κατάμεστη αίθουσα, φούσκωνε αργά, ώσπου εκδηλώθηκε πηγαία στα πρόσωπα και στα λόγια των βραβευμένων, συμπαρασύροντας όλους σε αυτό το θερμό κλίμα αναγνώρισης της ελληνικής αριστείας. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακεραλλοπούλου, που επέδωσε τα βραβεία, τους εκπροσώπους της πολιτείας, της Εκκλησίας, της κοινωνίας των πολιτών, το κοινό.

Ο μηχανολόγος, αεροναυπηγός, εφευρέτης Γιώργος Βικάτος, που πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο σπουδάζοντας Ανατομία, έλαβε το βραβείο Καινοτομίας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, σήμερα πρόεδρος της ATTRI Orthopaedics, κάνει και πάλι λειτουργικό τον σκελετό ανθρώπων που έχουν υποστεί σοβαρή ορθοπεδική βλάβη. Επικεντρώνεται στον ανθρώπινο σκελετό, «το παράδειγμα μιας τέλειας ισορροπημένης μηχανής», και δίνει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα κινητικότητας.

Το βραβείο Επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε από κοινού στους Ερτζάν Καρά Οσμάν και Αχμέτ Γκαρόγλου, ιδρυτές του ομίλου Rodopi, αμφότεροι με καταγωγή από ορεινά χωριά της Ξάνθης. Η εταιρεία τους δραστηριοποιείται στην αιολική βιομηχανία, σε περισσότερες από 30 χώρες. Προωθούν με πάθος την ενεργειακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκπαιδεύοντας τεχνικό προσωπικό από τη ΝΔ και ΝΑ Ευρώπη. «Δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία και στην Ελλάδα να πάρει μέρος σε αυτό το ταξίδι. Μαζί μπορούμε να μετακινήσουμε βουνά», είπαν.

«Ανά την υφήλιο βρίσκεις μια Ελλάδα ακμαία, ανθούσα, μια ιδέα που καρποφορεί ανά τους αιώνες και παραμένει απρόσβλητη», ανέφερε ο πρόεδρος της «Αργούς» Σπύρος Παππάς.

Το βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς απονεμήθηκε στην Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, Αρχόντισσα και Πρέσβειρα Αποδήμου Ελληνισμού του Θρόνου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, η οποία διαπρέπει επιχειρηματικά σε high-end ιατρικές τεχνολογίες, εισάγοντας καινοτόμες θεραπείες, όπως η τεχνητή καρδιά και η ρομποτικά υποβοηθούμενη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Με πολύ πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στη Β. Αφρική (γεννήθηκε στο Κάιρο), έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις σε Ρουμανία, Ελλάδα, Ταϊλάνδη, Β. Αφρική. «Σας διαβεβαιώνω», είπε, «ότι θα συνεχίσω ακάθεκτη τη φιλανθρωπική μου προσφορά για το υπόλοιπο της ζωής μου».

Το βραβείο Γαστρονομίας έλαβε ο οινολόγος και ιδιοκτήτης της Burgundia Oenologie Κυριάκος Κυνηγόπουλος. Σύμβουλος σε 11 χώρες, θεωρείται ένας από τους τέσσερις πιο σπουδαίους οινολόγους συμβούλους στον κόσμο. Εφερε την «ποιοτική επανάσταση των κρασιών της Βουργουνδίας», που αναγεννήθηκαν σε στυλ και ποιότητα χάρη στο δικό του σχήμα οινοποίησης του Pinot Noir. «Σήμερα δύο συναισθήματα με κατακλύζουν, η ικανοποίηση για την αναγνώριση της δουλειάς μου και η υπερηφάνεια που είμαι ένας Ελληνας της διασποράς», είπε.

Το βραβείο Επιστημών έλαβε ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος, παγκοσμίου φήμης ειδικός στη Γηριατρική. Κάτοχος της έδρας Elizabeth Plank Althouse και διευθυντής του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, επιταχύνει, με καινοτόμο έρευνα και πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές, την ανάπτυξη θεραπειών κατά της άνοιας. Το 2019 ίδρυσε με άλλους διαπρεπείς Ελληνες την Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. «Eδώ και τρία χρόνια εργαζόμαστε ασταμάτητα με ένα κοινό όραμα, να ετοιμάσουμε τη χώρα μας για την πανδημία της άνοιας», ανέφερε.

Η Μαρία Σάκκαρη, η καλύτερη Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών, 4η στην παγκόσμια κατάταξη, έλαβε το βραβείο Αθλητισμού. Το 2021 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έφτασε στα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός και που εισήλθε στο top 10 της WTA. «Το βραβείο αυτό μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω να αγωνίζομαι σε όλα τα γήπεδα του εξωτερικού και να κάνω περήφανες και περήφανους όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες», ανέφερε στο μήνυμά της.

Το βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών απονεμήθηκε στη σκηνοθέτιδα όπερας Ροδούλα Γαϊτάνου. Σοπράνο, με σπουδές μουσικής, τραγουδιού και χορού, και στη συνέχεια σκηνοθεσίας της όπερας και μουσικής δραματουργίας, είναι η πρώτη Ελληνίδα μέλος του προγράμματος νέων καλλιτεχνών «Τζέτι Πάρκερ» της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου στο Κόβεν Γκάρντεν. Εχει ανεβάσει παραστάσεις σε δεκάδες χώρες. «Η όπερα είναι μια διεθνής τέχνη, μια πρόβα όπερας είναι ένα μελίσσι πολυπολιτισμικό, αλλά εγώ είμαι πάντα η Ελληνίδα», είπε.

Το βραβείο Προσφοράς στα Κοινά έλαβε ο πολυβραβευμένος Μενέλαος Πάγκαλος, πρόεδρος της Βιοφαρμακευτικής Ερευνας και Ανάπτυξης της Astra Zeneca, που ηγήθηκε της ανάπτυξης του εμβολίου για την COVID-19. Υπό την ηγεσία του, σε μόλις 5 εβδομάδες το 2020, εξασφαλίστηκε η παγκόσμια ικανότητα εφοδιασμού με πάνω από 2 δισ. δόσεις. Εχει συμβάλει στην παγκόσμια ανακάλυψη φαρμάκων και η επιρροή του στον τομέα της Φαρμακευτικής και της Βιοεπιστήμης τού χάρισε τον τίτλο του ιππότη από τη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το να μετατρέπει κανείς την επιστήμη σε φάρμακο είναι ομαδική δουλειά. Πολλές φορές πέφτουμε, όμως σηκωνόμαστε ξανά και προχωράμε», είπε, παραθέτοντας τη ρήση του Τεντ Ρούσβελτ, «τα εύσημα ανήκουν σε όποιον βρίσκεται στην αρένα. Δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς λάθος, νίκη χωρίς ήττα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή