Αν το έτερον ήμισυ σας προσφέρει κόκκινα τριαντάφυλλα, έχει μάλλον σοβαρό σκοπό. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τούδε οι τιμές των λουλουδιών ανεβαίνουν αλματωδώς, φέρνοντας σε αμηχανία ερωτευμένους και ανθοπώλες. «Πριν από ένα χρόνο πουλούσαμε το κόκκινο τριαντάφυλλο 2 ευρώ και σήμερα το πουλάμε 2,5, αντίστοιχα τα άλλα χρώματα τα δίναμε έναντι 1,5 ευρώ και σήμερα τα έχουμε πάει 2 ευρώ», αναφέρει στην «Κ» υπάλληλος στο ανθοπωλείο «Φλωράς» στο κέντρο της Αθήνας. «Πρόκειται για τριαντάφυλλα Εκουαδόρ, τα οποία εισάγουμε από την Κεντρική Ευρώπη», διευκρινίζει η ίδια.
«Εισάγουμε τον μεγαλύτερο αριθμό των φυτών μας», επιβεβαιώνει έτερο ανθοπωλείο στον Αγιο Δημήτριο. «Η άνοδος των τιμών έγινε αισθητή ήδη από την άνοιξη». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αύξηση κυμαίνεται από 50% έως και 80%. «Η ποικιλία από εγχώρια λουλούδια ήταν ανέκαθεν μικρή και οι τιμές τους υψηλότερες από τα εισαγόμενα», σημειώνει και προσθέτει ότι «πέρα από φυτά εισήγαμε και πήλινες γλάστρες, οι οποίες ήταν εξίσου φθηνότερες από τις ελληνικές».
Οι καταναλωτές μπαίνουν στα ανθοπωλεία μαγκωμένοι. «Τους κάνει εντύπωση η ανατίμηση», σχολιάζουν οι ανθοπώλες, «γιατί αφορά όλα τα είδη λουλουδιών, από τα πιο οικονομικά μέχρι εκείνα που ήταν πάντοτε κάπως ακριβά». Ενδεικτικά, ένα κλωνάρι χρυσάνθεμα κόστιζε 1 ευρώ και έφτασε 1,5, μια μικρή ζάμια από 9 ευρώ πωλείται γύρω στα 12. «Ανησυχούμε μήπως το λουλούδι γίνει ένα είδος πολυτελείας, το οποίο θα απευθύνεται τελικά σε ένα πολύ μικρό κοινό», σχολιάζουν. «Επίσης, μπορεί μετά την πανδημία να σημειώνεται ρεκόρ στις γαμήλιες τελετές, ωστόσο καθώς όλες οι υπηρεσίες έχουν ακριβύνει, οι μελλόνυμφοι “κόβουν” αυτό που μοιάζει πιο περιττό, δηλαδή τον στολισμό», επισημαίνει ανθοπώλης στα νότια προάστια. «Ενας πελάτης μας είχε κλείσει εδώ και ένα χρόνο ένα κτήμα έναντι 10.000 ευρώ, όταν του ανακοίνωσαν ότι λόγω πληθωρισμού θα πληρώσει 13.500, ακύρωσε τη δική μας συνεργασία».
Ο κλάδος κλυδωνίστηκε έντονα τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, κατά την οποία πολλά ανθοπωλεία έβαλαν λουκέτο. «Σε αυτή τη φάση ξεπερνάμε την αμηχανία με ενδιάμεσες λύσεις: μας λέει ο πελάτης “θέλω ένα μπουκέτο αξίας 20 ευρώ” και τροποποιούμε έτσι τη σύνθεση των λουλουδιών, ώστε μην ξεπεράσει αυτή την τιμή». Οι ίδιοι οι ανθοπώλες προμηθεύονται τα λουλούδια από φυτώρια. «Παλιά πήγαινα και έλεγα τι ήθελα, χωρίς να κοιτάζω τιμές», διηγείται ανθοπώλης στην «Κ», «μέχρι που την “πάτησα” – αγόρασα ένα γιασεμί 55 ευρώ και μετά δεν ήξερα πόσο να το δώσω για να έχω ένα ελάχιστο κέρδος». Τελικά, το έδωσε στα 60 ευρώ.
Πηγαίνοντας μερικά βήματα πιο πίσω στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώπιον διλημμάτων βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες φυτωρίων. «Η δεκαετής κρίση που ζήσαμε τώρα μοιάζει με αστείο», λέει στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Μπακασιέτας, πρόεδρος της Ενωσης Φυτωριούχων, στην οποία ανήκουν 50 ιδιοκτήτες μεγάλων φυτωρίων. Η άνοδος στα λειτουργικά κόστη στο δικό του φυτώριο στη Νεμέα είναι υπέρογκη. «Το 2020 το ετήσιο ενεργειακό κόστος των εγκαταστάσεών μας ήταν 28.000 ευρώ, το 2021 ήταν 34.000 και φέτος προβλέπεται (χωρίς την τελευταία αύξηση) να φτάσει στις 90.000», αναφέρει.
«Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί περίπου 80%, οι πρώτες ύλες, εισαγόμενες ή εγχώριες, είναι από 35% έως 100% πιο ακριβές, ενώ και το εργατικό κόστος έχει ανεβεί περί τα 33%, απουσία εργατικών χεριών». Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του αναζητούν Plan B, κάποιοι ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο γραφειοκρατικά, μια που δεν προβλεπόταν στον αναπτυξιακό νόμο. «Το πιθανότερο είναι να προχωρήσουμε όλοι σε μια δραστική μείωση 30% έως 40% της παραγωγής μας για το 2023-24 και αυτό θα συμπαρασύρει μοιραία όλους τους εμπλεκόμενους», καταλήγει.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr