Ο παράγοντας της πλατείας Ορθοδοξίας που κυνηγούσε τα φλας

Ο παράγοντας της πλατείας Ορθοδοξίας που κυνηγούσε τα φλας

Στο ισόγειο του κτιρίου 10 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, έξω από το γραφείο της 33ης ανακρίτριας, ο Ηλίας Μίχος περιμένει να απολογηθεί. Φοράει μια κόκκινη κοντομάνικη μπλούζα και μια γαλάζια χειρουργική μάσκα – κατεβασμένη, αποκαλύπτει τα χείλη του. Ως επί το πλείστον, δεν κινούνται

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ισόγειο του κτιρίου 10 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, έξω από το γραφείο της 33ης ανακρίτριας, ο Ηλίας Μίχος περιμένει να απολογηθεί. Φοράει μια κόκκινη κοντομάνικη μπλούζα και μια γαλάζια χειρουργική μάσκα – κατεβασμένη, αποκαλύπτει τα χείλη του. Ως επί το πλείστον, δεν κινούνται. Τα μάτια του κοιτούν μπροστά, την κλειστή πόρτα που ακόμα δεν έχει διαβεί καθώς δεν τον έχει αναλάβει κανένας δικηγόρος. Δίπλα του βρίσκεται ο συγκατηγορούμενός του, Γιάννης Σοφιανίδης, ενώ μαζί τους είναι και ο δικηγόρος Βασίλης Χρονόπουλος. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ηλίας Μίχος κάνει ένα τηλεφώνημα. «Θείε», λέει, και η φωνή του είναι σταθερή, «ο Ηλίας είμαι». «Τα πράγματα», συνεχίζει, «θα πάνε καλά». «Να μιλήσει ο Γιάννης για να επικοινωνήσει με τον Γιώργο, να μη φοβάται, κράτησα τη στάση αυτή γιατί είμαστε φίλοι», συμπληρώνει. «Είμαι», δηλώνει ύστερα από λίγο, «στο 90% πεντακάθαρος, δεν υπάρχει θέμα – να το ξέρει». 

Ο 53χρονος Ηλίας Μίχος, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή, κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθησιν, κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη κατ’ εξακολούθησιν, για πορνογραφία ανηλίκων κατ’ εξακολούθησιν, για γενετήσια πράξη με ανήλικο συμπληρώσαντα και μη τα 12 έτη έναντι αμοιβής, και για εμπορία ανθρώπων, μεταξύ άλλων βαρύτατων κατηγοριών.

Εξω από το μαγαζί του, στο οποίο εργαζόταν και το 12χρονο θύμα, τώρα είναι γραμμένα συνθήματα. Η τσίγκινη διαφήμιση ενός αναψυκτικού βρίσκεται πεσμένη στο πάτωμα. Οι γείτονες που μέχρι πρότινος ήταν καθημερινοί πελάτες δηλώνουν κεραυνοβολημένοι. Αυτός δεν ήταν ένας άνθρωπος που ήθελαν να αποφύγουν, ένας άνθρωπος που φοβούνταν να είναι γύρω από τα παιδιά τους, τα οποία πάντα έπαιζαν στην παιδική χαρά της πλατείας μπροστά από το μαγαζί του Μίχου, της πλατείας Ορθοδοξίας στον Κολωνό. 

«Ηταν ο πιο τέλειος ηθοποιός», λέει στην «Κ» ένας άνθρωπος της εκκλησίας, ο οποίος δεν ήθελε να αναφέρει το όνομά του. «Σε όλες τις εκκλησίες πήγαινε μέσα», συμπληρώνει. Η ορθοδοξία αποτελεί μεγάλο κομμάτι της εικόνας που ο Ηλίας Μίχος έχτισε για τον εαυτό του. Για ένα διάστημα, ήταν εκκλησιαστικός επίτροπος στον Ιερό Ναό του Αγίου Αιμιλιανού. Εξω από το μαγαζί του, είναι ακόμα κολλημένο ένα εκτυπωμένο χαρτί που γράφει: «Βοηθήστε τη στεγανοποίηση του Ιερού Ναού Εσταυρωμένου Κολοκυνθούς», η κάτω πλευρά του οποίου είναι κολλημένη με ένα ξεθωριασμένο αυτοκόλλητο της επιχείρησής του, «Οικο-επιλογές Μίχος». Είχε καλέσει το φιλόπτωχο της ενορίας του Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων για να τους δώσει 200 πορτοκαλάδες και 30 πακέτα με χαρτοπετσέτες. Οταν πήγαν να τα παραλάβουν, τους ζήτησε να βγουν φωτογραφία, ένα μοτίβο που όπως προκύπτει από διάφορες μαρτυρίες ήταν πολύ συχνό, καίριο για την εικόνα του. «Μας επεδείκνυε φωτογραφίες με πολλούς επώνυμους – ηθοποιούς, πολιτικούς», λέει στην «Κ» ένας γείτονας που ψώνιζε από το εν λόγω κατάστημα εδώ και περίπου 20 χρόνια. 

Σύμφωνα με έρευνα της «Κ», από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 έλαβε συνολικά 62.825 ευρώ από το Δημόσιο, κατά βάσιν για είδη καθαριότητας.

«Μας έκανε τρομερή εντύπωση», δηλώνει στην «Κ» η ηθοποιός Αννα Φόνσου και πρόεδρος του κοινωφελούς ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» –στο οποίο ο Ηλίας Μίχος έκανε δωρεές τους τελευταίους μήνες, στέλνοντας κάθε δύο εβδομάδες πράγματα από το μαγαζί όπως χαρτιά, ζάχαρη, καφέ, χλωρίνη– «ότι δεν έμενε ούτε για να πιει καφέ, μόνο τράβαγε μια φωτογραφία εδώ με τους ηθοποιούς». Στο θέμα των φωτογραφιών αναφέρθηκε μιλώντας στην «Κ» και ο ηθοποιός Χάρης Ρώμας. Ο ίδιος γνώρισε τον Μίχο γιατί, όπως λέει, «κυκλοφορούσε σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του εκλογικού συνδυασμού του Γιώργου Πατούλη «Νέα Αρχή για την Αττική». «Είχε τη μανία να βγάζει φωτογραφίες συνεχώς με πολλούς, και ειδικά με τους πλέον προβεβλημένους, ένας εκ των οποίων λόγω του επαγγέλματός μου ήμουν και εγώ», συμπληρώνει στην «Κ». 

Στην παραμελημένη γειτονιά του, στα μάτια των ως επί το πλείστον ηλικιωμένων γειτόνων του, ο Ηλίας Μίχος είχε «πρόσωπο». Η σύζυγός του, καθηγήτρια Αγγλικών Ελισάβετ Λέκκα, ήταν δημοτική σύμβουλος – ο Δήμος Αθηναίων την απέπεμψε μετά τις αποκαλύψεις και διαγράφηκε από την παράταξη «Αθήνα Ψηλά», ενώ η ίδια δήλωσε την Πέμπτη ότι πήρε διαζύγιο από τον Ηλία Μίχο στις 4 Οκτωβρίου. Εκείνος ήταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας –από την οποία έχει διαγραφεί οριστικά, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου–, ιδιότητα προβεβλημένη στη γειτονιά του. «Στις γιορτές της εκκλησίας καθόταν πάντα δίπλα σε πολιτικούς», λέει στην «Κ» ένας γείτονας. Στο κανάλι του στο YouTube, δύο από τα πέντε βίντεο που έχει ανεβάσει αφορούν την εκκλησία, με το ένα να τον δείχνει να κρατάει έναν ξύλινο σταυρό στον επιτάφιο του 2017. 

Ο «χορός» της τραγωδίας

Οι γείτονες μπροστά από την πλατεία Ορθοδοξίας, με τα πράσινα παγκάκια που έχουν γίνει λευκά από τις κουτσουλιές, κάθονται και ρεμβάζουν ή μιλάνε μεταξύ τους στα τραπέζια του ψητοπωλείου που βρίσκεται δίπλα από το μαγαζί του Μίχου. Σε αυτή τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία, θυμίζουν τον χορό. Για τις συναλλαγές του Ηλία Μίχου με το Δημόσιο δεν ήξεραν, αυτό δεν το είχε διαφημίσει – σύμφωνα με έρευνα της «Κ», από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 έλαβε συνολικά 62.825 ευρώ από το Δημόσιο, κατά βάσιν για είδη καθαριότητας, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν μέσω απευθείας αναθέσεων, με τα μεγαλύτερα ποσά που είχε λάβει να είναι 14.885 ευρώ για προμήθεια ειδών καθαριότητας για το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον Αύγουστο του 2011, 16.581 ευρώ για το ίδιο υπουργείο τον Νοέμβριο του 2011 (έπειτα από κατακύρωση πρόχειρου διαγωνισμού), και 15.938 ευρώ τον Ιούλιο του 2012. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, όλα αυτά –οι προμήθειες, οι δημόσιες σχέσεις– δεν τους ενδιαφέρουν. Ούτε ότι κρατούσε τον ξύλινο σταυρό στον επιτάφιο ή ότι έκανε φιλανθρωπίες εδώ κι εκεί. 

Σε αυτή τη γειτονιά, όπως και σε όλη τη χώρα, ο χορός έχει φωνή μόνο για την τραγική πρωταγωνίστρια, για τη 12χρονη – «12, δεν τον χωράει ο νους αυτόν τον αριθμό», αναφέρει κάποιος. «Ηταν χρυσό παιδί», λέει ένας γείτονας για το κορίτσι, «το πήρε στον λαιμό του». Δεν είναι μόνο ο Ηλίας Μίχος που δεν βρίσκεται πια σε αυτή τη γειτονιά. Στην πλατεία Ορθοδοξίας, η παιδική χαρά είναι και σήμερα άδεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή