Ψηφιακό μητρώο με όλες τις πράξεις των νοσοκομείων

Ψηφιακό μητρώο με όλες τις πράξεις των νοσοκομείων

Από το 2023, το σύστημα κοστολόγησης των υπηρεσιών επεκτείνεται σε 21 νοσοκομεία

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Ιούνιο σε ένα από τα βασικά νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύθηκαν 1.548 ασθενείς. Επτά στους δέκα αφορούσαν περιστατικά παθολογικού τομέα, το 25% ήταν χειρουργικού τομέα και τα υπόλοιπα ήταν επεμβατικά μη χειρουργικά περιστατικά. Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν τέσσερις ημέρες. Το 61,4% των εισαγωγών των ασθενών στο νοσοκομείο έγινε μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ): οι ασθενείς πήγαν πρώτα στα Επείγοντα όπου κρίθηκε ότι έπρεπε να νοσηλευθούν. Οι υπόλοιπες νοσηλείες έγιναν κατόπιν παραπομπής και προγραμματισμού από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Πρόκειται για μια φυσιολογική αναλογία στη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγών περιστατικών ως επείγοντα θα μπορούσε να παραπέμπει σε παράτυπες διαδικασίες για να παρακαμφθεί η λίστα αναμονής. Αντίθετα, πολύ μικρό ποσοστό εισαγωγών μέσω των ΤΕΠ θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν τηρείται καθόλου η λίστα.

Αντίστοιχα, τον ίδιο μήνα σε μεγαλύτερο κεντρικό νοσοκομείο της Κρήτης καταγράφηκαν 3.170 εισαγωγές ασθενών, με μέση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο τις δύο ημέρες. Ο μικρότερος μέσος χρόνος νοσηλείας μπορεί να δικαιολογηθεί από το ότι πρόκειται για ένα εξειδικευμένο τριτοβάθμιο νοσοκομείο με μεγάλη νοσηλευτική κίνηση και μεγάλη ανάγκη κενών κλινών. Ως έκτακτο περιστατικό έκανε εισαγωγή το 19,2% των ασθενών, ενώ οκτώ στα δέκα προγραμματίστηκαν μέσω των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Η ακτινογραφία της νοσηλευτικής κίνησης των νοσοκομείων της Κρήτης αποτυπώνεται τους τελευταίους εννέα μήνες μέσω της εφαρμογής του συστήματος DRG, ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των περιστατικών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ανάλογα με τη διάγνωση και την περίθαλψη που έλαβαν οι ασθενείς και το οποίο αποτελεί εργαλείο για τη μέτρηση του κόστους του παραγόμενου έργου, την κατάρτιση τεκμηριωμένων προϋπολογισμών, αλλά και την αξιολόγηση και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των νοσοκομείων. Το πρώτο βήμα για την εισαγωγή αυτού του συστήματος στη χώρα μας έγινε στην Κρήτη. Από τον περασμένο Φεβρουάριο όλα τα δεδομένα από τα περιστατικά που νοσηλεύονται, δηλαδή οι διαγνώσεις, οι ιατρικές πράξεις, η ηλικία, το φύλο των ασθενών, η μέση διάρκεια νοσηλείας κ.ά. καταγράφονται στον ιατρικό ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών που έχουν δοθεί από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών – ΚΕΤΕΚΝΥ (ελληνικό Ινστιτούτο DRG), κωδικοποιούνται και ταξινομούνται μέσω ειδικού λογισμικού σε συγκεκριμένες διαγνωστικές ομάδες DRG. Ολη η πορεία του ασθενούς στο νοσοκομείο καταγράφεται ηλεκτρονικά, από την καταχώριση στο γραφείο κίνησης, τις νοσηλευτικές και τις ιατρικές πράξεις, τις εξετάσεις και τα φάρμακα που θα χορηγηθούν, έως το εξιτήριο.

Μελλοντικά, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα αποζημιώνονται με βάση τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Εως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση για την ένταξη στο νέο σύστημα, το αργότερο έως 1.1.2023, επιπλέον 21 νοσοκομείων της χώρας και συγκεκριμένα των νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας –πλην του «Παπαγεωργίου»–, του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, του γενικού νοσοκομείου Βόλου και του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, του Θριάσιου, του νοσοκομείου Σύρου, του Κοργιαλένειου Μπενάκειου – Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και του «Ανδρέας Συγγρός».

Ευρωπαϊκό εργαλείο

Ο στόχος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών είναι έως το τέλος του 2023 όλα τα νοσοκομεία της χώρας να ενταχθούν στο σύστημα DRG. Πρόκειται άλλωστε για ένα εργαλείο που έχουν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αποζημιώνονται τα νοσοκομεία με βάση τις υπηρεσίες που παρέχουν, κάτι που αναμένεται να προχωρήσει και στη χώρα μας σε επόμενο στάδιο.

Δικαίωμα συλλογής και επεξεργασίας οποιασδήποτε οικονομικής και ιατρικής πληροφορίας (ανωνυμοποιημένη) που καταγράφεται στο σύστημα έχει από κοινού με το υπουργείο Υγείας το ΚΕΤΕΚΝΥ. Αλλωστε τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν και στον νέο χάρτη υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, αφού με την καταγραφή του παραγόμενου έργου με τον ίδιο τρόπο από όλα τα νοσοκομεία θα μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα και να γίνουν παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΤΕΚΝΥ, Παντελής Μεσσαρόπουλος, «θα μπορούν να αναπτυχθούν κλινικές που έχουν προοπτικές και οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί γιατί δεν είχαμε δει το πραγματικό παραγόμενο έργο τους. Επίσης θα αναζητηθούν οι αιτίες για τις οποίες άλλες κλινικές δεν έχουν ζήτηση από τους πολίτες και αναλόγως θα γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις ενίσχυσής τους όπου απαιτείται». Σύμφωνα με τον ίδιο, το όφελος για τον ασθενή θα είναι ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. «Οταν γνωρίζουμε το παραγόμενο έργο μιας κλινικής και ενός νοσοκομείου, τα ποσοστά επιπλοκών, ακόμη και τις περιπτώσεις παράκαμψης διαδικασιών, όπως τις λίστες αναμονής, μπορούμε να επέμβουμε. Με παραπάνω εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και καλύτερη οργάνωση του νοσοκομείου».

Μετρούν και τον χρόνο νοσηλείας

Εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για τη νοσηλευτική κίνηση στο ΕΣΥ προκύπτουν από την καταγραφή της μέσης διάρκειας νοσηλείας. Κάθε DRG περιγράφει τον μέσο χρόνο νοσηλείας των ασθενών και, επιπροσθέτως, το κατώτατο όριο στη διάρκεια νοσηλείας, υπό το οποίο υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ο ασθενής να επιστρέψει στο νοσοκομείο λόγω μη σωστής αντιμετώπισης, καθώς και το ανώτατο όριο. Παραδείγματος χάριν, σε μια απλή λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ο μέσος χρόνος νοσηλείας έχει υπολογιστεί στις τέσσερις ημέρες (ανώτατος χρόνος οκτώ ημέρες και κατώτερος δύο). Σε ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς διαγνωστική καρδιολογική επέμβαση και χωρίς συννοσηρότητα ή επιπλοκές, η μέση νοσηλεία είναι επτά ημέρες (ανώτατη 14 ημέρες, κατώτερη δύο ημέρες). Ο μέσος χρόνος νοσηλείας που περιγράφουν τα DRG είναι δυναμικός και θα επανεξετάζεται ετησίως από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών βάσει των στοιχείων που λαμβάνει από τα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της Κρήτης έξι στα δέκα περιστατικά εξυπηρετήθηκαν τελικά σε χρόνο που είναι κάτω από τη μέση διάρκεια νοσηλείας που ορίζουν τα DRG. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT